ATP

Italija povela protiv Australije u finalu Dejvis kupa: Arnaldi slavio brejkom u trećem setu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.11.2023 18:45
Italijanski teniser Mateo Arnaldi udara lopticu Tanjug/(AP Photo/Manu Fernandez)
Italijanski teniser Mateo Arnaldi udara lopticu

Italija je osvojila prvi poen u finalnom okršaju sa Australijom u finalu Dejvis kupa, pošto je Mateo Arnaldi posle žestokog okršaja u tri čina i dva i po sata savladao Alekseja Popirina - 2:1 (7:5, 2:6, 6:4). 

Prvi set rešen je tek u 12. gemu, kada je predstavnik "azura" napravio brejk više od izazivača iz redova "kengura". Pre toga je borba imala zanimljiv tok, jer su smenjivale glatke odbrane gemova na servis oba igrača i oduzimanje te prednosti rivalu.

Arnaldi je na taj način način poveo sa 3:1, pa je Popirin istim putem došao do tanjenja zaostatka (2:3), da bi potonja klackalica potrajala sve do 55. minuta, kada je 44. reket sveta obradovao svoje tenisko društvo sa Apenina.

 

 

Drugi deo duela trajao je mnogo kraće (35), jer je 40. reket sveta samouvereno i brzo produžio bitku. Dovoljno je bilo da napravi dva brejka, najpre u startnom gemu, a zatim i za 3:0, posle čega mu je sve išlo od ruke, dok je Italijan stalno bio u raskoraku, bez ideje kako da spreči ostanak na terenu.

Nije, međutim, lamentirao nad izgubljenom prednošću, a kako je i Australijanac bio rešen da donese prvi poen njegovom timu prešlo se u egal fazu razmene udaraca. Igralo se gem za gem, mada su obojica dolazila u brejk prilike, da bi u 10. konačno stavljena tačka na uvodni deo finala. 

Arnaldi je loše kremnuo, a onda je serijom odličnih udaraca "oteo" gem Popirinu i pružio priliku Janiku Sineru da protiv Aleksa de Minora donese toliko željenu "salataru" italijanskom timu. "Azuri" su je samo jednom osvojili i to davne 1976. godine. Pre i posle toga su izgubili šest finala.