Vesti EURO 2024

Pala i prva ostavka u FSS: Jovan Šurbatović najavio odlazak

komentari (0)

Izvor: Tanjug

27.06.2024 01:01
Jovan Šurbatović govorio sa medijima po dolasku u Beograd TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ
Jovan Šurbatović govorio sa medijima po dolasku u Beograd

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović rekao je za Tanjug da ne veruje da selektor Dragan Stojković može da preokrene stvari u ekipi posle dva vezana velika takmičenja na kojima je bio poslednji u grupi i istovremeno najavio odlazak sa funkcije u FSS.

Šurbatović je u sredu uveče sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sa selektorom, fudbalerima i funkcionerima Saveza. Na pitanje Tanjuga da li veruje da selektor Stojković može da preokrene situaciju u ekipi posle dva poslednja mesta u grupnim fazama na dva velika takmičenja (Svetsko i Evropsko prvenstvo), Šurbatović je dao kratak i jasan odgovor.

"Ne verujem", rekao je Šurbatović.

Usledilo je novinarsko pitanje o statusu selektora Stojkovića.

"Meni je ovo treće veliko takmičenje, ja sam generalni sekretar, nemam mnogo veze sa takmičarskim delom. Ja sam kao navijač nezadovoljan, tri puta nismo prošli grupu i ja to prihvatam kao odgovornost svih nas koji smo u timu. Mislim da je to neuspeh. Videli ste da je Gruzija večeras pobedila Portugal", dodao je Šurbatović.

Zatim je istakao da se postavlja pitanje realnih mogućnosti naših fudbalera.

"Nisam optimističan, ja sam pesimističan po pitanju našeg fudbala. Veliki je problem da nemamo mlade igrače, da u domaćim klubovima angažujemo strane igrače, ne stvaramo domaće stručnjake. Vidite šta nam se dešava s mlađim kategorijama, menjamo trenere i selektore kao na traci, nema sistemskog rada, nema znanja, nema struke", podvukao je Šurbatović i zatim potvrdio da će uskoro napustiti FSS.

"Ja sam odavno najavio povlačenje i prelazak na drugu funkciju. Što se tiče moje ostavke, ja sam još pre Evropskog prvenstva najavio, iz drugih razloga, i razgovarao sa mojim najbližim saradnicima da ću napustiti funkciju generalnog sekretara FSS posle EP. Imamo mi tu mnoga važnija pitanja o kojima bi stručna javnost trebalo da razgovara. To su kuda ide srpski fudbal, ko će zameniti ove igrače koji su nastupali na EP. Slede nam ozbiljne utakmice u Ligi nacija već od septembra, a onda od marta kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ja sam kao neko ko je dugo u fudbalu ozbiljno zabrinut za budućnost", istakao je Šurbatović.

 

 

Prokomentarisao je Šurbatović i spornu situaciju sa avionom i šahovnicom, koja se dogodila prilikom odlaska Srbije u Nemačku.

"Nismo poleteli hrvatskim avionom, već nemačkim avionom. Tim menadžer A tima obično angažuje čarter letove za potrebe našeg najboljeg tima u situaciji kada nam nisu dostupni avioni Er Srbije. On prikupi ponude u odnosu na ono što su zahtevi stručnog tima, dakle satnice, kapacitet i izabere najbolju opciju", objasnio je Šurbatović.

Podvukao je da je angažovana kompanija iz Nemačke i da je avion bio nemački.

"Mi smo u avion ulazili kroz tunel, kad smo izašli avion je bio nemački, a izbrendiran našim bojama u unutrašnjosti. Kasnije smo u avionu saznali da je bio registrovan u Hrvatskoj. Te stvari se dešavaju, desile su se, da li je to bila neka politička provokacija, nameštaljka ili ne… Desilo se i svakako je skandal“, rekao je Šurbatović.

Dodao je da niko nije ni slutio da će se takva greška dogoditi.

"Niko nije znao ko je ušao u avion, niko nije mogao ni da pretpostavi. Ne krivim ni menadžere jer to nisu znali. To nikako nije moglo da se vidi. Kad stvari u sistemu zakažu, ja kao generalni sekretar prihvatam odgovornost, nema nikakvih problema", zaključio je Šurbatović.