Vesti EURO 2024

Rozeti: Samo kapiteni će moći da protestuju kod sudija tokom mečeva na EP Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Izvor: Tanjug

14.05.2024 15:00
Direktor UEFA, Roberto Rozeti Guliver/Marco Canoniero
Direktor UEFA, Roberto Rozeti

Izvršni direktor Evropske fudbalske unije (UEFA) za suđenje Roberto Rozeti najavio je danas da će samo kapiteni reprezentacija moći da protestuju kod sudija tokom utakmica na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Rozeti je u otvorenom pismu, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu UEFA-e, objavio da glavni sudija neće biti u mogućnosti da svakom od 22 igrača na terenu obrazloži svoju odluku.

"Biti sudija u modernom fudbalu je veoma teško. Sudija tokom utakmice donese od 200 do 250 odluka, jednu u 22 sekunde, ponekad u teškim i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom. Svaku odluku iz različitih uglova ispituju stručni konsultanti i navijači", naveo je Rozeti.

"Želimo da sudije jakih ličnosti donose odluke koje mogu biti nepopularne, ali želimo i da budu otvoreniji i objasne šta ih je navelo da tako odluče", dodao je on.

 

 

Rozeti je istakao da sudije tokom mečeva dobijaju veliki broj informacija od VAR tehnologije.

"Mi smo spremni da razgovaramo i da podelimo što više detalja sa trenerima i igračima kada odluke donosi VAR, kako bi razumeli zbog čega je doneta određena odluka", najavio je nekadašnji italijanski sudija.

Rozeti je istakao da je UEFA došla do jednostavne ideje.

"Tražićemo od svih ekipa da obezbede da samo njihovi kapiteni razgovaraju sa sudijama. Molimo kapitene da obezbede da njihovi saigrači ne napadaju i ne okružuju sudije, dozvoljavajući direktan razgovor kako bi se odluka donela pravovremeno. Svi ostali fudbaleri, koji budu ignorisali svog kapitena ili budu prilazili sudijama i pokazivali bilo kakvo nepoštovanje i neprimereno ponašanje biće kažnjeni žutim kartonom. O nekim odlukama će se, naravno, uvek raspravljati. Želimo da sudije objasne svoje odluke svim reprezentacijama koje se takmiče na predstojećem EP", rekao je Rozeti.

EP će biti održano od 14. juna do 14. jula u Nemačkoj.