Vesti iz ostalih sportova

Najava NHL plej-ofa Istočne konferencije: Počinju dueli za trofej Stenli kupa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.04.2024 16:27
Trofej Stenli kupa Profimedia
Trofej Stenli kupa

Pre nego što se posvetimo analizi svakog od parova prve runde plejofa, napravićemo kratki osvrt na sistem takmičenja i kako smo došli baš do ovih mečeva. Sistem u NHL predviđa da se prva 3 tima u svakoj diviziji kvalifikuju za plejof, dok preostala dva mesta u svakoj konferenciji idu narednim dvema ekipama sa najboljim skorom. Dakle u teoriji je moguće da jedna divizija da 5 učesnika, dok druga da samo 3 i tako u obe konferencije.

Pobednik divizije sa boljim skorom igra sa lošijom vajld kard ekipom, dok pobednik divizije sa lošijim skorom igra sa boljom vajld kard ekipom. Timovi koji su završili drugi i treći u diviziji igraju jedni protiv drugih.

Florida Panters (D1) – Tampa Bej Lajtning (VK1)

Već u prvom krugu plejofa čeka nas derbi Floride. Ekipa iz okoline Majamija (52-24-6) je osvojila prvo mesto u Atlantik diviziji sa 110 osvojenih bodova, dok je Tampa Bej (45-29-8) regularni deo sezone završila kao bolja od 2 vajld kard ekipe istočne konferencije (4. mesto u svojoj diviziji). Ekipe su međusobno odigrale 3 utakmice u regularnom delu sezone i rezultat je 2-1 za Floridu. U istoriji plejofa igrali su 2 puta i Tampa Bej je oba puta bio uspešniji, 2021. bilo je 4-2, a 2022. su Panteri isprašeni 4-0.

Tampa Bej je sve ono što Florida želi da bude, ekipa sa šampionskim pedigreom, učesnik plejofa u 10 od 11 poslednjih sezona, osvajač Stenli Kupa 2020. i 2021. i finalista 2022. koja zna da pobeđuje. Florida se posle prošlogodišnjeg finala u plejof vraća kao pobednik svoje divizije i nada se da ove godine može otići korak dalje. Sigurno jedva čekaju osvetu za poraze u plejofu prethodnh godina od svojih komšija, a ovaj put na skoro svakoj poziciji imaju oružja većeg, ili makar sličnog kalibra, kao ekipa Tampa Beja. Ove godine Florida veruje da može dalje, čak i do samog kraja, što možda prethodnih godina nije bio slučaj.

Tanjug/AP Photo/Jason Behnken

Detalj sa utakmice između Pantersa i Lajtninga

 

Pantersi su ekipa sa drugom naboljom odbranom u ligi, primili su samo 200 golova (3 više od Vinipega sa 197) i najboljom gol razlikom u ligi od +68. Imaju tri elitna defanzivca u Brendonu Monturu, Eronu Ekbladu i Gustavu Forslingu, dok u napadu imaju Metjua Tkačuka koji je prošle godine pokazao da uživa u važnim trenucima. Sa druge strane Tampa Bej je najbolja ekipa u ligi u igri sa igračem više i ima izvesnog Nikitu Kučerova, dobitnika Art Ros trofeja za najboljeg poentera lige.

Da li će kvalitet i entuzijazam Pantera nadjačati iskustvo i šampionski mentalitet Lajtninga možemo pratiti od nedelje u 18:30h kada se igra prvi meč.

Boston Bruins (D2) – Toronto Mejpl Lifs (D3)

Boston (47-20-15) je na samom kraju regularnog dela sezone ispustio prvo mesto u Atlantik diviziji i duel sa nekom od vajld kard ekipa, pa ćemo tako ove godine u prvoj rundi plejofa gledati “Original 6” derbi dve ekipe koje su formirale NHL. Atlantik divizija je izmakla na kraju za svega 1 bod i Bruinse poslala na ekipu Toronto Mejpl Lifsa (46-26-10).

Boston i Toronto su se do sada 16 puta sastajali u plejofu, svaka ekipa je slavila po 8 puta. Poslednji put su se susreli 2019. u prvoj rundi kada je Boston na putu do finala (u kom je poražen od Sent Luisa) pobedio u neizvesnoj seriji koja je otišla u punih 7 utakmica. U regularnom delu sezone Bruinsi su bili više nego ubedljivi i pobedili u sve 4 odigrane utakmice.

Istorija kaže da je Boston u prednosti, dominanirali su pobedivši u svim utakmicama ove sezone, a u plejofu su odneli pobedu u prethodnih 6 međusobnih serija. Bruinsi imaju bolju odbranu i boljeg golmana, ali Toronto ima Ostona Metjuza, Džon Tavaresa i Vilijama Nilandera. Toronto je drugi u ligi po broju golova po utakmici u regularnom delu sezone, a Oston Metjuz je najbolji strelac lige sa 69

datih golova (rekord franšize), ali Boston ima još uvek aktuelnog osvajača Vezina trofeja za najboljeg golmana lige u Linusu Ulmarku.

Da li će prevagnuti kvalitet u odbrani ili u napadu pratićemo od nedelje u 02:00h.

Tanjug/Frank Gunn/The Canadian Press via AP

Detalj sa utakmice Mejpl Lifsa i Bruinsa

 

Njujork Rendžers (D1) – Vašington Kepitals (VK2)

Metropoliten divizija i Prezidents trofej koji se dodeljuje ekipi sa najviše osvojenih bodova u regularnom delu sezone pripali su Njujork Rendžersima (55-23-4) sa 114 osvojenih bodova, koji su cele sezone igrali vrhunski hokej. Sa druge strane Vašington Kepitalsi (40-31-11) su se mučili od početka do kraja i tek u poslednjem trenutku uspeli da nadmaše Filadelfiju (pobedom u direktnom duelu), Detroit i Pitsburg, čime su ugrabili poslednje plejof mesto.

Ovo će biti deseti put da se Rendžersi i Kepitalsi sastaju u plejofu, a prvi put od 2015. Njujork je slavio u prethodne 3 međusobne serije (2012. 2013. i 2015.) od kojih je svaka otišla u punih 7 utakmica. Tokom regularne sezone skor je bio nerešen, obe ekipe su odnele po 2 pobede.

Analizirajući ekipe, Njujork nije slučajno došao do 55 pobeda, centarska linija Rendžersa ima ukupno 221 plejof utakmicu iza sebe, dok centarska linija Vašingtona ima svega 13. Igor Šesterkin, golman Rendžersa je bio osvajač Vezina trofeja za najboljeg golmana pre samo 2 godine, teško da će Čarli Lindgren sa druge strane moći da parira, iako protiv Njujorka ove godine ima neverovatan procenat odbrana (.955 i 1 šataut) i iako deli prvo mesto u ligi po broju šatauta u sezoni, pitanje je da li ima dovoljno u sebi da izađe na kraj sa čudovištem iz Njujorka.

Tanjug/AP Photo/Bill Kostroun

Hokejaši Njujork Rendžersa

 

Pre nego što potpuno otpišemo Vašington moramo se setiti jednog imena – Aleks Ovečkin, jedna od najvećih legendi hokeja, čovek koji je nedavno oborio još jedan rekord kao igrač koji je postigao bar 30 golova u 18 sezona. Vašington u svom sastavu još uvek ima veterane koji su osvojili Stenli Kup 2018. poput Ovečkina, Ti Džej Ošia, Karlsona i Vilsona, ali i neke zanimljive mlade igrače koji praktično nemaju, ili imaju vrlo malo plejof iskustva.

Da li će Rendžersi opravdati ulogu favorita, ili će Ovečkin i družina prizvati kletvu Prezidents trofeja (samo je 8 od 36 najbolje rangiranih ekipa u regularnom delu sezone, otkad se taj trojef dodeljuje, osvojilo Stenli Kup) pratimo od nedelje u 21:00h

Karolina Hurikejns (D2) – Njujork Ajlanders (D3)

Karolina (52-22-7) i Ajlandersi (38-27-16) će nas počastiti revanšom plejof serije iz prošle sezone, kada su se takođe sastali u prvoj rundi. Do sada su igrali 2 puta u plejofu i oba puta je bila uspešnija ekipa Hurikejnsa. Što se regularnog dela sezone tiče, skor je izjednačen, obe ekipe su pobedile po 2 puta i to svaki put na gostujućem ledu, što će reći da bi prednost domaćeg terena u ovoj seriji mogla da se pretvori u prednost gostujućeg terena.

Ekipa Ajlandersa igra tvrd, fizički po protivnika zahtevan hokej, sličan onom koji igraju Florida Pantersi i u plejof ulaze u seriji od 7 pobeda u poslednjih 8 utakmica. Promena na mestu trenera i dolazak legendarnog bivšeg golmana Patrika Roa kao da je preporodio ekipu. Da li će to uz odlične partije aktuelnog golmana Semiona Varlamova, koji deli treće mesto u ligi po procentu odbrana, biti dovoljno da nadomesti nedostatke koja ekipa evidentno ima, ostaje da se vidi.

Tanjug/AP Photo/Adam Hunger

Detalj sa utakmice Ajlandersa i Hurikejnsa

 

Karolina sa druge strane u plejof ulazi takođe u dobroj formi, sa 7 pobeda u poslednjih 9 utakmica (poraženi su u poslednjoj utakmici sezone kada su odmarali 8 standardnih igrača). Najbolji su u ligi u situacijama sa igračem više ili manje (drugi po uspešnosti sa igračem više, a prvi u ligi sa igračem manje) i prosto melju protivnike kada je neravnomeran raspored snaga na ledu, što će pogotovo biti problem za Ajlanderse u ovoj seriji, jer su u igri sa igračem manje poslednji u ligi. To u kombinaciji sa podatkom da samo San Hoze (najgora ekipa lige) prima više golova od Ajlandersa u drugoj trećini čini posao za ekipu iz Njujorka izuzetno teškim.

Karolina je na papiru superiorna u svim segmentima igre (imaju drugu najbolju gol razliku u ligi iza Floride), a Njujork Ajlandersi daju samo 2.99 gola po utakmici (drugi najlošiji prosek među plejof ekipama, bolji samo od Vašingtona). Da li će led demantovati ono što je na papiru možemo ispratiti od subote u 23:00h.