Vesti iz NFL

Čifsi i Rejvensi u finalu AFC, dok će se Fortinajnersi i Lajonsi boriti za krunu NFC

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

24.01.2024 21:49
NFL Tanjug/AP Photo/Adrian Kraus /Matt Slocum/Godofredo A. Vásquez/Carlos Osorio
NFL

Superboul je na dohvat ruke, a ostalo je još četiri ekipe koje će se boriti za priliku da podignu Lombardijev trofej. Upravo je legendarni trener Grin Bej Pekersa, Vins Lombardi, imao sjajan citat u vezi pobeđivanja: “Pobeda nije sve, to je jedina stvar!"

Tim citatom su se vodile ekipe koje su zabeležile pobedu u divizijskoj rundi NFL plej-ofa i obezbedili sebi učešće u finalu konferencija. 

Baltimor Rejvensi su bez većih problema savladali Hjuston Teksanse. Dok su subotnji program, uz dosta muka, pobedom zatvorili San Francisko Fortinajnersima protiv Grin Bej Pekersa. 

U nedelju smo gledali dva sjajna duela, oba završena u poslednjim minutima.

Detroit Lajonsi su zabeležili drugu pobedu u ovogodišnjem plej-ofu (prvi put da imaju dve pobede u plej-ofu još od 1957. godine) kada su savladali kod kuće Tampa Bej Bakanirse. Dok u američkoj fudbalskoj konferenciji, Kanzas Siti Čifsi treći put u poslednje četiri godine izbacuju Bafalo Bilse plej-ofa i na taj način im okončavaju sezonu.

Pred vama je novi Power ranking.

1. BALTIMOR REJVENS

 

 

Rejvensi su dominantnim izdanjem obezbedili sebi prvo učešće u finalu konferencije od 2013. godine (peto u istoriji franšize). Iako je prvo poluvreme bilo frustrirajuće za tim iz Baltimora, u drugih 30 minuta su pronašli svoj ritam i postigli 24 poena, dok sa druge strane odbrana nije dozvolila niti jedan poen. Još jednom su Rejvensi pokazali zašto je njihova odbrana najbolja ove sezone, dozvolivši napadu Teksansa samo tri poena, 10 prvih daunova i svega 213 jardi. U napadu, Lamar Džekson je bio nerešiv problem za tim iz Hjustona. Favorit za MVP nagradu je meč završio sa 152 jarda dodavanjem, 100 jardi trčanjem i ukupno četiri tačdauna. Lamar Džekson je postao prvi igrač ikada sa dva tačdauna dodavanjem, dva tačdauna trčanjem, makar 100 jardi na zemlji i paser rejtingom preko 100 (121,8 na ovom meču). 
Rejvensi će prvi put u svojoj istoriji biti domaćini u finalu konferencije ovog vikenda.

2. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS

Nije bilo lepo, ali Fortinajnersi su uspeli da prežive i obezbede sebi sedmo finale konferencije od 2012. godine (ukupno 19. u istoriji franšize). Osim Kristijana Mekefrija (128 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna) i Drea Grinloa (dva presečena dodavanja) niko u redovima San Franciska nije igrao na svom prepoznatljivom nivou. Odbrana je imala veoma nezgodan zadatak i dosta se mučila protiv eksplozivnog napada Pekersa.

Ali, kada je bilo najvažnije, nisu primili poen u poslednjoj četvrtini i dozvolili su samo tri prva dauna u tom periodu. Defanzivno su takođe bili sjajni u crvenoj zoni i protivniku dozvolili samo dva tačdauna iz pet pokušaja unutar 20 jardi.
Brok Pardi (23/39, 252 jarda i tačdaun) nije bio sjajan na ovom meču, ali je imao maestralan posed u poslednjoj četvrtini koji je dao prednost San Francisku i doneo im pobedu.

Fortinajnersi će ovog vikenda ugostiti Detroit Lajonse u finalu nacionalne fudbalske konferencije.

3. DETROIT LAJONS

Istorijska sezona Lajonsa se nastavlja i sledećeg vikenda će igrati u finalu konferencije, prvi put od 1992. godine.
Nemoguće je ne osetiti radost i sreću za sve fanove Lajonsa, koji su dugo godina čekali i patili zbog nedostatka uspeha ove franšize. Detroit je odigrao možda i svoju najkompletniju utakmicu, jer su u sva tri aspekta (napad, odbrana i specijalni tim) nadigrali Bakanirse.

Ofanzivno, Džered Gof (30/43, 287 jardi i dva tačdauna) je igrao hrabro, ponovo bez greške i na kraju meč završio sa 103,5 paser rejtingom. Igra trčanjem je bila veoma dobra sa 114 jardi i dva istrčana tačdauna, dok su Amon-Ra Seint Braun i Sem LaPorta kombinovano imali 17 hvatanja za 142 jarda i tačdaun.

Odbrana je takođe dosta doprinela sa četiri seka, dve osvojene lopte i sprečila je konverziju za dva poena u četvrtoj četvrtini.

Lajonsi će gostovati San Francisko Fortinajnersima u finalu konferencije sa šansom da zabeleže prvu pobedu u plej-ofu na gostujućem terenu od 1957. godine i naravno sa prilikom da obezbede svoje prvo Superboul učešće.

4. KANZAS SITI ČIFS

 

 

Samo nekolicina stvari u životu su sigurne: rođenje, smrt, promene i Patrik Mahoums u finalu konferencije. Šesti put zaredom, Kanzas Siti Čifsi će igrati finale američke fudbalske konferencije nakon što su uspeli da zabeleže pobedu u gostima protiv Bafalo Bilsa. Jedina ekipa koja je imala duži niz od njih u istoriji NFL, jesu Petriotsi koji su igrali u osam uzastopnih finala konferencije (od 2011. godine do 2018. godine).

Tandem Mahoums-Kelsi je ponovo bio nepremostiva prepreka za Bilse. Trevis Kelsi (pet hvatanja, 75 jardi i tačdaun) u tri plej-of meča protiv Bafala ima 289 jardi hvatanjem i šest tačdaunova. Mahoums i Kelsi su na ovom meču prestigli legendarni tandem Brejdi-Gronkovski po broju kombinovanih tačdaunova u NFL plej-of istoriji, sada se nalaze na vrhu sa 16 tačdaunova.

Odbrana se konsolidovala nakon lošeg prvog poluvremena i bila sjajna u drugom. Dozvolila je Bilsima samo sedam poena, ali ono šta je bilo najvažnije jeste da su uspeli da zaustave trčanje Bafalu i sveli ih na samo 57 jardi u drugom poluvremenu.

Kanzas Siti Čifsi će ovog vikenda gostovati Baltimor Rejvensima sa prilikom da izbore svoj četvrti Superboul u poslednjih pet sezona.

5. BAFALO BILS

Suviše poznat scenario za sve fanove Bilsa se ponovo desio, ovoga puta ovu noćnu moru su doživeli na sopstvenom stadionu. Treći put u poslednje četiri sezone, Bafalo Bilsi završavaju svoju sezonu porazom od Kanzas Siti Čifsa u plej-ofu. Promašen šut za tri poena od strane Tajlera Besa je koštao Bilse makar prilike za produžetak, ali nije jedini razlog zbog čega je Bafalo bio poražen. Ofanzivna egzekucija je nedostajala u poslednjoj četvrtini, iako su u prvih 45 minuta igrali skoro savršeno Bilsi.

U tri poseda u četvrtoj četvrtini, Bafalo je imao izgubljen posed, ispucavanje i na kraju taj promašeni šut za tri poena. Džoš Alen (26/39, 186 jardi i ukupno tri tačdauna) je imao još jedan odličan meč uz 72 istrčana jarda. Najslabija karika ofanzivno je bio Stefon Digs. Hvatač Bilsa je imao nekoliko ispuštenih dodavanja i na kraju meč završio sa samo tri hvatanja za 21 jard.

U poslednjih 13 mečeva, Stefon Digs ima svega 48,9 jardi hvatanjem po meču, što je daleko ispod njegovog proseka. Odbrana Bafalo nije uspela niti jednom da sekuje Patrika Mahoumsa, pritom dozvolili su Čifsima 7,7 jardi po akciji i 146 jardi na zemlji.

Potencijalno velike promene očekuju Bilse u međusezoni, počevši sa glavnim trenerom Šonom MekDermotom i velikim brojem veterana u odbrani.

6. GRIN BEJ PEKERS

 

 

Manje od dva minuta je delilo Grin Bej Pekerse od toga da postanu prva ekipa u istoriji NFL plej-ofa koja bi igrala finale konferencije kao sedmi nosilac. Dali su sve od sebe, ali na kraju su ipak ostali kratki i poklekli su pred Fortinajnersima.
Džordan Lav (21/34, 194 jarde i dva tačdauna) je imao dva presečena dodavanja, ali uprkos tome je demonstrirao ove sezone da je franšizni kvoterbek i pravi naslednik Erona Rodžersa.

Eron Džouns (18 nošenja, 108 jardi) je imao svoj prvi meč sa 100 ili više jardi na zemlji protiv San Franciska, pritom je postao prvi igrač koji je odbrani Fortinajnersa istrčao makar 100 jardi u poslednjoj 51 utakmici.

Na kraju krajeva, ovo je bila izuzetno uspešna sezona za Pekerse. Uspeli su da zabeleže pobedu u plej-ofu iako imaju jedan od najmlađih timova u ligi.

Nebo je granica za Džordana Lava, Meta LeFlera i veoma talentovane hvatače Grin Beja.

7. TAMPA BEJ BAKANIRS

Neočekivano veoma dobra sezona Bakanirsa se završila u divizijskoj rundi, porazom na gostovanju protiv Detroit Lajonsa. Skoro čitavu utakmicu su jurili rezultat Bakanirsi, ali nisu odustajali sve do poslednje sekunde. Čak su imali posed u kojem su mogli da izjednače pred kraj meča, ali je Bejker Mejfild bacio presečeno dodavanje što je i ujedno rešilo pitanje pobednika.

Uprkos tome što je imao dve izgubljene lopte, Mejfild (26/41, 349 jardi i tri tačdauna) je igrao poprilično dobro i pokazao je ove sezone da Tampa Bej može da gradi oko njega. Nekadašnji osvajač Hajzmenove nagrade za najboljeg pojedinca na koledžu je imao svoju najbolju sezonu u NFL, uz to predvodio je Bakanirse do divizijske titule i pobede u plej-ofu.

Iako su imali više ukupno jardi od Lajonsa (408 naspram 391), Bakanirsi nisu bili efikasni na trećem daunu (4-12) i izgubili su bitku u vremenu poseda.

Odbrana nije uspela da izvrši dovoljno dobar pritisak na protivničkim kvoterbekom, zabeležila je samo dva seka i dozvolila 114 jardi na zemlji.

Na visokoj noti je završio još jednu odličnu sezonu Majk Evans, pošto je postao igrač sa najvećim brojem uhvaćenih jardi (147) u plej-of utakmici u istoriji franšize.

8. HJUSTON TEKSANS

 

 

Sezona jeste završena za Teksanse, ali mlad tim iz Hjustona treba da bude ponosan na sve šta je ostvario ove sezone. Teksansi su prosto naleteli na najbolji tim ove godine u Rejvensima i nisu imali ikakve šanse da zabeleže bolji rezultat. Ofanzivno nisu uspeli da uspostave igru na zemlji, meč su završili sa 38 jardi trčanjem i svega malo više od 22 minuta poseda. Odbrana je imala poprilično uspeha u prvom poluvremenu, ali nakon toga nisu imali rešenje za napad Rejvensa. Dozvolili su 229 jardi trčanjem i primili su četiri tačdauna iz crvene zone.

U mnogim oblastima moraju da se poprave Teksansi (pre svega igra trčanjem), ali predvođeni Si Džejem Straudom i Demikom Rajansom su postali prva ekipa u istoriji NFL koja je pobedila u plej-ofu nakon što su u prethodne tri sezone imali četiri ili manje pobeda.

Imaju odličnu fondaciju i blistavu budućnost Hjuston Teksansi.