Vesti iz ostalih sportova

Sada je osvojila sve: Mikaela Šifrin konačno svetska prvakinja u veleslalomu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

16.02.2023 17:55
Sada je osvojila sve: Mikaela Šifrin konačno svetska prvakinja u veleslalomu Tanjug/AP Photo/Alessandro Trovati

Mikaela Šifrin ispisala je novu zlatnu stranicu istorije Svetskih prvenstava jer je osvojila i svetsko zlato u veleslalomu. Samo je najsjajnija medalja u ovoj disciplini nedostajala jednoj od najboljih skijašica današnjice jer je do sada osvajala četiri zlata u slalomu i po jedno u superveleslalomu i kombinaciji. U spustu nikad nije ni nastupala.

Bila je Mikaela druga 2017. u ovoj discipolini, treća 2019. pa opet vicešampionka sveta 2021. Ali, u Meribelu je posle sjajne prve i ne baš tako dobre druge vožnje ipak za 12 stotinki nadmašila Italijanku Federiku Brinjone i slavila u vremenu 2:07,13. Italijanka je posle zlata u kombinciji osvojila srebro u veleslalomu, dok je bronza zavrđila u rukama Norvežanke Ragnihilde Mivinkel (2:07,35).

Širinova je danas osvojila drugu medalju u Meribelu, posle srebra u Superveleslalomu, a u subotu bi trebalo da se okiti medaljom u slalomu jer je tu četvorostruka svetska šampionka i glavni favorit.

Amerikanka je do sada osvojila 13 medalja na Svetskim prvenstvima (sedam zlatnih, po tri srebra i bronze) i sada je druga najtrofejnija skijašica u istoriji iza Kristl Kranc (Nemačka) koja je u periodu od 1934. do 1939. osvojila 12 zlatnih i tri srebrne medalje. Šifrinova je poslertna najuspešnija skijašica sa 13 medalja, koliko je osvojila i Šveđanka Anja Person, dve manje je dostigla Marijele Gečel (Francuska).