Vesti iz ostalih sportova

Francuska policija češlja papire Organizacionog odbora Olimpijskih igara 2024: Predmet istrage finansijski kriminal

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.06.2023 13:53
Francuska policija češlja papire Organizacionog odbora Olimpijskih igara 2024: Predmet istrage finansijski kriminal Guliver/AP Photo/Michel Euler, File

Pod vinjetom "udarna vest" danas su svi veći mediji u Evropi objavili vest o "upadu" pripadnika finansijske policije Francuske i predstavnika tamošnjih pravosudnih organa u sediše Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine, kao i na još nekoliko lokacija pod njegovom "kapom".

Nemile događaje potvrdili su i oni čiji se način rada našao na udaru, naravno bez ulaženja u detalje posete nezvanih gostiju.

"Trenutno je u toku potraga u sedištu organizacionog odbora. Pariz 2024 u potpunosti sarađuje sa istražiteljima kako bi im olakšali istrage", navedeno je u kratkom saopštenju organizatora.

 

 

Saznanja francuskih i drugih glasila govore da se radi o logičnom postupku u procesu ranije pokrenutih istraga o navodnim proneverama javnih sredstava i favorizovanju određenih kompanija,. a Kancelarija nacionalnog finansijskog tužioca (PNF) saopštila je da je izvršena racija zbog ugovora koje je organizacioni komitet sklopio 2017. godine. 

Sedište javnog tela odgovornog za isporuku olimpijske i paraolimpijske infrastrukture, SOLIDEO, takođe je pretreseno u okviru preliminarne istrage koja datira od 2022. godine, nakon revizije francuske Agencije za borbu protiv korupcije.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a poslednja dešavanja došla su samo mesec dana posle ostavke predsednice Olimpijskog komiteta Francuske, Brižit Enrikes, o čijim razlozima i dan danas ne postoje usaglašeni stavovi poznavaoca prilika u tamošnjem sportu.