Novak Djoković

Đoković prošao pakao protiv Fokine, ali maksimalnim rezultatom eliminisao Španca: Novak u osmini finala Rolan Garosa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.06.2023 18:55
Đoković prošao pakao protiv Fokine, ali maksimalnim rezultatom eliminisao Španca: Novak u osmini finala Rolan Garosa Tanjug/AP Photo

Novak Đoković nalazi se tamo gde mu je i mesto - u osmini finala Otvorenog prvenstva Francuske, ali morao je da prolije reku "krvi, znoja i suza", odnosno pokida tonu živaca, da bi bacio na kolena Španca Alehandra Davidoviča Fokinu - 3:0 (7:6, 7:6, 6:2) i ostao u trci za treći Rolan Garos trofej u grandioznoj karijeri, odnosno rekordnu 23. Grend slem titulu. 

Teniser sa Pirineja bolje je ušao u meč, a posebno dobro se snalazio u dužim razmenama udaraca, uz to terajući Srbina kratkim lopticama da više trči po crvenoj podlozi, pa nikoga na Centralnom terenu "Filip Šatrije" kompleksa nije iznenadio njegov brejk za 3:2. Novak mu je momentalno uzvratio na isti način, a onda su obojica uzela po još jedan gem na rivalov servis. Fokina je odličnu igru i pogrešne izbore rivala, naročito njegove učestale duple greške, pretvorio u 6:5, da bi se srčani i uporni Đoković iskupio taj-brejkom završnicom. 

Morao je i u doigravanju da juri prednost 34. reketa sveta (0:1, 1:3), odnosno kreće ispočetka (3:3), a onda je pokazao od kakvog je materijala satkan i zašto se malo njegovih kolega može pohvaliti da ga je "dotuklo" u bonus vremenu. Serijom vezanih poena skresao je krila 23-godišnjaku bez ijedne titule u profesionalnoj konkurenciji.

 

 

Na kratko, jer se Alehandro kao Feniks uzdigao iz sopstvenog "pepela". Već u drugom gemu je brejknuo trećeplasiranog na svetskoj rang listi, pa ostao na nogama kada je Novak po istom receptu smanjio zaostatak. To nije bio kraj neizmeničnih brejkova, s tim da je Fokina prvi stigao do set lopte. Uz masovne pokliče podrške sa tribina, "izabrani" ljubimac Parižana probao je da slomi najvećeg teniskog sina svih vremena, ali udario je u zid njegovog čeličnog uma i neverovatne moći regeneracije u hodu. 

Što ga je publika više nervirala otvorenom netrpeljivošću to je više "kidao" za poene, proslavljajući ih uz urlike, besne poglede i poneku psovku, da bi mirnim i raznovrsnim udarcima ponovo izborio taj-brejk. Usledila je prava drama, pošto je Fokina od 1:4 stigao do 5:5, međutim to je bio poslednji Špančev trzaj u tom delu meča, jer je Đoković uradio ono što se očekivalo od velemajstora.

Nije ga iz koloseka izbacilo ni zviždanje kada ja tražio i dobio medicinsku pomoć, zbog povređene noge. Iako razočaran tolikim brojem "neprijatelja" oko terena, vezao je relativno brzo tri gema u trećoj deonici susreta, sa sve brejkom bez ijednog izgubljenog poena, iskoračivši prema teškom trijumfu. Fokina je probao da okrene kolo sreće, međutim mogao je samo da malo uspori eliminaciju i debljanje Đokovićevog vođstva u međusobnim okršajima (3:1). Pre nego što ga je Novak brejkom ispratio iz Bulonjske šume.