Vesti EURO 2024

Kvalifikacije za EURO 2024 na TV Arena sport: Hrvatska i Vels "kidišu" na tri boda, Holandija na pragu Nemačke

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

18.11.2023 12:20
Luka Modrić na meču sa Turskom Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Luka Modrić na meču sa Turskom

U grupama B i D kvalifikacija imamo po jednog sigurnog učesnika Evropskog prvenstva za fudbalere sledeće godine, jer su Francuska u prvoj i Turska u drugoj već prebrinule brigu i počele da kuju planove za takmičenje u Nemačkoj 2024, ali zato za drugo mesto i preostali direktan plasman ima više kandidata.

U grupi B "trikolorima" bi mogli da se priključe Holandija (12 bodova) ili Grčka (12), jer Republika Irska ne može direktno dalje, a Gibraltar je još na žrebu prežaljen u toj borbi. Pozicija "lala" daleko je komotnija, jer bi sa tri eventualna boda protiv Iraca praktično otišla na EURO, pošto ima meč manje od Helena, a u zadnjih 90 minuta jedino što može da se desi jeste da napuni do vrha mrežu totalnih gibraltaskih autsajdera (21. novembar).

Grcima treba čudo da se bez baraž doigravanja dokopaju nekog od nemačkih gradova sledećeg leta, pošto zavise od drugih i na talonu imaju samo tri boda i to protiv aktuelnog Kilijana Mbapea i njegove moćne Francuske (21. novembar). Istina, ista ih je u prvom duelu dobila sa minimalnih 1:0 i još je imala igrača više od 69. minuta. 

U grupi D još više vri, jer Hrvatskoj i Velsu gori pod nogama. Oba tima imaju po 10 bodova, pre pretposlednje etape trke za kontinentalni šampionat, kao i još dva meča fore da nadmudre jedan drugog u foto-finišu, odnosno izbegnu mogući baraž. Svetski viceprvak iz 2018. godine i bronzana selekcija sa Mundijala 2022. ide na noge Letoniji i, u teoriji, ne bi trebalo da ima nikakvih problema da dođe do nove pobede. Mada, problemi s povredama i poljuljana atmosfera u sastavu Zlatka Dalića pozivaju na oprez. 

"Naš respekt protivniku, jer igra na domaćem terenu, tu su i Turci teško dobili, Jermenija je izgubila, Vels se mučio s igračem više, to očekuje i nas. Moramo to da istrpimo. Ovo će biti drugačija utakmica, napornija nego u Rijeci, mora biti strpljenja", upozorava selektor Hrvatske, koja je istom rivalu u Rijeci spakovala pet "komada", a u utorak se sa sastaje sa Jermenijom. 

Velšani drže sudbinu u rukama. Ako pobede u naredna dva meča idu na EP. U utorak u Kardif dolazi rasterećana Turska,  pa bi današnje gostovanje u Jermeniji moglo da bude teži ispit nego meč sa liderom grupe. Selektor Robert Pejdž veruje da će njegov tim da se plasira na EP

"Pozitivna je atmosfera. Naš pun fokus je na ovoj utakmici. Ni reč nećemo da kažemo o Turskoj u utorak. Imamo iskustva igranja ovako velikih mečeva, a takav će biti u Jerevanu", rekao je Pejdž.

Jermeni su u prvom meču u Kardifu šokirali "zmajeve", pobedivši ih sa 4:2, ali teško da to mogu da ponove, iako će Vels igrati bez povređenog kapitena Arona Remzija. 

Kvalifikacije za EURO 2024, pretposlednje kolo

subota

Grupa B

Francuska - Gibraltar 20.45 (TV Arena 1 Premium)

Holandija - Republika Irska 20.45 (TV Arena 1 Premium)

 

Standings provided by Sofascore

 

Grupa D

Jermenija - Vels 15.00 (TV Arena 1 Premium)

Letonija - Hrvatska 18.00 (TV Arena sport 2)

 

Standings provided by Sofascore