Vesti iz odbojke

Paola Egonu ipak nije završila s igranjem za Italiju: Jedna od najboljih odbojakšica sveta prešla preko rasističkih uvreda

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.05.2023 13:48
Paola Egonu ipak nije završila s igranjem za Italiju: Jedna od najboljih odbojakšica sveta prešla preko rasističkih uvreda MN Press

Prošlog oktobra činilo se da nikada više nećemo gledati fenomenalnu Paolu Egonu u dresu Italije, ali je dvadesetčetiri godine stara odbojkašica nadvladala sopstvenu ljutnju i bes zbog stalnih rasistički motivisanih komentara na njen račun.

Tada je svet obišao snimak na kom se čuje razočaran glas devojke iz Padove i tvrdnja ćerke doseljenika iz Nigerije: "Ne razumete, ne razumete... Opet su me pitali da li sam Italijanka. Ovo je moj poslednji meč za državni tim"

Neko vreme posle tog nemilog iskustva i suza prolivenih posle meča za bronzu na Svetskom prvenstvu , Egonu je dala veliki intervju, u kom je potanko opisala kako od najmlađih dana trpi rasizam u svojoj domovini, uz napomenu da njene zasluge za medalje Italije nisu promenile stvari na bolje. 

Sve je ukazivalo da je zaista završila taj deo svoje karijere, međutim danas objavljeni spisak odbojkašica Italije za Ligu nacija 2023. pokazuje da se predomislila. Selektor italijanske reprezentacije Davide Macanti uvrstio ju je na spisak sa 30 imena, računajući na vrhunsko znanje i fizičke perfomanse zvezde turskog Vakifbanka. 

 

 

Na spisku su još: tehničari Frančeska Bosio, Đulija Đenari, Ilarija Batistoni, Rakel Morelo, Alesija Oro; korektori Silvija Envakalor, Ekaterina Antropova, Aduljok Malual, Đorđa Frosini i Paola Egonu; primači servisa Mirjam Sila, Lovet Omoruji, Frančeska Vilani, Alis Degradi, Sofija D’Odoriko, Rebeka Piva, Katerina Boseti i Elena Pjetrini;  srednji blokeri Ana Danezi, Marina Lubijan, Sara Far, Federika Skvarcini, Alesija Macaro, Linda Envakalor, Ema Graciani, Kristina Kirikela; libera Eleonora Fersino, Beatris Parohjale, Sara Panetoni i Monika de Đenero.

Azurine brane trofej, a u prvoj nedelji Lige nacija igraće utakmice u Antaliji. Počev od 30. maja.