Vesti iz ostalih sportova

Sve je spremno za biciklističku trku između Beograda i Banjaluke: Stub jedinstva Srbije i Republike Srpske

komentari (0)

Izvor: Tanjug

18.04.2023 13:33
Sve je spremno za biciklističku trku između Beograda i Banjaluke: Stub jedinstva Srbije i Republike Srpske MN Press

Biciklistička trka Beograd - Banjaluka, koja startuje sutra po 17. put, dodatno spaja narod iz Srbije i Republike Srpske i više je od sporta, poručili su danas gradski sekretar Nikola Penić i direktor BSRS Vladimir Kuvalja.

"Grad Beograd i gradonačelnik Aleksandar Šapić odlučni su u nameri da podrže ovu trku. Za nas je izuzetno značajan odnos sa Banjalukom i Srpskom, to je za nas više od sporta. U Banjaluci se trenutno održava teniski turnir na kojem učestvuje Novak Đoković, a ova trka će značajno osnažiti naše odnose i siguran sam da će, kao i svih prethodnih godina, biti vrhunski organizovana", izjavio je Penić na konferenciji za medije.

Kuvalja je istakao da je trka, kako za Srbiju, važna i za Srpsku i sve gradove kroz koje prolazi.

"Trka je od Vlada Srbije i Srpske proglašena za događaj od najveće važnosti i paralelne veze i ona js ponos svih nas, ali i ovog dela Evrope. Trka je stub jedinstva Srbije i Srpske, pogotovo kada prilikom prelaska granice ta granica simbolično nestaje i nadam se da će jednog dana nestati", rekao je Kuvalja. 

Na konferenciji za medije govorili su i direktor trke Saša Gajičić, kao i gradonačelnik Novog grada Miroslav Drljača. Trka se vozi u četiri etape od  19. do 22. aprila, uz učešće takmičara iz više od 30 zemalja. 

Prva etapa startuje sutra na beogradskom Trgu republike u 12 sati i vozi se do Bijeljine, druga je dan kasnije od Bijeljine do Vlasenice, treća iz Doboja do Prijedora, a četvrta od Novog Grada preko Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške do Banjaluke.

Biciklistička trka "Beograd-Banjaluka" već niz godina nalazi se u kalendaru Svetske biciklističke unije,  i predstavlja jedan od najvećih sportskih događaja koji zajednički organizuju Srbija i Republika Srpska. Održavanje su podržali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.