Vesti iz ostalih sportova

Srbija sa prvog mesta do osmine finala EP: Mađarice bez rešenja za Tijanu Bošković

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

23.08.2023 21:52
Srbija sa prvog mesta do osmine finala EP: Mađarice bez rešenja za Tijanu Bošković MN Press

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije nastavila je da ređa pobede na Evropskom prvenstvu. Izabranice Đovanija Gvidetija zabeležile su i četvrti trijumf, a nova žrtva svetskih šampiona bila reprezentacija Mađarske, koja je uprkos solidnoj igri u uvodnom setu, poražena u Gentu rezultatom 3:1 (21:25, 25:12, 25:14, 25:15).

Srbija je pobedom nad Poljskom već obezbedila plasman u osminu finala, da bi danas naše devojke potvrdile dominaciju u grupi, odakle će u narednu fazu takmičenja otići sa prvog mesta. Za sada su zabeležile sve četiri pobede, a grupnu fazu okončaće sutra utakmicom protiv Belgije (20:00), koja je sa učinkom 2:2, takođe kaparisala mesto u eliminacionoj rundi.

Susret u Gentu nije najbolje počeo po Srbiju. Mađarice su na krilima sjajne odbrane najpre povele 4:1, pa i 18:13. Naše devojke su se dugo mučile da pronađu svoju igru, koja ih je krasila u prethodnim mečevima, gde su izgubile svega jedan set i to tek protiv Poljske u poslednjem kolu. Tijana Bošković je koliko toliko je održavala pozitivan ritam Srbije, ali su izabranice Đovanija Gvidetija platile danak lošoj igri na prijemu. Mađarska je sa druge strane igrala kao u transu. Sve je išlo na njihovu vodenicu u uvodnom setu. Od servisa, do bloka, pa i nije slučajnost što su prve došle do vođstva.

A, onda potpuno drugačija slika na terenu...

Srbija je ušla u svoj prepoznatljiv ritam. Podigla je procente ubačenih servisa, stavila "rampu" na mreži i na krilima sjajne timske igre u potpunosti razbila postavku Mađarica, koje su u drugom setu gubile, 9:4, pa 17:9 i na kraju 25:12.

U sličnom ritmu počeo je i treći set. Svetske šampionke blistale su na terenu pod palicom Tijane Bošković. Dobrim blokom zaustavile su napadačke moći korektora mađarske reprezentacije i zahvaljujući pravim rešenjima u napadu, povele 8:4. Razliku od četiri gola održavale su tokom čitavog trećeg seta, gde je prednost u jednom trenutku iznosila i 22:13.

Četvrti set bila je samo potvrda dominantne igre naših devojaka. Posle nove, fenomenalne role Tijane Bošković i Bjanke Buše, Mađarska je u potpunosti klonula. Srbija je povela 10:5. Na semafor je onda počela da se upisuje i Bojana Drča, koja je atraktivnim potezima sa mreže, uvesaljavala malobrojne navijače u Gentu. Rivalke nisu imale rešenja na njeno "kuvanje", a kasnije su se i dugo mučile da je "skinu" sa servis linije, odakle je Srbiji u jednom trenutu donela i prednost od čak 10 golova (17:7). Izabranice Đovanije Gvidetija su potom rutinski priveli meč kraju, a šansu u finišu dobila je i mlada Hena Kurtagić, debitant u dresu Srbije na Evropskom prvenstvu.

Najefikasnija na meču, kao po običaju bila je Tijana Bošković, za koju rivalke nisu večeras imale nikakav odgovor. Ona je postigla čak 30 poena, Bjanka Buša pomogla je sa 12, dok je listu strelaca mađarske reprezentacije predvodila Anet Nemet sa 18 poena.
 

Standings provided by Sofascore