Vesti iz ostalih sportova

Potpisan Memorandum o saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Asocijacije sport za sve Srbije

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

22.02.2024 17:00
Božidar Maljković i Branko Vujović potpisiju Memorandum o saradnji Olimpijski komitet Srbije
Božidar Maljković i Branko Vujović potpisiju Memorandum o saradnji

U Olimpijskoj kući, Asocijacija sport za sve Srbije i Olimpijski komitet Srbije ozvaničili su saradnju potpisivanjem Memoranduma o saradnji ove dve institucije. Saradnju su ozvaničili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković i predsednik Asocijacije sport za sve Srbije, gospodin Branko Vujović.

"Olimpizam, kao filozofija, obavezuje nas da sport koristimo za stvaranje boljeg sveta. Sport je osnovna ljudska aktivnost usmerena na razvoj psiho-fizičkih sposobnosti. Bez obzira na to jesmo li profesionalni sportisti ili rekreativci, svaki oblik fizičke aktivnosti je važan za održavanje balansa duha, tela i uma. Naša buduća saradnja sa Asocijacijom sport za sve Srbije biće usmerena na realizaciju konkretnih aktivnosti i inicijativa koje imaju obrazovnu, praktičnu i razvojnu dimenziju, a koje su u domenu zdravog načina života, sporta i obrazovanja. Pored toga, nastojaćemo da obogatimo sadržaje za mlade u okviru postojećih programa 'Promocija olimpijskih vrednosti: poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost' Olimpijskog komiteta Srbije i 'Ski fest' Asocijacije sport za sve. Vaspitanjem dece kroz sport, u olimpijskom duhu koji podrazumeva solidarnost i fer-plej, nastojaćemo da doprinesemo boljoj komunikaciji, jačanju zajedništva i podsticanju društvenih veza, kao i izgradnji mirnijeg i stabilnijeg društva", istakao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Predsednik Asocijacije sport za sve Srbije Branko Vujović je istakao važnost dostupnosti sporta svim građanima.

"Potpisivanjem ovog memoranduma smo i formalno postavili okvire naše buduće saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije. Sport nije samo vrhunski rezultat, već i mogućnost, ili stvaranje mogućnosti da se svi građani bave sportom, na čemu će upravo, u sinergiji, raditi Asocijacija sport za sve Srbije i Olimpijski komitet Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije kroz više od 50 nacionalnih i međunarodnih programa i projekata, u okviru Misije AKTIVNA SRBIJA 2030 promoviše ove vrednosti. Nama će saradnja sa Olimpijskim komitetom značiti kvalitativni pomak da sve one programe koje radimo, sprovodimo na još bolji način. Takođe, ovime se vraćamo u našu kuću kada je olimpijski pokret u pitanju, jer je Asocijacija sport za sve Srbije od svog osnivanja članica Međunarodne organizacije sport za sve - TAFISA, koja je pridružena članica MOK-a. Asocijacija je prošle godine preuzela odgovornost za vođenje Balkanke federacije radničkog sporta - BAWS, čime ujedno daje podršku projektu Otvoreni Balkan, nastoji da definiše Srbiju kao lidera Zapadnog Balkana i da u saradnji sa svim balkanskim zemljama unapredi položaj oblasti sporta za sve i sporta u firmama u celom regionu. U prilog tome, govori i činjenica da je Asocijacija uspela da realizuje više od deset međunarodnih projekata iz Erazmus+ sport programa i da u ovom trenutku radi na šest projekata finansiranih od strane Evropske Unije i na taj način baštini vrednosti koje unapređuju naše društvo.

Potpisivanjem ovog Memoranduma i nastavkom saradnje sa Olimpijskim komitetom možemo uraditi još mnogo vrednih stvari za naše društvo, istakao je Vujović i iskoristio priliku da predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i njegove saradnike pozove na predstojeći 'Ski fest', koji će se održati na Kopaoniku u periodu od 20 do 24. marta 2024. godine".