Vesti iz ostalih sportova

Ukrajinska mačevalka umesto ruke pružila mač prema Ruskinji: Skandal kažnjen diskvalifikacijom sa Svetskog prvenstva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.07.2023 18:11
Ukrajinska mačevalka umesto ruke pružila mač prema Ruskinji: Skandal kažnjen diskvalifikacijom sa Svetskog prvenstva Guliver

Olga Harlan ostvarila je Pirovu pobedu protiv Ane Smirnove na aktuelnom Svetskom prvenstvu u mačevanju, jer je posle ubedljivih 15:7 diskvalifikovana sa takmičenja. I to svojom krivicom, pošto je na pruženu ruku rivalke iz komšijske države, posle borbe, umesto šake ispružila mač i njime po nozi okrznula drugu devojku. 

Naime, pravila ponašanja u ovom sportu kažu da se borba ne završava sve dok rivali ne salutiraju jedno drugom, odnosno na isti način pozdrave sudiju i gledaoce. Osvajačica desetine medalja na Olimpijskim igrama, planetarnim šampionatima i EP to nije sipoštovala, još je u znak protesta zbog vojnog napada Rusije na njenu zemlju, napravila neviđen skandal.

 

 

Mogla je da dobije više vrsta kazni, ali sudije su posle dužeg većanja izabrale izbacivanje Harlan, čiji je neočekivan potez toliko šokirao i uvredio Smirnovu da je ostala na terenu sve dok arbitri nisu preinačili prvobitnu odluku, pošto ista nije bila drakonska kao konačna. 

Posle sat vremena uspela je da izdejstvuje primenu Pravilnika i ostane na prvenstvu, na kom inače nastupa kao neutralna učesnica, odnosno bez ikakvih državnih obeležja Rusije.