Vesti iz ostalih sportova

U Beogradu svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima: Poslednja prilika za vađenje olimpijskih viza

komentari (0)

Izvor: Tanjug

10.06.2024 21:42
Vanja Udovičić, Zoran Gajić i Miloš Vučević na otvaranju EO FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg
Vanja Udovičić, Zoran Gajić i Miloš Vučević na otvaranju EO

Premijer Srbije Miloš Vučević svečano je večeras otvorio Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima koje je počelo danas i trajaće do 23. juna i rekao da je glavni cilj da Srbija bude što češće domaćin velikih sportskih takmičenja

"Siguran sam da su svaki narod i svaka država posebno ponosni na sportiste. Tako smo i mi ponosni na sve naše sportiste. Pre 51 godine Beograd je bio domaćin Svetskog prvenstva u vodenim sportovima, a sad smo, pola veka kasnije, u olimpijskoj godini domaćini Evropskog prvenstva", rekao je Vučević na gala ceremoniji otvaranja koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije u izvođenju Nevene Božović i kojoj je prisustvovao i ministar sporta Zoran Gajić.

"Pred nama je izuzetna sportska godina, uskoro počinje i Evropsko prvenstvo u fudbalu, zatim i Olimpijske i Paraolimpijske igre, zatim slede nova takmičenja, a kad već idemo u budućnost moramo da pomenemo i EXPO 2027. koji će biti održan u Beogradu i koji će biti od izuzetnog značaja za našu državu u svakom, pa i sportskom smislu. Želimo da Srbija što češće bude domaćin velikih sportskih takmičenja", istakao je premijer Srbije.

Beograd će 2026. godine biti domaćin Evropskog prvenstva u vaterpolu.

"U okviru projekta EXPO 2027 biće izgrađen i novi centar za vodene sportove da bismo mogli ponovo da budemo domaćini velikih takmičenja mnogo brže nego kao sad kad smo čekali pola veka i da omogućimo našim sportistima najbolje moguće uslove", dodao je Vučević pred kraj govora. 

 

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Miloš Vučević, predsednik Vlade Republike Srbije

 

"Proglašavam svečano Evropsko prvenstvo otvorenim, neka igre počnu, neka pobedi sport", zaključio je Vučević

Na svečanom otvaranju kratko su se obratili su se i Husein Al Musalam, predsednik Svetske federacije vodenih sportova, kao i Antonio Hoze Silva, Predsednik Evropske federacije vodenih sportova, koji su istakli da su uvereni da će Srbija i Grad Beograd biti odlični organizatori EP.

Takmičari iz više od 40 zemalja nadmetaće se na Evropskom prvenstvu u četiri discipline - plivanje, umetničko plivanje, skokovi u vodu i plivanje na otvorenim vodama. Evropski šampionat u srpskoj prestonici je ujedno i poslednja prilika za plivače da se kvalifikuju za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

Od srpskih plivača olimpijsku normu za sada ima samo Andrej Barna, kao i muška štafeta na 4x100 metara u sastavu Andrej Barna, Velimir Stjepanović, Nikola Aćin i Uroš Nikolić.

Najrealnije šanse da se domognu olimpijske norme u pojedinačnim disciplinama imaju Anja Crevar i Velimir Stjepanović.
Takmičenja na EP će biti održana na tri lokacije u glavnom gradu Srbije - u Sportsko-rekreativnom centru "25. maj - Milan Gale Muškatirović", na Adi Ciganliji i u Sportskom centru "Košutnjak".