Vesti iz ostalih sportova

Otkazano Evropsko prvenstvo u Izraelu: Oružani sukob na Bliskom istoku zakomplikovao i planetarni vaterpolo šampionat

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.11.2023 22:42
Otkazano Evropsko prvenstvo u Izraelu: Oružani sukob na Bliskom istoku zakomplikovao i planetarni vaterpolo šampionat Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Danima se čekalo da Evropska plivačka i vaterpolo federacija povuče jedini logičan i ispravan potez u vezi vaterpolo prvenstva 2024. godine i večeras je konačno saopštila svoju odluku o otkazivanju pomenutog takmičenja u Izraelu.

U trenutku kada niko ne zna da li će se i kada završiti oružani sukob ove bliskoistočne države i Hamasa, u oblasti Gaze, ali i na teritoriji Izraela jasno je bilo da ne bi bilo bezbedno dovesti brojne timove i njihovu pratnju u taj kutak sveta. Čak i da se u međuvremenu desi neko primirje, preveliki bi bio rizik upriličiti događaj tog obima, inače planiran za sledeći januar.

"Kao posledica nedavnih terorističkih napada na Izrael, i nakon opsežnih sastanaka između LEN i Izraelske vaterpolo asocijacije, obe institucije su se složile da neće biti moguće da se ugosti Evropsko prvenstvo u vaterpolu u Netaniji, u Izraelu, kako je planirano u januaru 2024. Trenutno se istražuju različite opcije u vezi sa pravilnom procedurom kvalifikacija za sledeće Svetsko prvenstvo u vaterpolu i vodenim sportovima u Dohi, a dalje informacije o ovoj temi biće saopštene u najkraćem mogućem roku", ključni je deo saopštenja LEN-a.

Inače, planetrani šampion je poveren Dohi, a ekipe bi već 2. februara trebalo da se upuste u borbu za medalje i plasman na Olimpijske igre. Primera radi, selekcija Srbije se kao četvrtoplasirana na ovogodišnjem SP u Fukoki plasirala na pomenuto takmičenje u Kataru, ali još juri vizu za Igre u parizu sledećeg leta.

Ostatak učenika SP odlučiće kvalifikacije, a kao potencijalni domaćini turnira pominju se Nemačka (za muškarce) i Holandija (za žene). Inače, prvak Evrope bi bio učesnik Olimpijskih igara na koje su se iz Evrope plasirali Francuska kao domaćin, te finalisti poslednjeg SP - Grčka i Mađarska.