ATP

Kasni mečevi nisu fer i zdravi: PTPA digla glas protiv noćnih "žurki" na Grend slemovima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.06.2024 09:17
Novak Đoković, srpski teniser, s kolegama ne želi više u vreme spavanja na teren Guliver/AP Photo/Christophe Ena, File
Novak Đoković, srpski teniser, s kolegama ne želi više u vreme spavanja na teren

Novak Đoković poznat je po tome što ne brine samo o sebi već se kroz PTPA organizaciju, čiji je osnivač, bori za zaštitu interesa profesionalnih tenisera i teniserki svih rangova, u čemu ga podržavaju brojne kolege i koleginiice. Sada je ista reagovala povodom nekoliko mečeva na Rolan Garosu igranih kada im vreme nije - oko i posle ponoći.

Saopštenje PTPA ovog puta je isporučeno povodom Đokovićevog duela sa Lorencom Muzetijem u osmini finala turnira u Parizu, čije su posledice u kombinaciji sa lošim stanjem šljake učinili da najbolji teniser sveta svih vremena najveći deo epske pobede nad Franciskom Serundolom izbori povređen, a onda odustane od odbrane titule na RG i ode na operaciju kolena, ali i zbog toga što je Ons Žaber morala da igra u vreme spavanja. 

"Imperativ je da grend slemovi, lideri organizacije, organizatori turnira i igrači kroz PTPA kao svoju organizaciju zajedno nastupe i pronađu rešenje koje će sprečiti da se mečevi završavaju tako kasno. Da li je to kroz zabanu tih mečeva ili kroz neko drugo rešenje. Znamo da mečevi koji se završavaju jako kasno imaju jako negativne posledice i teraju igrače u pozicije koje nisu fer, nisu sigurne i nisu zdravi uslovi za rad.

Ipak to nastavla da se dešava zato što ne postoji spremnost da se prizna ovaj problem i da se na prvo mesto stave interesi igrača. U prethodnim danima nekoliko sportista je pričalo da je moralo da igra do ranih jutarnjih časova. Jedna od poslednjih koja je to uradila je Ons Žaber koja je članica naše organizacije", navodi se u oglašavanju za javnost PTPA. 

 

 

Prethodno je i pomenuta Tunižanka protestvovala zbog tretmana od strane organizatora Otvorenog prvebstva Francuske, 

"Mi zaslužujemo bolji raspored. Pričali smo o tome u Australiji, a opet ovde pričamo o tome. Čak i za vas novinare mislim da nije zdravo da imamo mečeve koji traju do kasno. Nije doboro ni za koga. Moramo da nađemo način da svi budu srećni - igrači, novinari, timovi. Skupljači loptica su mladi, a oni su na terenu kada je jako kasno. Mislim da to nije logično", rekla je Žaber, čiji je put u "gradu svetslosti" prekinut u četvrtfinalu. 

Najbolja teniserka sveta, Iga Švjontek, izjavila je da "voli da spava normalno", ali da mora da pristane na svaki termin. Barem na takmičenjima seroje 2.000, jer oni nisu "stali" u nedavni dogovor Asocijacije profesionalnih tenisera (ATP) i teniserki (WTA) da mečevi ne počinju u ili posle 23.00. 

"Nažalost Iga ima pravo, igrači nikada nisu imali prava da se pitaju o rasporedui zato PTPA postoji, da pojača njhov glas i da se bori za njih. Mi smo posvećeni dobrobtii igrača i načinima da oni uspeju da igraju najbolje moguće. Odavno je trebalo da trebalo da se svi u tenisu sastanu i pronađu rešenje. Mnogo je toga što utiče na raspored", navodi se u saopštenju PTPA.