Srbija na EURO 2024

Stojković: Čekali su mene da ponovo odvedem Srbiju na EP Coca Cola Euro 2024

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

09.06.2024 14:42
Dragan Stojković, selektor Srbije MN Press
Dragan Stojković, selektor Srbije

Dan posle pobede protiv selekcije Švedske, selektor Dragan Stojković ponosno je pričao o dobroj igri "orlova" u Stokholmu, mada i sam priznaje da još uvek greškama, na kojima tim mora da radi.

Srbija će kao što je poznato prvi put kao samostalna država igrati na EP, a zanimljivo je i to da je sadašnji selektor igrao na poslednjem 2000. mada tada u reprezentaciji Jugoslavije. Osvrnuo se selektor Orlova i na taj period, ali je svakako stavio akcenat na sadašnji trenutak.

MN Press

Aleksandar Mitrović

 

"Imali smo kvalitetnu generaciju igrača. Uspeli smo tada da se kvalifikujemo na EP, što je i bila najvažnija stvar za svaki nacionalni tim. Očigledno, morali su da čekaju mene toliko godina da ponovo odvedem Srbiju na EP. Šalim se, ali je činjenica da sam tada bio kapiten tima i lider na terenu", rekao je Stojković u razgovoruza sajt UEFA.

Mitroviću se može verovati 

Pohvalio je posebno selektor srpskog reprezenetativca Aleksandra Mitrovića.
"Mitrović je više puta pokazao koliko je odan dresu Srbije. Tu istu privrženost pokazuje i u klubovima za koje igra. On je momak kome možete verovati. To je važan kvalitet. To su prilično velike stvari, jer napadači ponekad mogu da budu prilično sebični ili mogu samo da izgledaju kao onaj igrač koji daje gol i odlučuje meč", rekao je selektor Srbije.

 

Selektor Srbije je istakao da mu je drago što će predvoditi Srbiju na EP u Nemačkoj.

"Imam zadatak i privilegiju da posle više od dve decenije predvodim tim kao selektor. Drago mi je zbog toga. Velika je lična satisfakcija što sam učestvovao na EP kao igrač i sada kao selektor. To je veliki podvig".

Stojković se osvrnuo na to i koliko je fudbal popularan u Srbiji, odnosno na sport generalno u našoj zemlji.

"Srbija je zemlja koja voli svoje sportiste, što smo mnogo puta do sada dokazali kada su svi sportovi u pitanju. Ali svi ovde vole fudbal, i to je najpopularniji sport u zemlji".

 

Vlahović je skroman momak


Imao je šta da kaže i za drugog napadača Srbije, Dušana Vlahovića, selektor "orlova". 
"Još je veoma mlad. Ono što je postigao u poslednje dve-tri godine, kada je napravio iskorak i potpisao za klub kao što je Juventus, rezultat je njegove velike posvećenosti i golova koje je postigao. Kao osoba on je veoma skroman momak, što je veoma važno. Sviđa mi se njegov karakter, volim koliko je odan", zaključio je Stojković.

Posle 24 godine naša selekcija je otišla na Evropsko prvenstvo, a Stojković je rekao da se raduje predstojećem kontinentalnom šampionatu.

"Sigurno je da smo postigli nešto veliko. Ovaj plasman na EP je dugo očekivan. Bilo je mnogo propuštenih prilika u prošlosti. Ali ovaj put je cilj koji sam sebi postavio kao glavni trener - a koji je kao autoritet postavio Fudbalski savez Srbije - ispunjen. Bilo je prilično... Ne bih rekao dramatično, ali prilično teško. Put do uspeha nikada nije lak. Ali, u ovom trenutku za srpski fudbal, za našu zemlju, naciju i navijače - i sve koji vole ovu igru - mislim da je plasman sam po sebi bile veliki korak napred i dostignuće", zaklučio je Stojković.