Vesti iz ostalih sportova

Olimpijski komitet Srbije obeležio 113. godina postojanja

komentari (0)

Izvor: Tanjug

28.02.2023 15:24
Olimpijski komitet Srbije obeležio 113. godina postojanja MN Press

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 113. godina postojanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva". Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su venac na spomen ploču u znak sećanja na osnivače OKS, a u čast rođendana intonirana je i himna Srbije.

Brojnim gostima obratili su predsednik OKS Maljković, ministar Gajić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, kao i ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, s obzirom na to da će se u Krakovu ove godine održati Evropske igre, ujedno i kvalifikacione, u najvećem broju sportova, za Olimpijske igre u Parizu.
 
Na svečanosti su prisustvovali i član MOK-a Nenad Lalović, predsednik Evropske odbojkaške federacije (CEV) Aleksandar Boričić, brojni olimpijci, osvajači medalja, među kojima i čuveni rukometaši Veselin Vujović i Momir Rnić, košarkaši Željko Rebrača i Nikola Lončar, zatim generalni sekretari SD Crvena zvezda i Partizan Zoran Avramović i Željko Tanasković, gradski sekretar za sport Nikola Penić i drugi.


 
Olimpizam na tlu Srbije začet je 23. februara 1910. godine osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba. Klub je osnovan u redakciji lista "Novo vreme",  na četvrtom spratu hotela "Moskva" u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena, a inicijatori su bili mladi oficiri školovani u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.