Vesti iz ostalih sportova

Tužna godišnjica: Decenija od nesreće Mihaela Šumahera i godinu dana od odlaska velikog Pelea

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.12.2023 09:17
Pele Tanjug/AP Photo
Pele

Na današnji dan pre tačno 10 godina, 29. decembra 2013. godine jedan od najboljih sportista sveta svih vremena, Mihael Šumaher doživeo je težak pad tokom skijanja u Francuskoj i od tada se pored njega 24 sata dnevno nalazi čitav tim lekara, masera i stručnjaka za oporavak, budući da nije u stanju sam da brine o sebi.

Na isti taj dan, devet godina kasnije, 29. decembra 2022. godine, svet je napusti i Brazilac Pele, po mišljenju mnogih stručnjaka, kao i još većeg broja navijača, najbolji fudbaler sveta ikada.

 

 

Nemački automobilista je dugo, više od pola godine bio u komi,  a kada se iz nje probudio više ništa nije bil isto. O njegovom stanju ne postoje tačne i precizne informacije, ali je samo jasno da je nepokretan, da ne komunicira sa okolinom i da ne može da funkcioniše samostalno.

Povodom desetogodišnjice njegove teške nesreće u Alpima kada je glavom udario u stenu, snimljen je i dokumentarac u kojem se navodi da je njegova porodica uz savet lekara odlučila da ga provoza automobilom kako bi poznate draže uticale na mozak da povrati funkcije.

Šumi, kako su ga zvali navijači, sedam puta je bio svetski šampion u Fornuli 1 i jedan je od najboljih ako ne i najbolji pilot u "najbržem cirkusu".

 

 

S druge strane, Brazilac Pele je na današnji dan preminuo nakon teške borbe sa kancerom, a poslednje dane života je proveo u bolnici okružen timom lekara.

Legendarni fudbaler je tokom karijere postigao 1.283 gola, tri puta je bio svetski šampiona sa reprezentacijom Brazila i bez dileme je, ako ne najbolji, onda jedan od dvojic eili trojice najboljih igrača u istoriji fudbala.