ATP

Rafaelu Nadalu odzvonilo na Rolan Garosu: Zverev već u prvom kolu ispratio kralja pariske šljake

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.05.2024 18:28
Rafael Nadal eliminisan na startu Rolan Garosa Guliver/AP Photo/Thibault Camus
Rafael Nadal eliminisan na startu Rolan Garosa

Hteo on to da prizna ili ne, vremešni i ispovređivani Rafael Nadal je zreo za sportsku penziju, a poslednja potvrda stigla je na mestu na kom je ispisao zlatne stranice teniskog sporta - njemu omiljenom Rolan Garosu! Osvajač 14. titula na pariskoj Grend slem šljaci doživeo je da ga Aleksandar Zverev, pred njegovim večitim rivalom Novakom Đokovićem i španskim naslednikom Karlosom Alkarazom u publici, izbaci već u tri seta prvog kola - 0:3 (3:6, 6:7, 3:6). Prvi put u njegovoj neverovatnoj karijeri.

Nemac je furiozno ušao u klinč, a taj izraziti voljni momenat i maksimalan fokus doneli su mu odmah brejk, tako što je bez izgubljenog poena poveo s 1:0. U sledećem gemu, na njegov servis, trebalo mu je nešto više vremena i energije, ali je uspeo da duplira prednost. 

Na +2 ostajao je i u nastavku tog dela 11. susreta sa "bikom sa Majorke" (3:1, 4:2, 5:3), da bi u devetom gemu još jednom uhvatio slavnog rivala na krivoj nozi, iskoristio treću set loptu i krenuo ka četvrtom slavlju u međusobnim duelima. Ipak, Nadal nije tako mislio niti pomišljao da digne obe ruke u vis.

 

 

Podigao je nivo tenisa, namestio ruku i krenuo da uzvraća udarce mlađem kolegi, pa smo do petog gema gledali egal borbu, a u tom videli brejk u režiji Španca. Pošto je u gemu pre tog preživeo dve takve lopte Nemca u narednom se presabrao i revanširao mu se za izgubljeno u uvodnom setu.

Do 5:3 za vlasnika 22 Grend slem tantijeme delovalo je da će se u velikom stilu vratiti u život, međutim Zverev je najpre brejkom stigao do 5:5, pa poveo, a onda ostao pribran kada ga je Nadal "pometlao" za taj-brejk. Na 3:3 u doigravanju, takođe, pošto je uhvatio pravi ritam i dokrajčio rivala (7:5).

 

 

"Koprcao" se jedan od članova najveće muške trojke u istoriji "belog sporta" i u trećem setu, pošto je opet prvi došao do brejka, ali je tih njegovih 2:0 brzo poništeno (2:2) na identičan način. Usledila je "gem za gem" faza... Do odlučujućeg brejka Aleksandra za 4:3.

Čim ga je potvrdio bilo je jasno da će u velikom stilu nadoknaditi ono što je propustio u polufinalu RG od pre dva leta, kada je zbog povrede morao da preda meč Nadalu, a ovaj u nastavku turnira serije 2.000 osvoji svoj poslednji, verovatno i zadnji trofej u "gradu svetlosti". Brejk za 6:3 Zvereva samo je pojačao utisak da je Nadalovo vreme prohujalo s vihorom.