ATP

Ništa od finala u Ženevi: Mahač presudio Đokoviću u tri seta i osvetio se za poraz u Dubaiju

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.05.2024 16:49
Novak Đoković Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino
Novak Đoković

Srpski teniser Novak Đoković, završio je učešće na ATP turniru u Ženevi, pošto je u polufinalu takmičenja posle isrcpljujuće borbe izgubio od Tomaša Mahača u tri seta. Češki teniser osvetio se tako najboljem na svetu za prošlogodišnji poraz u Dubaiju i za prvu titulu u karijeri boriće se protiv pobednika meča Flavio Koboli - Kasper Rud.

Drugi međusobni duel Đokovića i Mahača trajao je nešto više od dva sata i završen je rezultatom - 2:1 (6:4, 0:6, 6:1).

Ostaje žal za boljim rezultatom na turniru u Ženevi, koji će dobro poslužiti Novaku pred takmičenje na Rolan Garosu naredne nedelje. Najbolji teniser sveta imao je veliku prednost u uvodnom setu (4:1), odličnu igru u drugom, ali nije imao dovoljno energije da izrži ritam daleko mlađeg momka iz Češke, koji je, kao i Dubaiju (2:1), zadavao dosta muka veteranu "belog sporta", s tim što je ovaj put, uspeo da dođe do pobede.
 

 

 

Da će Đoković imati još jedan teški meč protiv češkog tenisera, mogli smo da naslutimo već nakon dva uvodna, a možemo reći i maratonska gema, kada su obojica imali prilike za brejk, koje, na kraju, nisu iskoristili. Da bi prednost početnog udarca Novak ipak uzeo rivalu u četvrtom gemu. Kako je Srbin igrao u tom trenutku, delovalo je da će možda i lakše od očekivanog doći do vođstva u meču. Naročito kada je poveo 4:1. Ali...

Usledio je potom očajan period najboljeg na svetu i sve bolje izdanje "izazivača". Mahač je počeo bolje da se kreće, snažnije da udara lopticu. Novak je sa druge strane izgubio kontinuitet u igri. Ritern ga nije služio. I za tili čas, momak iz Češke vezao je pet gemova, pa je tako od 1:4, stigao do velikog preokreta i vođstva na meču - 6:4.

Za razliku od uvodnog seta, drugi deo meča protekao je u potunoj incijativi srpskog tenisera. Od procenata ubačenih servisa, do riterna i odličnog izdanja iza osnovne linije, "sve je prštalo" u igri Đokovića u drugom setu, koji je dobio bez izgubljenog gema - 6:0.

A, onda se ponovo ušlo u rovovsku borbu...

Očigledno bez energije, Novak je izgubio konce igre u trećem setu. Predugački gemovi i duža razmena udaraca više je odgovarala 13 godina mlađem Čehu. Bekhend više nije bio saveznik Đokovića, koji posle izgubljenih servisa u trećem i petom gemu, sve teže održavao ritam za 44. teniserom sveta. 

Mahač je poveo 4:1, pa je potom bio siguran na svom servisu, da bi Đoković i definitivno položio oružje u sedmom, maratonskom gemu 6:1. Posle ovog poraza, Đoković ima nekoliko dana da se odmori i pripremi za takmičenje na Rolan Garosu, koje je na programu od 26. maja do 9. juna. 

Podsetimo, srpski teniser brani titulu u Parizu osvojenu prošle godine nakon pobede nad Kasperom Rudom, a prvi rival u glavnom gradu Francuske biće mu domaći teniser - Pjer Ugo Erber.