Vesti iz fudbala

FIFpro i WLA najavlju čak i tužbu protiv FIFA zbog SP za klubove

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.05.2024 11:06
Kuća FIFA Profimedia
Kuća FIFA

FIFA je donela odluku da proširi Mundijal za klubove na kraju naredne sezone na čak 32 kluba. Međutim, zbog nacionalnih liga, te promene formata UEFA takmičenja i većeg broja utakmice Lighe šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije, Svetski sindikat fudbalera FIFpo i Svetska acocijacija liga WLA prete Svetskoj kući fudbala i sudskim postupkom ako se nastavi sa ovim planom.

Oni ističu da je globalni fudbalski kalendar "sada prezasićen do te mere da nacionalne lige nisu u stanju da pravilno organizuju svoja takmičenja", dok su "igrači gurnuti preko svojih granica sa značajnim rizicima od povreda i uticajima na zdravlje i blagostanje".

Izvršni direktor PFA Maheta Molango je učestvovao u nizu diskusija u proteklom periodu, prenosi "BBC sport", kao i izvršni direktor Premijer lige Ričard Masters koji ističe da je "kalendar" na prekretnici. Pre svega jer bi neki klub morao da odigra 17 mečeva da bi došao do titule u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a oni najbolji u Premijer ligi, FA Kupu i Liga Kupu Engleske moraju da odigraju još 50 mečeva.

Mančester siti i Čelsi iz Premijer lige obezbedili su plasman na taj novi SP za klubove za 32 ekipe, tako da bi igrači ova dva kluba morali u sezoni da odigraju više od 70 mečeva ne računajući utakmice za svoje selekcije.

Zato FIFpro i WLA traže od FIFA da preispita svoju odluku i da ako želi da proširi svoje takmičenje mora da promeni termine za ostala. Oni tvrde da FIFA nametanjem novog formata takmičenja "ugrožava nacionalne lige i utiče na zdravlje i dobrobit igrača".

FIFA veruje da je uzela u obzir dobrobit igrača u zakazivanju termina, jer se kaže da lige poput nemačke Bundeslige, sa 18 klubova i jednim kup takmičenjem neće imati dodatno opterećenje. SP za klubove bi činili samo 2,3 odsto odigranih utakmica.

NA savetu FIFA na Tajlandu 17. maja tema Mundijala za klubove biće jedan od glavnih. Okupiće se 211 asocijacija članica, pa će se znati stav Svetske kuće fudbala povodom reagovanja FIFpro i WLA.