Partnerski sadržaji

Euro 2024: Koliko će Nemačka zaraditi od turizma?

komentari (0)

Izvor: Bloomerg Adria

02.07.2024 13:57
Ceremonija svečanog otvaranja UEFA EURO 2024 Tanjug/AP Photo/Peter Kneffel/dpa
Ceremonija svečanog otvaranja UEFA EURO 2024

/Preuzetno sa www.rs.bloombergadria.com/

U toku je EURO 2024, sportsko takmičenje koje okuplja milione ljudi širom sveta. Ove godine se održava u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, koja bi mogla značajno da prihoduje od turizma u junu i julu.

Nemačka cilja na brojku od čak milijardu dolara od međunarodnih poseta za vreme Evropskog fudbalskog prvenstva, navodi glavni ekonomski istraživački institut u zemlji IFO. Takođe, treba imati u vidu da se utakmice igraju u 10 gradova, širom cele Nemačke, što znači da svaka regija ima priliku za rast.

Procenjeno povećanje prihoda od turizma ekvivalentno je rastu od oko 0,1 odsto nemačke proizvodnje u drugom kvartalu ove godine. Sektori koji bi trebalo da imaju najviše koristi od aktuelnog takmičenja jesu ugostiteljstvo i maloprodaja hrane, navodi se u istraživanju IFO-a.

Jedan od istraživača, Gerome Wolf, kaže da će ekonomski uticaj tokom šampionata biti značajan, ali i da će biti kratkog daha, sa posledičnim padom izvoza usluga kako se turisti budu vraćali svojim kućama.

Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

 

 

Projekcije ovog instituta, zasnovane na podacima iz 2006. kada je Nemačka bila domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva, sugerišu rast veći od 600.000 stranih turista i 1,5 miliona dodatnih noćenja tokom manifestacije.

U međuvremenu, nemačko ministarstvo privrede prognozira privremeni podsticaj u sektorima usmerenim na potrošače - nakon perioda prigušene maloprodaje, iako očekivanja nisu tako visoka kao rezultati zabeleženi 2006.

Sve u svemu, poslednjih godina beleži se pad prihoda od turizma i putovanja i njihovog doprinosa BDP-u Nemačke, kao i pad broja hotelskih objekata.

Najviše ih je bilo 2011. godine, 13.945. U 2023. registrovano je 12.196 hotela u zemlji, prema podacima Statiste, ali treba imati u vidu da je veliki broj njih desetkovan za vreme pandemije kovida 19.

Inače, Bundesbank predviđa ekonomski rast Nemačke u narednom periodu, ali treba motriti na situaciju posle evropskih izbora, budući da kancelar Olaf Scholz nije zadovoljan rezultatima.

Takođe, ministarstvo finansija razmatra dodatni budžet za ovu godinu u vrednosti 11 milijardi evra, a za to vreme najveći sindikat u Nemačkoj traži povećanje plata od sedam odsto za oko 3,9 miliona radnika u industriji metala i električnih delova, kako bi se nadoknadio oštar rast potrošačkih cena tokom proteklih godina, piše Bloomberg.