Vesti iz NFL

U susret početku NFL sezone na TV Arena sport: Vanja Milićević analizira i rangira AFC timove

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

05.09.2023 20:05
U susret početku NFL sezone na TV Arena sport: Vanja Milićević analizira i rangira AFC timove Guliver images/AP Photo/Julio Cortez/Charles Krupa/Darron Cummings/Mark J. Terrill/Charlie Riedel

Odbrojavanje je pri kraju. NFL sezona samo što nije startovala, a na TV Arena sport sve je spremno da se povratak najjače lige američkog fudbala na njene kanale isprati u skladu sa reputacijom i interesovanjem takmičenja.

Pored brojnih prenosa, veliki poznavalac i komentator NFL Vanja Milićević za vas će od danas, pa svakog utorka do kraja sezone, pripremati blog posvećen "oklopnicima" iz SAD, koji ćete moći da čitate na našem sajtu.

Novo pojačanje u redakciji najgledanije sportske televizije u regionu je samo za vas odlučio da rangira timove pred novu sezonu, a danas će vam predstaviti ekipe iz Američke fudbalske konferencije, a u sredu vas očekuje analiza ekipa iz Nacionalne fudbalske konferencije.

Uživajte!

Stigao je septembar u našim sokacima, đaci se (nevoljno) vraćaju školama, priroda postepeno menja boje listova i tako naglašava početak jeseni na severnoj hemisferi. Iako smo svi tužni jer je leto došlo i otišlo, postoji razlog za uzbuđenje. Možda ste već osetili u vazduhu ili ste zaboravili na taj osećaj jer je prošlo sedam meseci, ne želim nikoga da alarmiram, ali NFL SE VRATIO!

Najjača liga američkog fudbala počinje za dva dana i čast da otvore 104. NFL sezonu imaju branioci titule Kanzas Siti Čifsi koji će ugostiti Detroit Lajonse, direktnim prenosom na TV arena 1 Premium u noći između četvrtka i petka u 02:20 časova. Zatim nas očekuje 14 sjajnih utakmica u nedelju i na kraju 1. kolo se zatvara divizijskim rivalstvom, gde će Njujork Džetsi i Eron Rodžers dočekati na Metlajf stadionu Bafalo Bilse i Džoša Alena.

Da bih poželeo dobrodošlicu američkom fudbalu, uradiću prvi zvanični NFL Power ranking, ne samo na TV Arena sport ili u Srbiji, već u regionu generalno.

Toliko je drame bilo u međusezoni da imam osećaj da NFL nije stajao od kada se završio Superboul 57. Eron Rodžers je u Njujorku, Lamar Džekson je potpisao novi dugoročni ugovor, Džastin Herbert takođe. Trkači kao što su Sejkvon Barkli i Džoš Džejkobs to nisu postigli, a nema ni ugovora još uvek za Krisa Džounsa i Nika Bousu. Na sve to da dodam da je Šon Pejton postao novi glavni trener Denver Bronkosa i dodatno začinio ovu krasnu međusezonu.

Šta god bude bilo narednih pet meseci u NFL biće jedinstveno i vredno pažnje, pa sama činjenica da će Superboul prvi put biti igran u Las Vegasu je poseban užitak i istorija za sebe.

No, da ne trčim pred rudu, sama sezona nije još ni krenula, predstavljam vam moj "Power ranking" kao uvertiru u još jednu magičnu sezonu NFL.

1. KANZAS SITI ČIFS

AP Photo/Marcio J. Sanchez

 

 

Čifsi su prvi na listi kao branioci titule i sama činjenica da imaju najboljeg igrača u američkom fudbalu pomaže. Patrik Mahoums tek ulazi u zenit svoje karijere, a već je toliko ostvario da većina ljudi misli da već sada pripada u konverzaciji za top 5 kvoterbeka ikada. Uz pomoć glavnog trenera Endija Rida ono šta Kanzas Siti najbolje radi jeste da postiže poene. Ofanzivna linija se malo pretumbala u međusezoni odlaskom Orlanda Brauna mlađeg i Endrua Vajlija, ali iz tog razloga su potpisani Džavan Tejlor i Donovan Smit. Trevis Kelsi je i dalje tu, plus Čifsi svake godine pronalaze mlade hvatačke opcije da osveže napad koji je statistički najbolji od kada je Mahoums startni kvoterbek. Najveća mana Kanzas Sitija je potencijalno neigranje Krisa Džounsa, njihovog najboljeg defanzivnog igrača. Džouns želi novi ugovor i spreman je da propušta utakmice dok ne dobije ono šta želi, kako će Čifsi da nadomeste njegovu produktivnost i konstantno vršenje pritiska na protivničke kvoterbekove biće zanimljivo videti.

IKS FAKTOR: DŽASTIN ROS

Čifsi (Endi Rid pre svega) su poznati da pronalaze mlade igrače i od njih prave veoma kvalitetne hvatače na NFL nivou. Džastin Ros je nekada bio veoma visoko kotiran prospekt na koledž nivou i na početku je imao sjajne brojke na univerzitetu Klemson. Ali povrede su ga omele da taj potencijal prenese na NFL. Napokon zdrav, Ros će sigurno dobiti priliku da pokaže svoj puni potencijal i talenat, plus kada Mahoumsa imaš za kvoterbeka sve je mnogo lakše.

 

2. SINSINATI BENGALS

Sve dok je Džo Burou zdrav, Bengalsi imaju šanse da se pronađu u Superboulu. Povreda lista koju je doživeo na treningu krajem jula je ulila dosta straha i zabrinutosti franšizi iz Sinsinatija. Ipak se na kraju ispostavila da nije ozbiljnije prirode i trebao bi Burou da igra u 1. kolu. Sinsinati ima jedan od najefikasnijih napada u ligi, uprkos lošijoj igri ofanzivne linije (zato su i potpisali Orlanda Brauna mlađeg). Imaju najbolji trio hvatača u ligi (Džamar Čejs, Ti Higins i Tajler Bojd) i veoma su efikasni u crvenoj zoni (64.9%, 5. u ligi prošle sezone). Najveći znak pitanja će biti sa druge strane lopte u odbrani. Bengalse su napustili startni sejftiji Džesi Bejts i Von Bel, kako će uspeti (i da li će uspeti) da zamene njih dvojicu je glavni problem za ovu odbranu.

IKS FAKTOR: ORLANDO BRAUN MLAĐI

Od kako je bio draftovan, Džo Burou je igrao na visokom nivou uprkos veoma lošoj ofanzivnoj liniji. U tom rasponu samo su Čikago Bersi dozvolili više sekova (152) u poređenju sa Bengalsima (147). Zato je potpisivanje Brauna bilo toliko važno. Kao jedan od najbolji levih teklova, Braun će direktno biti zadužen da brani Burouvu slepu stranu, ono šta je i radio na visokom nivou za Čifse poslednjih par godina.

 

3. MAJAMI DOLFINS

Dolfinsi se odjednom nalaze u ulozi favorita u najboljoj diviziji u NFL. Nakon sjajne prve godine za glavnog trenera Majka Mekdenijela, Majami se dodatno pojačao u odbrani tako što su doveli Džejlena Remzija. Nažalost po njih, Remzi će propusti veći deo sezone zbog povrede kolena, no svakako je odbrana krcata talentom na sva tri nivoa, tako da će biti vrlo dobri i bez njega. Najbitnija stvar za Majami jeste zdravlje njihovog mladog kvoterbeka. Nakon što se mučio prošle sezone sa povredom glave i potresima mozga, Tua Tagovailoa je sada zdrav i spreman za početak ove sezone. Prošle godine je stvorio sjajnu konekciju sa Tajrikom Hilom i Džejlenom Vadlom. Najbrži tandem hvatača će biti još bolji u drugoj godini u sistemu Mekdenijela i samo je nebo vazduh, ako Tua bude bio zdrav možda ćemo prvi put videti da tandem hvatača u jednoj sezoni ima po 1.500 jardi hvatanjem. Majami je bio prvi u NFL po broju kompletiranih dodavanja od 50 i više jardi (8).

IKS FAKTOR: KRISTIJAN VILKINS

Defanzivni linijaš Kristijan Vilkins je izrastao kao pravi lider ove odbrane Dolfinsa, koja poseduje sjajan miks veterana i mladih igrača. Ocenjen kao deveti najbolji igrač na svojoj poziciji defanzivnog tekla, Vilkins ima sjajnu priliku da podigne nivo igre u sistemu Vika Fanđa.

 

4. BAFALO BILS

AP Photo/Kamil Krzaczynski

 

 

Bilsi se nalaze u poziciji stagnacije u poslednje 2 sezone. Očekivalo se od njih da urade ono šta su uspeli Sinsinati Bengalsi poslednjih par godina, ali ovaj tim nikako nije uspeo da napravi taj iskorak u plej-ofu. Iako od 2019. godine imaju jedan od najboljih napada predvođeni Džošom Alenom, odbrana je ta koja je možda bila za nijansu bolja. Od 2019. godine odbrana dozvoljava svega 200,8 jardi dodavanjem što je najbolje u ligi u tom rasponu. Von Miler će se vratiti u jednom momentu ove sezone, pošto se i dalje oporavlja od povrede pokidanih ligamenata u kolenu. Ali najveća mana Bafala jeste njihova ofanzivna linija. Godinama ofanzivna linija igra sve lošije, a najbitnija stvar za Bilse jeste da čuvaju njihovog kvoterbeka zdravim.

IKS FAKTOR: DŽEJMS KUK

Mlađi brat Dalvina Kuka ulazi u svoju drugu NFL sezonu i očekuje od njega da postane starter na svojoj poziciji. Zanimljiv podatak jeste da su trkači Bilsa prošle sezone delili prvu poziciju po broju istrčanih jardi po nošenju (4,9 jardi). Treba da očekujemo više njihovih nošenja ove sezone. Velika sezona čeka mlađeg Kuka.

 

5. LOS ANĐELES ČARDŽERS

Skoro svake sezone Čardžersi na papiru imaju sjajan tim, ali skoro uvek i ne uspeju da ostvare očekivanja koja su nametnuta na njima. Često su povrede razlog za to ili prosto pronađu neverovatne načine da izgube dobijene utakmice. Da li je ovo godina gde se sve to menja?

Svakako je najveći adut ovog tima igra kroz vazduh predvođena Džastinom Herbertom. Herbert je u svoje prve tri sezone u ligi oborio skoro svaki rekord za kvoterbeka (14.089 jardi je do sada bacio što je najviše u istoriji NFL za kvoterbeka u prve tri sezone). Novi ofanzivni koordinator Kelen Mur će još više olakšati Herbertu i ovom napadu da postižu poene. Dubina na poziciji trkača i tajt enda je najveći znak pitanja za napad.

IKS FAKTOR: DŽEJ SI DŽEKSON

Mnogo se očekivalo od Džeksona prošle godine. Došao je kao pojačanje na poziciji kornerbeka nakon sjajne sezone sa Petriotsima, ali povrede su dosta uticale na lošu igru prošle sezone. Sada potpuno zdrav i spreman, očekuje se od Džeksona da bude jedan od lidera u odbrani.

 

6. BALTIMOR REJVENS

Novi ugovor, novi ofanzivni koordinator, nova oružja u napadu. Kvoterbek Lamar Džekson je dobio sve šta je želeo u međusezoni i sada je na njemu da isporuči. Nekadašnji MVP lige i dalje igra na visokom nivou, ali nije uspeo da ostane zdrav u poslednje dve sezone. Od kada je Lamar Džekson kvoterbek Rejvensa, oni postižu 26,9 poena po meču (samo Čifsi sa Mahoumsom postižu više u tom periodu, 27,3 poena po meču). Odbrana je ta koja je upitna za Baltimor. Ovo je možda i jedna od najgorih odbrana u poslednjih 20 godina ove franšize, dosta znakova pitanja ima u defanzivnoj liniji kao i na poziciji kornerbeka.

IKS FAKTOR: DEJVID ODŽABO

Da nije bilo povrede Ahilove tetive, Odžabo bi bio izabran u prvoj rundi prošlogodišnjeg NFL drafta. Sada kada je napokon zdrav, dosta se očekuje od ovog mladića. Pre svega da li će moći da ima dvocifren broj sekova. Dugo jedan igrač, a pogotovo na poziciji OLB (spoljašnji lajn beker) Rejvensa nije imao dvocifren broj sekova u sezoni (Terel Sags, 11 sekova 2017. godine).

 

7. NJUJORK DŽETS

AP Photo/Kamil Krzaczynski

 

 

Nova euforija je zadesila grad Njujork i Džetse. Onog momenta kada je Eron Rodžers bio trejdovan u Džetse oni su postali tema broj 1 u NFL svetu. Četvorostruki MVP lige se smatra spasiocem za ovaj tim Džetsa, koji ofanzivno nisu mogli da se povežu prvenstveno zbog katastrofalne igre njihovih kvoterbekova. Odbrana je ta koja je igrala na izuzetnom nivou čitave sezone, dozvolivši svega 15 tačdaunova dodavanjem (najbolje u ligi). Rodžers nije došao sam, za tim iz Velike jabuke su potpisali Dalvin Kuk i Alen Lazard između ostalih. Glavno pitanje jeste da li će ofanzivna linija moći da zaštiti Rodžersa.

IKS FAKTOR: BRIS HOL

Bris Hol je kao novajlija prošle sezone spektakularno igrao sve dok se nije povredio. Imao je 681 jard sa linije skrimidža u sedam utakmica uz pet tačdaunova. Doživeo je ozbiljnu povredu kolena, ako bude mogao da se vrati na nivo od prošle sezone, on i Dalvin Kuk mogu biti jedan od najboljih trkačkih tandema u ligi.

 

8. DŽEKSONVIL DŽEGUARS

Iako su krenuli slabo prošle godine, Džeguarsi su uspeli da pobede 6 od poslednjih 7 utakmica i tako uđu u plej-of. Tu su napravili najveći preokret u istoriji plej-ofa i uspeli da pobede Los Anđeles Čardžerse (iako su gubili 27:0 u jednom momentu). Ova sezona je ipak drugačija, jer se sada Džeksonvil nalazi u ulozi favorita da osvoji diviziju. Dosta će to zavisiti od igre Trevora Lorenca. Mladi kvoterbek je napredovao dosta prošle sezone, sada u drugoj godini sa glavnim trenerom Dagom Pedersonom očekuje se od Lorenca da igra kao top 5 kvoterbek u ligi. Ofanzivna linija je možda najkritičniji deo ovog tima, jer će Džeguarsi krenuti sezonu sa dva nova startna ofanzivna tekla.

IKS FAKTOR: KELVIN RIDLI

Ridli je bio suspendovan celu prošlu sezonu zbog klađenja na NFL utakmice, ali novi hvatač Džeksonvila izgleda sjajno na trening kampu i ako bude igrao na nivou na kojem bio pre suspenzije, ovaj napad Džeguarsa može biti još strašniji.

 

9. KLIVEND BRAUNS

Klivlend Braunsi ulaze u ovu sezonu kao jedan od najpotcenjenijih timova u ligi. Kada pogledamo njihov tim na papiru, vrlo malo falinki imaju. Odlična ofanzivna linija, Nik Čab je najbolji trkač u NFL, vrlo dobar hvatački korpus. U napadu je ostalo da vidimo da li Dešon Votson može da se vrati na nivo igre iz 2020. godine. Sa druge strane lopte, odbrana napokon ima dubinu u defanzivnoj liniji i neće sve zavisiti od Majlsa Gereta. Dolazak Zederijusa Smita i Dalvina Tomlinsona će znatno olakšati posao Geretu. Najveći pritisak je zapravo na glavnom treneru Kevinu Stefanskom koji mora da izvuče pun potencijal iz ovog tima, jer je ovaj tim svuda krcat talentom.

IKS FAKTOR: ELAJDŽA MUR

Nekadašnji pik druge runde Njujork Džetsa, Mur nikada nije uspeo da se pronađe u njihovom sistemu. Sada sa sposobnim kvoterbekom i legitimnom opcijom broj 1 u Amariju Kuperu, nemojte da se začudite ako Mur bude imao preko 1.000 jardi hvatanjem prvi put u svojoj karijeri.

 

10. PITSBURG STILERS

AP Photo/Kamil Krzaczynski

 

 

Iako je odbrana ključni deo ovog tima, predvođena nekadašnjim defanzivnim igračem godine Ti Džejem Votom, ulazak u plej-of će zavisiti najviše od napretka Kenija Piketa i ofanzivne linije. Piket je kao novajlija imao vrlo dobru prošlu sezonu, ali ofanzivna linija je bila najslabija karika ovog tima. Draftovali su Broderika Džounsa i potpisali Ajzeka Seumalua u nadi da će unaprediti igru ofanzivne linije. Stilersi su uvek umeli da naprave odlične hvatačke opcije, sada je samo pitanje da li će Piket imati dovoljno vremena i protekcije da ih pronađe.

IKS FAKTOR: DŽORDŽ PIKENS

Pikens je imao brilijantne poteze kao novajlija prošle sezone i stvorio je odličnu hemiju sa Piketom. Poseduje sve fizičke i atletske predispozicije da postane jedan od najboljih hvatača u ligi.

 

11. NJU INGLAND PETRIOTS

Bil Beličik uvek izvuče maksimalno iz njegove odbrane, ali ulazak u plej-of će zavisiti više od napada nego odbrane. Nakon što su prošle godine imali anemičan napad sa dvojicom ofanzivnih koordinatora (koji zapravo nikada to pre u svojim karijerama nisu bili), angažovan je Bil O’Brajan u nadi da će napad i Mek Džouns uspeti da podignu nivo svoje igre. Ovo će biti ključna sezona upravo za mladog kvoterbeka Meka Džounsa. Ako ne pokaže da je sposoban da konstantno igra na visokom nivou, nije nemoguće zamisliti da Petriotsi sledeće godine traže njegovu zamenu na NFL Draftu.

IKS FAKTOR: MAJK GESIKI

Gesiki je doveden ove međusezone u nadi da se poboljša igra po vazduhu. Od kada je bio draftovan Gesiki je bio veoma koristan tajt end za Majami Dolfinse, biće zanimljivo videti kako će ga implementirati u napad Bil O’Brajan.

 

12. TENESI TAJTANS

Tenesi Tajtansi imaju najbolju odbranu protiv trčanja u čitavom NFL, dozvolivši svega 76,9 jardi po meču prošle sezone. Ne čudi to što je odbrana glavnog trenera Majka Vrejbela jedna od najboljih u ligi, ono što je zabrinjavajuće jeste slaba ofanzivna linija i igra kvoterbekova prošle sezone. Niko ne treba da sumnja u tandem Derik Henri i Deandre Hopkins, pitanje jeste da li kvoterbek Rajan Tenehil može da igra na dovoljno visokom nivou konstantno u jednoj veoma teškoj konferenciji, gde se greške ne praštaju.

IKS FAKTOR: AZIZ AL-ŠAIR

Al-Šair je jedan od najpotcenjenijih lajn bekera igrača u NFL trenutno. Nakon četiri vrlo dobre sezone u San Francisku, prešao je u Tenesi i potencijalno može sjajno da uklopi. Ako od nekoga može dodatno da nauči o igri, to svakako jeste od Majka Vrejbela.

 

13. LAS VEGAS REJDERS

AP Photo/Kamil Krzaczynski

 

 

Može se reći da je nova era i u Rejdersima. Odlazak Dereka Kara i dolazak Džimija Garopola svakako ukazuje na to. Ofanzivno, Las Vegas Rejdersi izgledaju sjajno, sa vrlo malo mana. Odličan trkač (Džoš Džejkobs), odličan tandem hvatača (Davante Adams i Hanter Renfro), bolja ofanzivna linija, samo je pitanje da li kvoterbek Džimi Garopolo može da ostane zdrav čitavu jednu sezonu (to je uspeo samo jednom u karijeri). Sa druge strane, sem vrlo dobre defanzivne linije i odličnog Meksa Krozbija, odbrana je šuplja na sve strane i to nije dobar znak kada igraš u diviziji protiv Patrika Mahoumsa, Džastina Herberta i Rasela Vilsona.

IKS FAKTOR: ROBERT SPILEJN

Rejdersi su doveli ove međusezone Spilejna iz Pitsburg Stilersa u nadi da će postati lider ove odbrane i da će uspeti da zatvori sredinu terena. Mnogo je vremena prošlo od kada su Rejdersi imali odličnog unutrašnjeg lajnbejkera.

 

14. DENVER BRONKOS

Imamo dosta novih era i novih glavnih trenera ove sezone u NFL. Nakon katastrofalne prethodne sezona za Rasela Vilsona i Denver Bronkose, na poziciji glavnog trenera dolazi Šon Pejton. Čekaju ga pune ruke posla da preokrene i spasi brod koji je umalo potonuo. Pojačali su se na liniji skrimidža Bronkosi ali je dubina i dalje najveća briga za njih. Plus povrede na poziciji hvatača su stvari učinile još komplikovanijom. Pozitivna stvar jeste što napad Šona Pejtona beleži u proseku 27,6 poena po meču u njegovoj karijeri kao glavni trener, što je pravi melem za Denver koji je prošle sezone beležio 16,9 poena po meču. Da li će Rasel Vilson igrati bolje ove sezone nakon što je imao svoju najgoru prošle godine? Ili će Denver Bronkosi i Šon Pejton morati da traže kvoterbeka za 2024. godinu?

IKS FAKTOR: MARVIN MIMS MLAĐI

Mims će sigurno dobiti svoje prilike na početku sezone zbog cele situacije sa povredama hvatača. Veoma eksplozivan i brz hvatač, Mims će morati da razvije svoje hvatačke rute ali za početak može sjajno da se uklopi u sistem Šona Pejtona.

 

15. INDIJANAPOLIS KOLTS

Novi glavni trener, novi sistem, novi kvoterbek, nova era u Indijanapolisu. Nekadašnji ofanzivni koordinator Filadelfije Iglsa, Šejn Stajken, je novi glavni trener i ima zadatak da razvije izuzetno mladog kvoterbeka, Entonija Ričardsona, koga su Koltsi birali sa četvrtim pikom na ovogodišnjem draftu. Ričardson ima sav potencijal ovoga sveta uz odlične fizičke predispozicije, sada je na njemu i Stajkenu da slope sve kockice i pokažu postepeni napredak mladog kvoterbeka tokom sezone. Neće to biti lako kada uzmemo u obzir da neće moći da računaju na najboljeg ofanzivnog igrača Džonatana Tejlora, koji je zatražio promenu sredine zbog sukoba sa vlasnikom tima Džimom Irsejom.

IKS FAKTOR: KVITI PEJ

Kviti Pej je pokazao u svoje prve dve NFL sezone da ima potencijala da postane jedan od dominantnijih defanzivnih endova u ligi. Ako Koltsi žele da iznenade ove sezone, napredak Peja će biti jedna od ključnih stvari za taj uspeh.

 

16. HJUSTON TEKSANS

Treći glavni trener u tri godine za Hjuston Teksanse. Sada će na čelu ove franšize biti Demiko Rajans, nekadašnji igrač Teksansa. Hjuston ponovo kreće u novom smeru, zato je i izabran mladi kvoterbek Si Džej Stroud kao drugi pik na ovogodišnjem NFL draftu. Teksansima će biti potrebno dosta vremena da se bore za plej-of i ovo jeste projekat na duže staze. Stvar koja jeste za pohvalu je ta da Hjuston već sada ima vrlo dobru ofanzivnu i defanzivnu liniju. Biti dobar na liniji skrimidža je uvek najbitnija stvar i Demiko Rajans je svestan toga.

IKS FAKTOR: VIL ANDERSON

Treći pik na ovogodišnjem draftu je bio proglašen najboljim defanzivnim igračem na koledžu prošle godine. Vil Anderson igrom podseća na Vona Milera, možda je to razlog zašto su Teksansi trejdovali budući draft kapital da bi obezbedili pravo da izaberu njega.