ATP

Italija novi prvak sveta u konkurenciji tenisera: Janik Siner doneo ključni poen protiv Australijanaca, za titulu čekanu od 1976. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.11.2023 20:28
Italija novi prvak sveta u konkurenciji tenisera: Janik Siner doneo ključni poen protiv Australijanaca, za titulu čekanu od 1976. godine Tanjug/. (AP Photo/Manu Fernandez)

Jedna lasta ne čini proleće, pa se ne može ni za Janika Sinera reći da je sam vratio Dejvis kup reprezentaciju Italije na krov sveta, ali ostaje upisano da je mladić sa Apenina spasao više meč lopti u duelu sa najboljim teniserom sveta svih vremena, Novakom Đokovićem, odnosno tom pobedom trasirao put ka eliminaciji Srbije u polufinalu, a večeras počistio sa terena Aleksa de Minora u biti ili ne biti meču finala sa Australijom - 2:0 (6:3, 6:0).

 

 

Za trofej koji je na Apeninima čekan još od 1976. godione, kada su "azuri" osvojili jedinu "salataru" u svojoj istoriji. Mateo Arnaldi mu je prethodnim trijumfom dao priliku da izraste u junaka nacije, a četvrti reket sveta ju je zgrabio kao da je mator i kao da se u karijeri naigrao grandioznih susreta i naosvajao velikih turnira.

 

 

Prvi set rešio je sa dva brejka, u trećem i devetom gemu, da bi u drugom bio nemilosrdan prema rivalu. Šetao ga je sa jedan na drugi kraj terena u Malagi, gomilao poene i izluđivao, da bi meč završio u šampionskom stilu. De Minor se iz petnih žila trudio da se časno oprosti od sna o trofeju, ali je trećim brejkom bolno spušten na zemlju. 

 

 

Osim Australije i naše reprezentacije, gubitnici šest prethodnih finala Dejvis kupa na putu do planetarnog teniskog trona preskočili su i Holandiju. "Lale" i "orlove" izbacili su u dubl okršajima, pošto su dobili i izgubili po jedan singl meč, a Siner je bio član oba dobitnička tandema.