Vesti iz ostalih sportova

Tomas Bah protiv zabrana takmičenja za Ruse i Beloruse: To je kršenje ljudskih prava

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.02.2023 13:51
Tomas Bah protiv zabrana takmičenja za Ruse i Beloruse: To je kršenje ljudskih prava Tanjug/AP Photo/Marco Trovati

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah izjavio je u Kurševilu, gde se održava Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, da se protivi idejama, preporukama, pa i konkretnim sankcijama vlada pojedinih država o zabrani učešća sportista na takmičenjima.

U ovom slučaju konkretno iz Rusije i Belorusije.

"Ukrajinski sportisti dobro znaju da se suosećamo sa njihovom patnjom. Ali, videli smo kako je na Australijan openu jedna ukrajinska teniserka igrala protiv Ruskinje, koja je igrala sa neutralnim statusom. Videli smo Beloruskinju koja je igrala takođe sa neutralnim statusom i koja je uspela da osvoji turnir. Zašto ovo pravila ne mogu da važe i u nekom drugom sport?", zapitao se Bah.

 

 

Čelnik MOK smatra da su raznim zabranama ugrožena ljudska prava sportista.

"Ozbiljno shvatamo pitanja ljudskih prava i moramo se time pozabaviti. Nacionalne vlade ne bi trebalo da odlučuju ko može da učestvuje u međunarodnim sportskim takmičenjima, a posebno na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine. Ovakav pristup bio bi kraj svih međunarodnih takmičenja", rekao je Tomas Bah i jasno poručio:

"Istorija će pokazati ko je više za mir - oni koji želje da drže ljude na okupu, da komuniciraju jedni s drugima, da se takmiče ili oni koji žele da izoluju", stav je prvog čoveka Međunarodnog olimpijskog komiteta.