Vesti iz ostalih sportova

Istorija je ispisana: Mikaela Šifrin 86. pobedom stala uz rame Ingemaru Stenmarku

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.03.2023 14:55
Istorija je ispisana: Mikaela Šifrin 86. pobedom stala uz rame Ingemaru Stenmarku Tanjug/AP Photo/Alessandro Trovati

Mikaela Šifrin, američka skijašica trijumfonala je danas u veleslalomu u švedskom Oreu i ispisala je istoriju ovog sporta. Ostvarila je 86. pobedu u Svetskom kupu u alpskom skijanju i na prvom mestu večne liste po broju trijumfa se izjednačila sa slavnim Šveđaninom Ingemarom Stenmarkom.

Amerikanka je bila najbrža u veleslalomu posle dve vožnje u vremenu 1:54,64 minuta, druga je bila Italijanka Federika Brinjone, dok je treća bila domaća takmičarka Sara Hektor.

Ore je srećno mesto za Šifrinovu jer je na ovoj stazi, ali u slalomu ostvarila prvu pobedu u Svetom kupu 20. decembra 2012. godine, a sutra će u slalomu moći da uđe u istoriju i prestigne Stenmarka ako  ostvari 53. pobedu u ovoj disciplini.

Amerikanka je uz 52 trijumfa u slalomu, ubeležila 20 pobeda u velaslalomu, tri u spustu, pet u superveleslalomu, jednu u kombinaciji i pet u paralel slalomu. Na podijumu je bila 135 puta u blistavoj karijeri koja traje već 11 sezona, a tek ima 27 godina.

Na nedavnom Svetskom prvenstvu u Kurševilu osvojila je zlato u velaslalomu i dva srebra (slalom i Super G). Ukupno na SP ima sedam zlatnih medalja, četiri srebra i tri bronze. Prvo zlato je osvojila sa samo 17 godina u Šladmingu 2013. godine. Na Zimskim olimpijskim igrama se okitila sa dva zlata (slalom i veleslalom) i srebrom u kombinaciji.