Novak Djoković

Novak Đoković peti put dobitnik nagrade za najboljeg sportistu sveta: Srbin izjednačio rekord Federera

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.04.2024 21:24
Novak Đoković, srpski teniser, u društvu supruge Jelene Đoković pre dobijanja Laureus nagrade Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
Novak Đoković, srpski teniser, u društvu supruge Jelene Đoković pre dobijanja Laureus nagrade

Novak Đoković neće učestvovati na predstojećem Mastersu u Madridu, ali je ovih dana boravio u španskoj prestonici, da bi večeras, na gala ceremoniji, proglašen za najboljeg sportistu sveta u prethodnoj godini! Posle čega samo on i večiti rival najboljeg tenisera sveta svih vremena, Rodžer Federer, imaju po pet prestižnih priznanja Akademije Laureus. 

Neverovatni Beograđanin je isti uspeh ostvario prvi put 2012. godine, pa ga je ponovio 2015. 2016, da bi pre trijumfa ovog aprila to učinio i 2019. godine. Kao još jedan dokaz da je svim i svačim zadužio istoriju svetskog sporta, a ne samo ispisao zlatne stranice prebacivanja žute loptice preko mrežice. 

Osvajač rekordna 24 Grend slema ovaj put ugledno priznanje zaslužio je podizanjem šampionskog trofeja na četiri takva turnira, pošto je ostavio sve iza sebe na Australijan openu, Rolan Garosu i US Openu, dok je na Vimbldonu igrao finale. 

Uz to je osvojio još četiri titule i, kao nikada nijedan "reketaš" u istoriji "belog sporta", čak osmi put završio sezonu na prvom mestu ATP liste. I to u poznim sportskim godinama, kao nijedan njegov prethodnik. Sve skupa dovoljan razlog da dobije naklon planete, a nagradu mu uruči legenda američkog fudbala, veliki prijatelj i poštovalac Tom Brejdi. 

Pored Srbina u istoj konkurenciji nominovani su atletičari Armand Duplantis (Švedska) i Noa Lajls (Sjedinjene Američke Države), automobilista Maks Ferstapen (Holandija), te fudbaleri Erling Haland (Norveška) i Lionel Mesi (Argentina).

Nagrada za najbolju sportiskinju na svetu otišla je u ruke fudbalerke Aitane Bonmati, udarne igle reprezentacije Španije na putu do titule svetskog šampiona, odnosno vedete Barselone u osvajanju šampionske krune u Evropi i La Ligi, što joj je prethodno donelo i Zlatnu loptu . Njoj su priznanje uručili legendarna skijašica Lindzi Von i čuveni sprinter Jusein Bolt. 

 

 

Nagradu za "najveći proboj godine" dobio je fudbaler madridskog Reala, Džud Belingem, koji je već u premijernoj sezoni u "kraljevskom klubu" izrastao u jednog od glavnih oslonaca tima Karla Anćelotija. To je potvrdio i u nedeljnom "El Klasiku", jer je baš njegov gol u 92. minutu "presudio" Barseloni. Nagradu mladom Englezu uručili su španski teniser Karlos Alkaraz i motociklista Mark Markes. 

 

 

U konkurenciji sportista sa invaliditetom, nagradu za najbolju na planeti dobila je holandska teniserka Dide de Grot. Njoj su nagradu uručili legendarni sunarodnik Rud Gulit i španska koleginica Garbinje Mugurusa, a ova 27-godišnjakinja je svetu poznata kao osvajačica 13 uzastopnih grend slem titula, odnosno tri vezana kalendarska slema.

Nagrada za povratak godine uručena je američkoj gimnastičarki Simon Bajls, jer se nakon teške borbe sa psihičkim problemima vratila sportu i to na vrhunskom nivou. Šira javnost je pamti kao vlasnicu četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2016. godine, a ljubitelji njenog sporta znaju da je na Svetskom prvenstvu 2023 odnela četiri titule. 

 

 

Nagradu za doprinos sportu i pomoć budućim šampionima dobila je fondacija Rafaela Nadala, a primila ju je supruga Đokovićevog večitog rivala, Ćiski Pereljo. Dalisu joj je legendarni fudbaleri Real Madrida Emilijo Butrogenjo i Raul Gonzales.

Nagrada za najbolji tim godine otišla je u ženskoj fudbalskoj selekciji Španije, pošto je ovenčana titulom svetskog prvaka. Pobednika u ovoj disciplini proglasili su legendarna teniserka Martina Navratilovai i čuveni fudbaler Alesandro Del Pjero.