ATP

Četvrta sreća Lasla Đerea na Mastersu u Parizu: U tri seta do prvog plasmana u drugo kolo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.10.2023 19:34
Četvrta sreća Lasla Đerea na Mastersu u Parizu: U tri seta do prvog plasmana u drugo kolo Guliver

Tri puta je Laslo Đere ispadao u prvoj rundi Mastersa u Parizu, ali je večeras prekinuo tu tradiciju i pobedom u dugom i iscrpljujućem meču sa domaćim teniserom Lukom Van Ašom konačno otišao korak dalje u borbi za trofej na turniru serije 1.000 u francuskoj prestonici - 2:1 (6:7, 6:4, 6:4). 

Prvi set bio je pravi rolerkoster od igre 28-godišnjaka iz Sente, kom je ovo bio četvrti pokušaj da konačno slavi u glavnom žrebu takmičenja u "Bersiju". Tridesetčetvrti reket sveta rano je oduzeo 19-godišnjem rivalu gem na njegov servis, poveo sa 2:0, pa potvrdio brejk, vodio sa 4:1 i 5:2, ali ipak nije rešio u svoju korist taj deo meča. 

Čim su mu popustili servis i koncentracija, a 63. na ATP listi opustio ruku, stvari su krenule nizbrdo, pa je uporni Aš stigao do izjednačenja i čak u jednom trenutku spasao set loptu, da bi u taj-brejku napravio manje grešaka i uputio više preciznih udaraca od iskusnijeg favorita (6:8). 

Drugi set imao je obrnut tok, pošto je mladi Francuz, na krilima naraslog samopouzdanja, poput Lasla rano napravio brejk i pobegao na značajnih 3:0, ali mu se Đere revanširao u petom gemu, pa potvrdom brejka došao u egal položaj (3:3). Strašan nalet rastrčlalog Srbina nastavljen je novim brejkom (4:3), a takav odnos snaga ostao je do izjednačenja u setovima.

Treći je bio drugačiji od prethodnih, igralo se gem za gem, obojica tenisera su branila prednost servisa, čak i u osmom, u kom je Đere teškom mukom izbegao brejk. Tri puta je Aš bio na poen od minimalnog, ali bitnog vođstva i svaki put je "proklizao". Odnosno, Đere "vadio kestenje" - 4:4. 

A, onda je naš Dejvis kup reprezentativac rešio da konačno završi duel od 157 minuta. Brejkom u devetom gemu slomio je otpor Aša, pa ga u sledećem samo dotukao.