ATP

Teniseri Rusije i Belorusije moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024.

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.04.2024 20:53
Andrej Rubljov Profimedia
Andrej Rubljov

Teniseri Rusije i Belorusije moći će da se takmiče na Olimpijskim igrama 2024. bez obaveze da igraju za nacionalni tim, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF).

Međunarodni olimpijski komitet i Međunarodni paraolimpijski komitet dozvoliće kvalifikovanim sportistima sa ruskim i beloruskim pasošima da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. kao pojedinačni neutralni sportisti (AIN) i na Paraolimpijskim igrama kao neutralni paraolimpijski sportisti (NPA)", navodi se na sajtu ITF.

U saopštenju se dodaje da će teniserima iz ovih zemalja biti dozvoljeno da učestvuju na olimpijskim i paraolimpijskim teniskim takmičenjima u individualnom i neutralnom svojstvu pod uslovom da budu u skladu sa principima MOK AIN i principima Upravnog odbora Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC).

"Neutralni sportisti će morati da ispune principe selekcije i uslove podobnosti navedene u važećim pravilima ITF-a“, navodi se u saopštenju. ITF napominje da će konačne liste tenisera za nastup na Olimpijskim igrama 2024. dostaviti".

Međunarodnom olimpijskom komitetu. Biro MOK-a, koji razmatra prijem „neutralnih“ sportista, mora da utvrdi da li sportisti na ITF listi ispunjavaju kriterijume neutralnosti pre nego što im dozvoli da se takmiče na Olimpijskim igrama.

Odluka ITF-a je u skladu sa odlukom većine međunarodnih federacija u vezi sa pojedinačnim takmičenjima i sportistima koji učestvuju na Igrama u Parizu 2024. ovog leta", napominje se u saopštenju i dodaje da je stav ITF-a takođe u skladu sa postojećom međunarodnom teniskom politikom usvojenom u martu 2022. godine.