Superliga Srbije

Luka Stojanović za "Fantazi triling": Bernardo Silva je iz našeg B tima Sportinga otišao u Monako

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.03.2024 11:58
Luka Stojanović MN Press
Luka Stojanović

Luka Stojanović je bio jedan od najvećih bisera Partizanove generacije rođene 1994. godine, koja je "harala" srpskim, ali i evropskim terenima. Teško da, danas 30-godišnji, fudbaler Čukaričkog može i da nabroji koje su sve turnire po Evropi osvajali momci trenera Zvonka Popovića sa njim, ali i Lazarom Markovićem, Aleksandrom Mitrovićem, Markom Živkovićem, Nikolom Antićem...

Nikad nije zaigrao za prvi tim Partizana, jer je tako sudbina htela, a gostujući u 11. epizodi podkasta (Fantazi triling) namenjene pre svega Premijer ligi Engleske, govorio je na razne teme. Podsetio se i svoje generacije iz Humske.

"Bilo je strašnih igrača, neki su uspeli da naprave karijere, neki nisu. Recimo, Miloš Šaka, izuzetno levo krilo, igrao je i u Superligi, bio je odličlan. Bio je Marko Pavić, došao je iz Smedereva, kad i Aca Mitrović i Marko Živković. Bio je Mandić, napadač "Mandara". Bio je popularan jer je bio najbrži igrač i najbolji strelac svih generacija, od petlića do omladinaca. Davao čovek po 50 golova. Prestao je da igra fudbal sa 21 godinom", kaže Luka.

Pobeđivali su crno-beli klinci sve redom tada, jer su na klupi imali trenera koji je iz njih izvlačio maksimum

"Trener nam je bio Zvonko Popović. Bio je izuzetan, tražio je da pokažemo klasu i pobeđujemo. Tražio je da ne stajemo, ako damo pet golova da se ne zaustavljamo, da se ne igramo fudbala. Jer, što ubedljivije pobediš imaš više poštovanja od protivnika"...

Planirao gol sa centra Borjanu

"Par dana pre utakmice gledao sam Zvezdu, igrala je Ligu šampiona i obraćao sam pažnju na Borjana da mnogo izlazi. Pred utakmicu sam odlučio, ako se otvori prilika ja moram da šutnem. Došla je tačno tu gde treba, gledao samo da je šutnem. I da je uhvatio, bio bih zadovoljan. To sam već odlučio, na treningu sam probao, jednom odleti na jednu stranu, drugi put opet. Pita me drug  'hošeć li i treći' a ja mu kažem 'jok na Marakani ću."

Aleksandar Mitrović i Lazar Marković su stigli do Premijer lige, Luka je predviđao da će "Mitrogol" postati ono što sada jeste. 

"Mitrović do 17-18. godine nije počinjao utakmice u startnoj postavi, ali smo znali da kad on uđe, da kad bude prekid da je to gol u 16 metara. Uvek je imao to nešto vanserijski. Za tih 15-20 minuta svi su ga poredili sa Drogbom, kako primi loptu, udari glavom. Iz te želje da igra uspeo je da napravi karijeru. Veliki je radnik, profesionalac, poštovan je u svetu fudbala i nije slučajno najbolji strelac selekcije Srbije."

Umesto debija u prvom timu Partizana otišao je u Sporting iz Lisabona. Tako se namestilo, a nije moralo da bude...

"U tom trenutku nije bilo bonusa kao danas, a Partizan je imao izuzetan tim. U veznom redu su bili Saša Ilić, Zvone Vukić, Medo Kamara, Stefan Babović, mnogo su donosili klubu, a mladi igrač nije mogao da dobije šansu. Ninković i Marković jesu tada dobili šansu. Tada je bilo teže mladom igraču ući u Partizan, Zvezdu ili neki durgi tim, nego danas".

Ponudu portugalskog kluba nisu mogli da odbiju u Humskoj, pa je Luka zapucao u inostranstvo. 

"U tom trenutku sa 18 godina, teško je bilo odbiti Sporting Lisabon. Da danas odlučujem, pre bih ostao u Partizanu i sačekao šansu. Ali, tada je bila takva situacija, takav trenutak".

Na debiju za Sporting je zamenio Žoao Marija, portugalskog reprezentativca, danas igrača Benfike.

"U Portugalu su imali ligu B timova. Jedan roster trenira sa prvim, a drugi sa drugim timom. Mogli ste da igrate i Prvu i Drugu ligu. Kao mlad igrač sa 18 godina, značila mi je Druga liga Portugalije. Dolazili su nam igrači iz prvog tima iz povrede. Liga B timova je super i da se primeni i kod nas. Recimo, Bernardo Silva je iz našeg B tima, bez nastupa za seniorski otišao u Monako na probu. Tijago je takođe iz mog B tima otišao u Liverpul".

Zanimljiva priča bila je vezana za trenera.

"Kada sam došao, radio sam sa Sa Pintom u drugom timu, zatim nas je trenirao Abel Fereira. On je bukvalno jednog dana sedeo do mene na klupi kao igrač, a narednog iz kopački postao nam trener. Osvojili smo titulu, kasnije je napravio sjajnu karijeru."

Povreda je iza mene, brzo ću na teren

Luka Stojanović je kuburio sa povredama ove sezone, sada je fit i ubrzo će na teren i to u važnom momentu za Čukarički koji sa klupe predvodi pomoćnik Stanić.

"Promenili mnogo trenera, trenutno je Stanić. Nadam se da više nećemo menjati trenera. Nije bila laka sezona iza nas. Novo iskustvo u Evropi, teška sezona, sa mnogo utakmica. Izlazim iz povrede i uskoro bi trebalo da se vratim na teren".

Odlazak u kiparski Apolon bio je berićetan za Stojanovića, jer je tamo čvrsto zakoračio u profesionalni fudbal.

"Kipar mi je dao sve što sam propustio u Partizanu. Apolon mi je dao ljubav, mnogo volim i poštujem klub. Igrali smo Ligu Evrope, kiparsko prvenstvo je uvek zanimljivo. Pomogli su mi da uđem u seniorski fudbal."

Muskron, pa Antverpen, otkrili su mu razvojnu belgijsku ligu, dolazak u Čukarički doneo mu je punu afirmaciju, gol sa centra na "Marakani" protiv Zvezde, ali i kartu za Čikago i MLS ligu.

"Stigao sam u vreme euforija oko Inter Majamija. Oni su srušili sve granice i pravila, imali su pet-šest velikih igrača. MLS je ostavio super utisak na mene i oni će mnogo napredovati".

Iz MLS-a je produžio u Saudijsku Arabiju, pre povratka u Čukarički.

"MLS i PRO liga Arabije su dve lige koje rastu velikom brzinom. Nije lako tamo dati 20 golova, kao što to čini Mitrović, postoji velika konkurencija. Ono što radi je sa svaki naklon. MLS će za pet godina napraviti više nego od PRO lige. Saudijska Arabija želi da napravi nešto u fudbalu, ali i da se kao zemlja otvori i za turiste. Ali, vidim kvalitet više u MLS-u. Saudijski igrači su talentovaniji od američkih. Zato mora da se nađe tu neki balans. Amerikanci privlače dobre igrače iz celog sveta, dolaze i dosta mladih u MLS. Toga nema u Arabiji. Neki fudbaleri su u Americi već projektovani za Premijer ligu. MLS više gleda na biznis, zato i mislim da će se više razviti od Saudijske Arabije", smatra Luka Stojanović.

S obzirom da je glavna tema podkasta Premijer liga, te njegova ljubav prema najjačoj ligi na svetu, pogledajte u podkastu "F3" šta Luka misli o predstojećem velikom derbiju na "Etihadu", ko je njegov favorit za titulu...