Vesti iz ostalih sportova

Vaterpolisti i vaterpolistkinje Srbije dobili rivale na prvenstvu Evrope: "Delfini" idu od lakših ka težim izazovima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.09.2023 17:37
Vaterpolisti i vaterpolistkinje Srbije dobili rivale na prvenstvu Evrope: "Delfini" idu od lakših ka težim izazovima Guliver

Srbija će na vaterpolo šampionatu u Evrope u Netanji imati predstavnike i u muškoj i u ženskoj kategoriji, što je poznato još od završetka kvalifikacija, a danas su naši momci i devojke saznali protiv koga će igrati u grupnoj fazi takmičenja sledeće godine (3 - 16. januar). 

Izabranici selektora Uroša Stevanovića nisu bili povlašćeni na žrebu, što znači da bi uvodnu rundu trebalo lako da preplivaju, a onda se u nokaut fazi suoče sa velikim preprekama. 

Za početak, tražiće pobede i bodove protiv Nemačke, Malte i Izraela, s kojima ne bi trebalo da imaju problema, pogotovo sa poslednje dve selekcije iz C grupe. Biće, ipak, važno koji će biti u toj konkurenciji. 

Ako završe kao prvi, "delfine" čeka duel sa četvrtoplasiranim iz grupe A, dok druga pozicija donosi trećeplasiranog iz grupe B. U grupi A su Španija, Hrvatska, Crna Gora i Francuska, dok su u grupu B smešteni Mađarska, Italija, Grčka i Gruzija.

Znači, olimpijskog šampiona u osmini finala potencijalno čeka derbi sa nekom od evropskih velesila, a u najboljem slučaju rival ekipi Uroša Stevanovića biće Francuska - mada, veliko je pitanje koliko je poželjna, jer je na prethodnom kontinentalnom šampionatu izbacila Srbiju. Ili Crna Gora, kao i Gruzija iz kontra grupe.

Srbija mora da prođe kroz osminu finala, jer je smeštena u slabijoj diviziji. Dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe iz druge divizije obezbediće plasman u osminu finala, dok će iz jače kategorije pobednici grupa i drugoplasirani direktno u Top osam reprezentacija. 

Po istom principu će igrati i naše dame, smeštene u C grupu drugu divizije, zajedno sa Rumunijom, Turskom i Češkom. 

Evropsko prvenstvo (muškarci), grupe 

Prva divizija

Grupa A: Crna Gora, Španija, Francuska, Hrvatska

Grupa B: Gruzija, Mađarska, Italija, Grčka

Druga divizija

Grupa C: Srbija, Nemačka, Izrael, Malta

Grupa D: Slovačka, Holandija, Slovenija, Rumunija

Evropsko prvenstvo (žene), grupe

Prva divizija

Grupa A: Holandija, Mađarska, Hrvatska, Grčka

Grupa B: Španija, Izrael, Francuska, Italija

Druga divizija

Grupa C: Rumunija, Srbija, Češka, Turska

Grupa D: Slovačka, Nemačka, Velika Britanija, Bugarska