Novak Djoković

Novak Đoković kroz dramu do četvrtfinala Pariza: Šampionski odgovor na izgubljen set i žestok tenis Grikspora

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.11.2023 22:23
Novak Đoković kroz dramu do četvrtfinala Pariza: Šampionski odgovor na izgubljen set i žestok tenis Grikspora Guliver/AP Photo/Michel Euler

Novak Đoković morao je da uloži golem napor da preskoči osminu finala Mastersa u Parizu, iako je preko puta sebe imao svoju staru "mušteriju" Talona Grikspora, da bi posle puno potrošene energije za 157 minuta igre u "Bersiju" - 1:2 (4:6, 7:6, 6:4) ostao u konkurenciji za još jedan trofej vredan 1.000 ATP bodova u svojoj impresivnoj karijeri. 

Tri uvodna gema stala su u svega 15 minuta, koliko je najboljem teniseru sveta svih vremena trebalo da odbrani svoja dva i oduzme jedan protivnikov, odnosno napravi lepu rezultatsku distancu u odnosu na izazivača, kog je prethodno savladao na grend slemu u Njujorku 2021. godine i ove sezone na manje vrednom takmičenju u Dubaiju. 

 

 

Sve je ličilo brzopoteznu simultanku 36-godišnjeg Beograđanina, međutim usledili su problemi sa servisom. Holanđanin je bio spreman na reakciju, pa je uz pomoć preglasne i njemu toliko naklonjene publike, da su iz sudijske stolice par puta stizale opomene ljudima sa tribina, krenuo da kažnjava propuste i nervozu apsolutnog favorita.

To mu je u sedmom gemu donelo "revanšistički" brejk i topljenje razlike na 4:3, da bi onda odbranio prednost svog početnog udarca i neočekivano prvi set uveo u dramatičnu završnicu. Tu nije bio kraj mukama osvajača 24 Grend slema. Nastavio je toliko loše da servira da je rivalu dao tri brejk prilike da zarotira uloge, a ovaj iskoristio sledeću (4:5). 

 

 

Dvadesettreći reket sveta nastavio je da igra kao u transu, pa je u 10. gemu, bez ijednog izgubljenog poena, načinio šokantni iskorak ka senzacionalnoj eliminaciji šestostrukog šampiona pariskog Mastersa. Za početak, isprovocirao granitni Novakov um, na konto kog je dobio mnoge već izgubljene duele i to, često, protiv teniskih zveri.

Naravno da se Đoković nije dao, ali nije ni njegov 11 leta mlađi kolega iz "zemlje lala", pa se u drugom setu igralo gem za gem: 1:1, 2:2... Spašavao je naš sportski velikan brejk lopte, nije iskorišćavao šanse da na isti način "okrene" Holanđanina, bezuspešno tragao za "protivotrovom" za briljantan servis takmaca... Dok nije došao tamo gde mu nema ravnog, u taj-brejk.

Furiozno je poveo sa 5:0, pa "prepustio" dva poena, a onda stavio tačku na set dug skoro sat vremena (7:2). Za još jedan fascinatnan podatak u vidu odnosa dobijenih i izgubljenih taj-brejkova, jer ih je ove godine čak 27 rešio u svoju korist, a u samo pet ostao kratkih rukava. 

 

 

Uvodni deo trećeg nastavka obeležila je rezultatska klackalica, a onda je Novak dodao gas. Jeste Grikspor bolje otvorio peti gem, ali je Đoković snažno odgovorio, vezao tri poena i tako razgoropađen podsetio na istinitost stare mudrosti "ranjeni lav je najopasniji" (3:2). Imao je ubrzo priliku za novi brejk, ali posle puno razmenjenih udaraca nije pobegao na 5:2. 

Baš suprotno, Grikspor je opet raširio krila i brejkom se vratio na velika vrata u dramatičan meč - 4:4. A, onda dobio "po nosu", jer je Đoković maksimalnim učinkom uzvratio brejkom. Pa, još jednim glatko dobijenim gemom, ovog puta na svoj servis, uprkos negodovanju većeg dela publike, u maniru najvećeg tenisera sveta svih vremena poslao kočopernog i žilavog Holanđanina kući.