Vesti iz ostalih sportova

Francuska "već viđeni" domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030, a SAD 2034. godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

29.11.2023 19:20
Francuska "već viđeni" domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030, a SAD 2034. godine Guliver

Kandidature francuskih Alpa za Zimske olimpijske igre 2030. i Solt Lejk Sitija za ZOI 2034. godine ostale su kao jedine u daljim pregovorima sa Međunarodnim olimpijskim komitetom, te je za očekivati da će dobiti željeno domaćinstvo za dva najveća planetarna takmičenja na snegu i ledu, moglo se danas čuti od MOK-a. 

Francuska, koja će iduće godine održati letnje Olimpijske igre u Parizu, posljednji je put je njihovu zimsku verziju na svojoj teritoriji upriličila 1992.godine (Albervil), dok je pomenuti američki grad bio domaćin ZOI 2002.

Konačna odluka o domaćinima biće doneta u julu 2024. u Parizu, a to bi moglo zahtevati izmenu Olimpijske povelje, budući da trenutno ne dopušta da se Igre dodeli zemlji domaćinu zasedanja MOK-a. 

U igru su bile još Švajcarska i Švedska, ranije i Japan, ali su te države odustale od trke za Igre u pomenutim terminima, dok će u slučaju Nice (tu bi bilo smešteno olimpijsko selo) i njene bliže i dalje okoline, odnosno Solt Lejk Sitija biti sprovedene opsežne provere infrastrukturnih kapaciteta, finansijske potpore, političke podrške... jer je organizacija ZOI krupan i skup projekat. 

Zimske olimpijske igre 2026. godine biće održane u Milanu i Kortini d'Ampeco.