Vesti iz ostalih sportova

Nažalost, ovo je naša realnost: Andrija Prlainović sumirao eliminaciju Srbije na SP

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.02.2024 11:30
Bivši vaterpolo reprezentativac Srbije Andrija Prlainović MN Press
Bivši vaterpolo reprezentativac Srbije Andrija Prlainović

Bivši vaterpolo reprezentativac Srbije Andrija Prlainović prokomentarisao je eliminaciju "delfina" u četvrtfinalu Svetskog prvenstva.  Posle dramatičnog preokreta, Srbija je izgubila od Hrvatske u Dohi 15:13, a ceh je platila promašenim petercima i zicerima u trenucima kada se utakmica lomila.

Andrija Prlainović, koji sada brani boje Marseja, dva puta je bio šampion sveta sa nacionalnim timom, dok je pet puta podizao trofej namenjen prvaku Evrope.

"Nema se tu šta previše filozofirati, s tri odbrane se jako teško prolazi četvrtfinale protiv protivnika koji je u najmanju ruku jednako kvalitetan. Da, jako čudna utakmica. Vrlo loše odbrane u prve dve četvrtine. Čak i u nastavku, vrlo loše s obzirom na to da je ovo bio susret za polufinale. Na početku, vrlo loš igrač manje Hrvatske i Srbija se, dok je imala dobru realizaciju, mogla i morala odvojiti. Međutim, kako sam već rekao, ne možeš dobiti ovakvu utakmicu kad ti golman u trećoj četvrtini obrani prvu loptu", rekao je Prlainović za hrvatske medije.

Legendarni vaterpolista smatra da problem Srbije nije samo manjak kvaliteta.

"Ne postoji ekipa na svetu koja s tri odbrane može proći u polufinale. Istina, bilo je tu šuteva koji su prolazili jer odbrana nije bila postavljena kako treba. S ovakvom igrom u odbrani, bilo bi jako teško i protiv ekipe koja je slabija kvalitetom od nas. U pojedinim trenucima je bilo previše dekoncentracije, a bilo je i manjka blokova u situacijama kad je Hrvatska imala igrača više. Odbrana je ranije uvek bila najjači adut srpske reprezentacije. Na tome smo bazirali svoje uspehe, a sad je to druga priča. S ovakvom odbranom nemamo se nadati čemu više od ovoga. Kad smo osvajali medalje u poslednjim decenijama, uvek smo bili na malo primljenih golova. To nam je bila najveća snaga, a sad se to promenilo."

MN Press

 

 

Posle odlaska slavne generacije 2021. godine, forma srpske reprezentacije je u konstantnom padu.

"Ne bih pominjao moju generaciju, to ne treba ni upoređivati. Pad je očigledan. Jednostavno, Srbija u nekoliko poslednjih godina nije dobila značajna osveženja koja smo očekivali da će dobiti. Nakon Mandića i Jakšića, koji su sad već među najiskusnijima, kroz domaće klubove nismo stvorili klasne igrače za reprezentaciju. To je tako, s tim moramo živeti i to je trenutna situacija."

"Najveći dobitak ovog SP je plasman na Olimpijske igre u Parizu. S obzirom na sve, čak smo se i toga pribojavali, ali srećom to smo ostvarili. Ko zna, možda će u Parizu biti više sreće pa da napravimo neki korak više u odnosu na EP i SP".

Odgovorio je i na pitanje da li je narušen kult reprezentacije u protekle tri godine.

"Ne bih rekao da je narušen kult reprezentacije. Niti jednom igraču ne mogu zameriti ništa. Na svakoj utakmici i na ovom turniru i u Zagrebu odigrali su najbolje što mogu. Dali su sve od sebe, dali su svoj maksimum i što se tiče Srbije, ponavljam, to je naša realnost. Taj maksimum je u ovom trenutku dovoljan samo za ovo. Nažalost, ne za više od četvrtfinala. Ništa, sad treba napraviti dobru analizu za Pariz, imamo dovoljno utakmica da vidimo gde smo grešili i možda bismo mogli pokušati i s nekim drugim rešenjima", rekao je legendarni vaterpolista Partizana, Crvene zvezde, Jadrana...