Novak Djoković

Trenutno nema kazni, ali ovo ne sme da se ponovi: Predsednik Teniskog saveza Francuske o poruci Đokovića posvećenoj Kosovu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

31.05.2023 15:15
Trenutno nema kazni, ali ovo ne sme da se ponovi: Predsednik Teniskog saveza Francuske o poruci Đokovića posvećenoj Kosovu Tanjug/AP Photo

Kao što se i dalo pretpostaviti, poruka Novaka Đokovića - "Kosovo je srce Srbije! Stop nasilju", ispisana na oficijelnoj televizijskoj kameri u zvaničnom prenosu posle meča srpskog tenisera i Amerikanca, Aleksandra Kovačevića, odjekuje danima posle pobede osvajača 22 Grend slem titula u prvom kolu Rolan Garosa.

Jedni ga hvale i slave, a drugi grde, vređaju i(li) traže sankcije, poput ministarke sporta u Vladi Francuske, na čijem se Otvorenom prvenstvu u tenisu desio "incident", jer je Ameli Udea - Kastera oštro digla glas protiv iskazivanja pomenutog stava Đokovića o represiji režima Aljbina Kurtija nad srpskim življem na severu Kosova poslednjih dana. 

Predsednik teniskog saveza Francuske, Žil Moreton, ima nešto blaže razmišljanje, pogotovo u odnosu na Teniski savez Kosova, koji insistira na ozbiljnim sankcijama za dvostrukog pobednika najvećeg turnira na šljaci. 

"Etička povelja Federacije tiče se korisnika licenci Federacije, a ne međunarodnih igrača. Kada su na konferenciji za novinare, imaju pravo da se izjasne u svim oblastima. S druge strane, na terenu smo želeli da igrači nemaju političku poziciju. Mnogo smo razgovarali sa Đokovićevom ekipom, ovo ne sme da se ponovi. Trenutno nema kazni. Znamo da je emotivan, ali morate ostati neutralni na terenu", izjavio je visoki funkcioner, poznat i po ranijem zalaganju Novak učestvuje na Rolan Garosu, bez obzira na to što nije vakcinisan protiv korona virusa.

 

.

 

Sve to u susret drugoj rundi aktuelnog Grend slema u Parizu, gde Đoković večeras igra sa Martonom Fučovičem iz Mađarske, čiji je "skalp" skinuo u sva četiri prethodna susreta.