Vesti iz ostalih sportova

Obrt u slučaju Kamile Valijeve: Rusi ipak uzeli medalju u Pekingu, Amerikanci novi olimpijski šampioni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

30.01.2024 19:20
Ruska klizačica Kamila Valijeva AP Photo/David J. Phillip, File
Ruska klizačica Kamila Valijeva

Novi obrt u slučaju Kamile Valijeve.

Iako je ruskoj klizačici oduzeto zlato sa Olimpijskih igara u Pekingu zbog dopinga, reprezentacija Rusije će ipak dobiti medalju sa takmičenja iz 2022. godine. I to bronzu, saopštila je Međunarodna klizačka unija.

To znači da su Sjedinjene Američke Države novi olimpijski šampioni u ekipnoj konkurenciji. Japan će dobiti srebro, dok je Rusija sa prve pozicije, pala na treće mesto sa bodom više ispred četvrtoplasirane Kanade, koja će navodno uložiti žalbu.

Prema navodima tamošnjih medija, Kanađani uopšte nisu zadovoljni odlukom da Rusiji pripadne bilo kakva medalja. Ali, brojke ne lažu...

 

 

Međunarodna klizačka unija objavila je izmenjenu tabelu bodova sa takmičenja u Pekingu, da je Valijevoj oduzeto maksimalnih deset bodova iz oba nastupa. Rusima se nisu dodavali bodovi, a bez njenog učinka, osvojili su na kraju 54 boda. Jedan više od Kanade, koja je na kraju ostala bez medalje...

Podsetimo, Arbitražni sud u Lozani juče je diskvalifikovao Kamiliju Valijevu sa ZOI u Pekingu 2022. godine i suspendovao je na četiri godine, pošto je bila pozitivna na supstancu trimetadizin.

Njeni advokati žalili su na osnovu priče da je Valijeva pomešala lekove sa dedinim medikamentima za srce, ali to nije prošlo na sudu.