Novak Djoković

Mnogi poštuju moj doprinos tenisu: Novak Đoković svestan da ne mogu svi da ga vole, ali od kritičara i zlonamernika očekuje makar respekt

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.11.2023 17:14
Dogovaranja Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera Guliver
Dogovaranja Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera

Novak Đoković ima armiju poštovalaca i obožavaoca na raznim stranama sveta, ali isto tako i određen broj kritičara i neistomišljenika u svetu tenisa, među zapadnjačkim medijima i, posebno, na tribinama, pa sve češće se suočava sa otvorenim neprijateljstvom publike. 

Tako je tokom svog nastupa u meču sa Velikom Britanijom, na Finalnom turniru Dejvis kupa u Malagi, morao da se nosi sa zvižducima, neprimerenim dobacivanjima i bukom u trenucima kada je neophodna tišina. Pričao je o tome i u intervjuu za španski AS. Dovodeći svoj "slučaj" u vezu sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom, čije je rivalstvo i poredak prvo jako uzdrmao, a onda razbio i u svemu važnom za istoriju "belog sporta" ih nadvisio.

"Nadal i Federer su već bili rivali pre nego što sam se ja pojavio. U početku sam pokušavao da uđem u to rivalstvo. Na ovom nivou, obično je idealno rivalstvo između dvojice, tako da razumem da ljudi to nisu želeli. Delili smo scenu 15 godina, igrali neverovatne, nezaboravne mečeve, dugo smo bili najbolji. Znam da me ne mogu svi voleti, ali mislim da mnogi poštuju ono što sam postigao, moj doprinos tenisu i istoriji. To je minimum i najosnovnije što čovek može da dobije", kazao je Novak.

 

 

Logično, novinara poznatog sportskog dnevnika zanimalo je šta misli o Nadalovom (ne)realnom povratku turnirima. Španac zbog povreda i operacija mesecima odsustvuje iz ATP tura, ali postoji određena šansa da ponovo zaigra za poene i trofeje, možda već na Australijan openu, početkom sledeće godine. 

"Rafa je uvek bio moj glavni rival. Nije važno koliko dugo ste van terena. Ne znam kako je, ali iz onoga što je govorio, spreman je da se vrati i verovatno će to učiniti u Australiji. Od njega mogu da očekujem samo najbolje. Ne mogu da zamislim Nadala da misli o bilo čemu osim o tome da osvaja najveće turnire. Vratiće se sa željom da osvoji još Grend slemova i bude među najboljima na svetu. Videćemo šta će biti", rekao je Đoković.

Dok Nadal "vida rane", njegov zemljak, već viđeni naslednik i sportski ponos Španije, Karlos Alkaraz, prati u stopu Srbina. I predstavlja najveću pretnju za vladavinu našeg asa. 

"Mislim da imamo odnos međusobnog poštovanja. Prijatelji smo koliko možemo s obzirom da smo rivali. Teško nam je da budem baš bliski, ali dosta puta smo trenirali, imamo zanimljive razgovore, naše ekipe se dobro slažu. Ima sjajan tim, sa Huanom Karlosom Fererom, kojeg poznajem dugo. Moj trener Goran Ivanišević je dosta puta igrao protiv njega. Zaista se dobro slažemo. Naravno da na terenu želimo da pobedimo jedan drugog i da budemo broj jedan, ali na kraju dana, kada se meč ili turnir završi, pokazujemo poštovanje jedan drugom", rekao je Đoković.

 

 

Dok njegov mnogo mlađi kolega uveliko odmara od naporne sezone, Đoković će sutra sa ostatkom reprezentacije Srbije igrati sa Italijom za finale Dejvis kupa.