Vesti iz ostalih sportova

SP u atletici: Femke Bol se pozlatila i u Budimpešti

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.08.2023 22:20
SP u atletici: Femke Bol se pozlatila i u Budimpešti Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader

Holandska atletičarka Femke Bol potvrdila je dominaciju na 400 metara sa preponama, s obzirom na to da je u finalu u Budimpešti tirčala 51.70 što je bilo dovoljno za novu zlatnu medalju, a prva sa svetskih prvenstava u ovoj disciplini na otvorenom. Druga je bila amerikanka Litl, dok je kao treća kroz cilj prošla atletičarka sa Jamajke Rašel Klejton, koja je uz vreme 52.81 stigla do najboljeg ličnog ostvarenja.  

Danijel Vilijams, još jedna višestruka šampionka sa Jamajke, stigla je do zlata na 100 metara sa preponama (12.43). Bilo je to njeno prvo zlato u ovoj disciplini nakon osam godina i posle šampionata u Pekingu. Portorikanka I devojka koja je bila među favoritkinjama za zlato Kamačo Kvin bila je druga (12.44s), dok je treća bila Kendra Herison (12.46).  

Grčka je stigla do prvog zlata na Svetskom šampionatu, pošto je Miltiadis Tentoglu uz preskočenih 8,52cm objedinio zlatne medalje sa tri najveća takmičenja - svetskog, evropskog prvenstva i sa olimpijskih igara. Tandem sa Jamajke Pinko i Gej bili su drugi i treći, s tim da je Pinok skočio svega dve centimetra slabije u odnosu na grčkog atletičara. 

 

 

Zanimljivo je bilo i na 400 metara, gde je u konkurenciji atletičara pobedu odneo Antonio Votson, koji je krug istrčao za 44.22. Blizu podviga bio je Britanac Hadson-Smit koji je kroz cilj prošao kao drugi (44.31), a bronzanom medaljom okitio se Kvinsi Hol iz Sjedinjenih Američkih država koji je uz vreme 44.37 postavio novi najbolji rezultat u karijeri.  

Novu svetsku šampionku atletski svet je dobio u bacanju kladivu, gde je u finalu fantastična bila takmičarka iz Kanade Kamrin Rodžers, koja je u prvom pokušaju bacila 77.22m što joj je bilo dovoljno za zlato. Druga je bila Amerikanka Kasanavoid, dok je njena sunarodnica, koja je u kvalifikacijama bila najbolja, zauzela je treće mesto.   

Sedmog takmičarskog dana, u jutarnjoj sesiji, nastupiće i Angelina Topić u kvalifikacijama u skoku uvis.