Vesti iz ostalih sportova

Trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u Beogradu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

03.05.2023 13:39
Trodnevna žalost u Srbiji zbog tragedije u Beogradu Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Vlada Republike Srbije proglasila je trodnevnu žalosti zbog velike tragedije koja se u sredu ujutru dogodila u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

U nesreći koju je izazvao maloletni K.K. (14), učenik škole, ubijeno je osmoro dece i jedna odrasla osoba, a ranjeno šestoro đaka i nastavnica istorije.

Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti od petka 5. maja zaključno sa nedeljom 7. maja.

Branko Ružić, ministar prosvete obratio se javnosti.

"U ime minstarstva prosvete republike Srbije izražavam žaljenje  povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju u novijoj istoriji. Tragedija u školi u opštini Vračar, osmoro dece je izgubilo život kao i pripadnik obezbeđenja škole, dok su porveđeni učenici hospitalizovani", rekao je on na početku.

"Vlada je donela odluku o trodnevnoj žalosti, na čitavoj teritoriji Republike Srbije, počevši od petka, 5. maja zaključno sa nedeljom, 7. maja. Nastava će zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni biti suspendovana, odnosno neće biti održana", rekao je Ružić.

Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije koji se odnosi na sportske manifestacije.

Član 9

"Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti."