Vesti iz ostalih sportova

Životni šampioni ujedinili region

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.04.2023 14:39
Životni šampioni ujedinili region TV Arena sport

Više od 400 mališana, roditelja i trenera prisustvovalo je info danima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, dokazujući time još jednom da je fudbal jedna od najznačajnijih karika koja spaja.

Info dani realizovani su u sklopu koncepta "Stvaramo životne šampione", pokazujući da region visoko vrednuje saradnju, povezivanje, fer-plej i toleranciju, jačanje devojčica u sportu i kroz sport, razvoj ekološke svesti, neformalno učenje - sve ono čemu projekat teži, pomerajući težište sa stvaranja vrhunskog sportiste na stvaranje vrhunskih ljudi kroz sport.

Aktivnosti su ugostili istaknuti fudbalski prvoligaši - FK Željezničar iz Sarajeva i FK Sloga iz Doboja, HNK Gorica iz Velike Gorice, ŽFK Borec iz Velesa i FK Breznica iz Pljevalja, sve uz punu podršku partnera iz Akademije Pandev i DEKI5 kampa, proslavljenih reprezentativaca Dejana Stankovića i Gorana Pandeva, ali ovog puta fokus nije bio na njihovim sportskim rezultatima - svojim delima su pokazali koliko su zapravo fokusirani na društvenu ulogu sporta i sport kao značajan instrument za obrazovanje i razvoj dece i mladih.

"Cilj info dana bio je da zainteresovanu javnost infomišemo o aktivnostima za naredni period, ali su razlozi za zadovoljstvo mnogo veći - odjeknula je jedinstvena poruka da mališani, treneri, roditelji, uprave žele da sarađuju, i da svim narednim edukativno-sportskim aktivnostima pristupaju otvorenog srca. To je velika pobeda za region i sve nas koji smo deo koncepta životnih šampiona. Ipak, info dani su nam kao jedan od apsolutnih prioriteta za budućnost nametnuli i osnaživanje devojčica i mladih žena u sportu i kroz sport, te ćemo se aktivno posvetiti stvaranju nove linije koncepta - životnim šampionkama", izjavila je Aleksandra Knežević, koordinatorka projekta po okončanju regionalne ture.

Konzorcijum snažno promoviše ideju da je sport mnogo više od fizičkih performansi i vrhunskih rezultata, i da ga, posebno kod dece i mladih treba staviti u kontekst druženja, učenja, sticanja novih znanja i veština, zabave, te ne treba da čudi da se broj zainteresovanih za saradnju diže iz dana u dan.
"Naša je obaveza da se odazovemo svakom pozivu da predstavimo ideju životnih šampiona, pa kao jednu od lepih prilika za razgovor o ovim za sve nas bitnim temama navodimo i gostovanje u Velikoj Plani na poziv škole fudbala Despot. Verujemo da će ih biti sve više jer su vrednosti koje promovišemo univerzalne i vanvremenske, a baziraju se na poštovanju, solidarnosti, fer pleju, zajedništvu i saradnji” dodala je Aleksandra Knežević.

Poslednji u nizu regionalnih info dana, koji se realizuju uz podršku UEFA fondacije za decu, biće održan u Beogradu, kada će i zvanični domaćin - RFK Grafičar uz ostale partnere na projektu iz Srbije biti u prilici da dodatno predstavi svoje delovanje u zajednici usmereno ka promovisanju lepih vrednosti i ideja, u susret boljem i tolerantnijem društvu.