Vesti iz NFL

Bil Beličik definitivno odlazi u prošlost Nju Ingland Petriotsa: Kraj ere duge 24 godine

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.01.2024 19:56
Bil Beličik, odlazeći trener Nju Inglnad Petriotsa Guliver/AP Photo/Steven Senne, File
Bil Beličik, odlazeći trener Nju Inglnad Petriotsa

Medijske spekulacije su ipak dobile potvrdu, jer Bil Beličik nije dobio novi ugovor od Nju Ingland Petriotsa ili nije hteo da produži isti (dve su verzije) i posle 24 godine, u miru i sporazumno, odlazi iz NFL franšize koja je s njim na mestu trenera pisala istoriju američkog fudbala. 

Ali i vrhunskog sporta u Sjedinjenim Američkim Državama, jer je retko ko tako dugo i, pogotovo, toliko uspešno vodio jedan tim kao što je ovaj potomak jedne iseljeničke hrvatske porodice, rođen 1952. godine u Nešvilu.

Izvori bliski dvema stranama u vođenim pregovorima o daljem statusu osvajača šest šampionskih titula sa sada već bivšim klubom kažu da su se čelnici i zaslužni stručnjak rastali bez trzavica i teških reči.

 

 

Prezadovoljni zajedničkom zaostavštinom, a kako i ne bi kada su tokom zajedničke misije pomerali granice i stvorili neprevaziđenu NFL dinastiju, čiji je drugi sinonim bivši igrač Tom Brejdi

On je 2020. godine otišao u Tampa Bej Bakanirse, što je bio početak kraja dotadašnje moći Nju Inglanda, dok bi čuveni stručnjak, navodno, trebalo karijeru da nastavi u nekoj od konkurentskih sredina. 

Beličik je Petsima doneo šest Superboula (pre njega nikada nisu bili šampioni), 17 puta je bio pobednik divizije, a u 13 sezona je stigao do konferencijskog finala, što bi mogao da bude pretežak amanet za Džerod Meja i Majka Vrabela, koji figuriraju kao glavni kandidati za Bilovog naslednika. 

 

 

Opšta je ocena da je Beličik izabrao pravi trenutak da ode, jer nije dopustio daloše sezone pomute slavu koju je stekao ogromnim uspesima. U poslednje četiri godine samo jednom je igrao "vajld-kard" utakmicu za plej-of i u njoj izgubio od Bafalo Bilsa.

U sezoni 2023, poslednjoj Beličikovoj, "patriote" su ostvarile skor 4-13, a Bil odlazi godinu dana pre isteka važeće saradnje.