Vesti iz ostalih sportova

Sportisti Rusije i Belorusije dobili zeleno svetlo MOK-a: Na Igre u Parizu, očekivano, mogu samo pojedinci

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

08.12.2023 18:27
Logo Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine Guliver
Logo Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine

Rusija i Belorusija imaće svoje sportske predstavnike na Olimpijskim igrama u Parizu, sledećeg leta, ali u vrlo ograničenom obimu, jer je Međunardoni olimpijski komitet podigao rampu samo takmičarima u pojedinačnim sportovima. 

Naravno, uz određena ograničenja, pa će kao tako sportistkinje i sportisti iz država pod opštim sankcijama zapadnih zemalja, zbog rata u Ukrajini, nastupati kao neutralni učenici tj. bez ikakvih nacionalnih obeležja.

Dakle, neće imati pravo da nose opremu reprezentacija Rusije i Belorusije, odnosno na bilo kakav način ističu državni grb i boje nacionalne zastave, a u slučaju da osvoje neku od medalja na jarbolima se neće vijoriti zastave ove dve bivše sovjetske republike niti će biti intonirana himna ukoliko uzmu zlato. 

 

 

"Zaštita prava individualnih sportista da učestvuju na takmičenjima uprkos suspenziji njihovog državnog Olimpijskog komiteta je dobro uspostavljena praksa, poštujući ljudska prava... Samo vrlo ograničeni broj sportista će se plasirati kroz postojeće sisteme kvalifikacija", navodi se između ostalog u saopštenju svetske krovne sportske organizacije. 

MOK dodaje i da je na rukovodećem telu svakog olimpijskog sporta "da proceni i primeni neutralni status za individualne sportiste koji nisu aktivno podržavali rat i nisu angažovani u vojnim ili bezbednosnim agencijama".

Za sada je (ne)sportske kriterijume za pojavljivanje na LOI 2024. za sada ispunilo samo ruskih i troje beloruskih sportista.