Novak Djoković

Novak Đoković pred start Rolan Garosa: Sve ispod titule za mene nije dovoljno

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.05.2024 16:57
Novak Đoković, najbolji teniser sveta Profimedia
Novak Đoković, najbolji teniser sveta

Novak Đoković, direktno iz Ženeve doputovao je u Pariz, gde ga čeka odbrane titule na Rolan Garosu.  Mimo svih očekivanja najbolji teniser sveta od početka 2024. godine još nije došao do trofeja. 

U utorak počinje da krči put ka još jednom Grend Slem trofeju, a rival će mu biti domaći igrač, Pjer Ig-Erber.
Pričao je Đoković na prvoj konferenciju u Parizu o trenutnoj formi, koja nije na očekivanom nivou. 

 

 

"Želim da budem bolji nego prošle nedelje. Tako će biti dok igram profesionalni tenis, dok se borim na najvećem nivou. Znam šta su moji kvaliteti, ako se dobro osećam fizički i mentalno, nekad vam treba malo i sreće kada igrate protiv najboljih, tako se osvajaju Grend slemovi. To sam iskusio 24 puta do sada. Znam šta treba da uradim na najvećim turnirima, to je jedna potpuno druga stvar u odnosu na ostale turnire", rekao je Novak Đoković.

Problemi su evidentni, svestan je toga i Đoković, ali veruje da će potpuno drugačije izgledati na Rolan Garosu. 

"Uvek su izazovi drugačiji, kao profesionalan igrač morate da budete prilagodljiviji porazima nego pobedama. Kada imate godine kada pobeđujete više od 50 odsto, imate sreće. Češće je da gubite više nego da pobeđujete. U većini turnirima morate da se suočavate sa povredama, nisam srećom imao mnogo problema sa povredama osim 2016. i i 2017. godine. Odna sam 2018. imao operaciju ramena zbog koje sam morao da adaptiram servis, pa sam pao na rang listi i morao da se vraćam i krenem od početka. Imao sam situacije u karijeri gde sam morao da nađem “svež” početak".

Bošnjaković novi trener

Boris Bošnjaković biće novi trener Novaka Đokovića. 
"Nenad Zimonjić je tu da mi pomogne kao prijatelj i mentor koga smatram važnim u životu, koga znam dugi niz godina. Ovde će biti tim koji ste videli i dolazi Boris Bošnjaković, koji će biti deo tehničkog tima, koji je radio kao glavni trener u TC “Novak”. Sarađujemo više godina i on je danas došao u Pariz i biće sa mnom u ulozi trenera", rekao je Đoković.

 

Osvrnuo se potom Đoković i na to kako ponosi rolerkoster na kojem je od starta sezone. 

"Imao sam uspone i padove, tokom karijere, tako da ću to da koristim na pozitivan način za ostatak sezone. Uvek ciljam da igram dobar tenis, većinu karijere sam to uspevao. Na šljaci sam uvek igrao dobro, pre svega na Rolan Garosu. Ne utiče na mene to što sam imao pet slabijih meseci. Pokušavam da izgradim formu, da na taj način napredujem. Dolazim sa malim očekivanjima i velikim nadama".

 

 

Ne krije Đoković da i dalje cilja titulu, iako nije na očekivanom nivou. 

"Sve ispod titule za mene nije dovoljno. Možda će zvučati arogantno, ali iza mene je karijera. Pokušavam da ispišem istoriju, a Pariz je mesto gde se ona piše. Moja nadanja su uvek takva, ali moram da spustim očekivanja, da ne razmišljam previše unapred, nego da idem dan po dan. Sa time sam imao problema, da nađem konstantnost, to mi treba da bih imao šansu da odem do kraja".

Nada se najbolji teniser sveta da će u pravoj formi biti u drugoj nedelji RG, a potom i na Olimpijskim igrama. 

"Ciljevi su uvek isti. Turniri uoči Pariza su bili pripremni za Rolan Garos i Olimpijadu koja će se igrati. Što se očekivanja tiče, rekao sam da moram da spustim očekivanja, predviđanja, jer većina nas razmišlja unapred. Usresređujem se na ono što je narednog dana, nivo igre još nije na zadovoljavajućem nivou na kojem sam prepoznatljiv i koji bi me doveo do trofeja. Znam da nisam daleko, da mogu da odigram jedan meč briljantno, trudiću se da održim osećaj na turniru i van njega, da izgradim tvrđavu koja bi mi donela uspeh".

Na pitanje da li je spreman na ono što ga očekuje u narednom periodu Đoković nije skrivao da je optimista. 

"Da nisam, ne bih bio ovde, to se podrazumeva. Ne dolazim na Grend slem, ako znam da nešto ne mogu. Ako se misli da ne mogu da ga osvojim, ne bih došao. Ako to nekada osetim, verovatnoću se oprostiti tog momenta od tenisa. Dok mogu da pobedim najbolje igrače, na nekim turnirima više, na nekima manje, ja sam i dalje prvi, to sigurno nešto znači", zaključio je Đoković.