Vesti iz NFL

San Francisko i Baltimor obezbedili prednost domaćeg terena, Pekersi i Bilsi na korak od plej-ofa

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

02.01.2024 18:30
NFL Guliver/AP Photo/Abbie Parr/AP Photo/Nick Wass/AP Photo/Adam Hunger
NFL

"Nova godina — novo poglavlje, novi stih ili ista stara priča? Na kraju krajeva, mi to pišemo. Izbor je naš!"

Neki timovi su odlučili da započnu novo poglavlje, mada za nekolicinu ekipa je i dalje ista priča što nužno ne znači da je loša fabula. Stilersi 17. godinu zaredom završavaju sa više pobeda nego poraza, dok će Čifsi devetu godinu zaredom biti učesnici plej-ofa (izjednačili su drugi najduži niz u istoriji lige). Elitni Džo Flako i Braunsi su otvorili kolo pobedom, dok su uz kontroverznu odluku sudija Kaubojsi pobedili Lajonsi. Baltimor je silovito otvorio novogodišnji program i obezbedio sebi prvo mesto u konferenciji. Članovi južne divizije AFC su odlučili da pobeđuju, Seintsi su održali šanse za učešće u plej-of pobedom protiv Bakanirsa, a kolo su zatvorili Pekersi trijumfom protiv divizijskog rivala Vajkingsa.

Nova je godina, ali su isti timovi na vrhu.

Dobrodošli u 2024. godinu i dobrodošli u novu rang listu.

1. BALTIMOR REJVENS (13-3)

Da li su Rejvensi obezbedili prvo mesto u AFC? Da.

Da li Rejvensi izgledaju kao najbolji tim u ligi? Da.

Da li je Lamar Džekson ovom partijom postao prvi favorit za osvajanje MVP nagrade? Da.

U poslednjih mesec dana Rejvensi su pokazali i dokazali zašto su najbolji tim u ligi, dominantnim partijama protiv Remsa, Fortinajnersa, Džeguarsa i sada Dolfinsa.

Lamar Džekson (18/21, 321 jard i pet TD) je imao više tačdaunova dodavanjem nego nekompletnih dodavanja, pritom je treći put u svojoj karijeri imao savršen paser rejting (158,3). Savršeni su bili u crvenoj zoni Rejvensi i ofanzivno su imali 491 jard.

 

 

2. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (12-4)

Bez većih problema su Fortinajnersi stigli do pobede, ali još važnija je činjenica da su obezbedili prvo mesto u konferenciji nakon što su Kardinalsi pobedili Iglse.

U napadu je Brok Pardi (22/28, 230 jardi i dva tačdauna) izgledao smireno i igrao sigurno, ali je igra trčanjem bila glavni motor ekipe sa 39 nošenja i 184 jarde.

San Francisko sada može da odmori svoje startere u poslednjem kolu, pogotovo je neophodan oporavak Kristijanu Mekefriju koji je doživeo blagu povredu lista.

 

 

3. KLIVLEND BRAUNS (11-5)

Radujte se navijači Braunsa zvanično je vaš tim obezbedio plej-of učešće! Džo Flako (19/29, 309 jardi i tri TD) izgleda nezaustavljivo od kako je zakoračio na teren u dresu Klivlenda. Flako je zabeležio četvrtu uzastopnu utakmicu sa 300 ili više jardi dodavanjem (jedini QB u istoriji Braunsa koji je to uradio) i jedini je kvoterbek ove sezone sa četiri uzastopne utakmice sa 300 ili više jardi dodavanjem i makar dva tačdauna.

Uz trenutnu formu Flaka i sjajnu igru odbrane, Braunsi (uz Baltimor Rejvense) deluju kao najopasniji tim iz američke fudbalske konferencije u plej-ofu.

4. DALAS KAUBOJS (11-5)

Kaubojsi su prekinuli niz od dva uzastopna poraza i zabeležili 16. pobedu zaredom kod kuće. Nije bilo dominantno izdanje tima iz Dalasa, kao što je to postao običaj na njihovom stadionu, ali je zato bila dominacija od strane SiDija Lemba. Hvatač Kaubojsa je imao 13 hvatanja i 227 jardi (najviše od 2009. godine za igrača u dresu Kaubojsa), uz to je oborio par rekorda koje je držao član Kuće slavnih Majkl Irvin. SiDi Lemb je postao igrač sa najviše hvatanja (122) i najviše uhvaćenih jardi (1,651) u jednoj sezoni u istoriji Dalas Kaubojsa. Treba izdvojiti senzacionalnog novajliju Brendona Obrija, koji još uvek nije promašio šut za tri poena i sada ima 35 pogođenih šuteza za tri poena. Rekord za najveći broj pogođenih šuteva za tri poena drži Majk Vanderjagt, koji je u dresu Koltsa 2003. godine pogodio 37 puta bez promašaja.

5. DETROIT LAJONS (11-5)

Delovalo je da su Lajonsi imali pobedu u svojim rukama, ali na kraju veoma čudna i kontroverzna odluka sudija je poništala uspešan pokušaj za dva poena. Sudije su možda koštale Detroit pobede, ali treba da brine Lajonse forma Džereda Gofa (19/34, 271 jard i paser rejting od 67,2) koji ima najveći broj izgubljenih lopti (11) od 11. kola u ligi. Loš procenat na trećem daunu (4-13) i veliki broj prekršaja je takođe usporio Lajonse na ovom meču.

Ejden Hačinson je odigrao svoj najbolji meč ikada, zabeleživši pet obaranja (četiri za gubitak jardi) pet kvoterbek udaraca i tri seka.

6. MAJAMI DOLFINS (11-5)

Samo nedelju dana nakon što su pobedili kvalitetan tim, ponovo dovodimo u pitanje kolika su zapravo pretnja Dolfinsi u plej-ofu. Majami je bio pregažen od mnogo fizikalnije ekipe u Baltimoru. Defanzivno nisu imali rešenja za Lamara Džeksona i dozvolili su nesvakidašnjih 8,9 jardi po akciji Rejvensima. Napad je imao samo šest poena u drugom poluvremenu i uz to tri izgubljene lopte. Da situacija bude još gora za Majami, defanzivni linijaš Bredli Čab je pokidao ligamente u kolenu, uz to se povredio Eksevijen Hauvard i nije nastavio meč.

 

 

7. FILADELFIJA IGLS (11-5)

Slobodni pad Iglsa se nastavlja nakon četvrtog poraza u poslednjih pet utakmica. Retko kada se desi da Filadelfija bude izdominirana na liniji skrimidža, ali to je bio slučaj protiv Kardinalsa koji su imali 221 jard na zemlji dok su Iglsi imali 91 jard trčanjem. Pošto nisu uspeli da zaustave trčanje, Filadelfija je izgubila bitku u vremenu poseda i samim time imala samo 47 ofanzivnih akcija (najmanji broj akcija ove sezone na jednom meču za Filadelfiju). Iglsi više ne kontrolišu svoju sudbinu, biće im neophodna pobeda i poraz Dalas Kaubojsa u poslednjem kolu da bi Filadelfija osvojila diviziju.

8. BAFALO BILS (10-6)

Bilsi su stigli do četvrte pobede zaredom i zakazali megdan sa Dolfinsima u poslednjem kolu za divizijski prestol. Malo zabrinjava forma Džoša Alena u poslednjih nekoliko utakmica, koji u poslednja tri meča ima paser rejting od 77,8 i 56,1% kompletiranih dodavanja.

Na ovom meču, ruku na srce protiv odlične odbrane, Bilsi su imali samo jedan posed duži od 50 jardi. Odbrana je spasila dan pošto je imala četiri osvojene lopte i defanzivni tačdaun.

 

 

9. KANZAS SITI ČIFS (10-6)

Ništa se ne menja na zapadu AFC, Čifsi su pobedom u ovom kolu osigurali osmu uzastopnu divizijsku titulu (drugi najduži niz u istoriji lige). Ponovo su imali ispuštene lopte hvatači Kanzas Sitija, ali ovog puta je napad imao eksplozivne akcije i značajan doprinos od strane svojih mladih igrača. Ajzeja Pačeko (165 jardi sa linije skrimidža) je odigrao fenomenalnu utakmicu, dok je Raši Rajs imao 127 jardi hvatanjem što je njegov novi rekord karijere u jednom meču. Posebne pohvale zaslužuje Herison Batker koji je bio savršen na meču sa šest postignutih šuteva za tri poena.

 

 

10. PITSBURG STILERS (9-7)

Ofanzivni balans, sigurna igra i dominacija na liniji skrimidža. To su bili ključevi uspeha u devetoj pobedi Stilersa koja ih održava u plej-of trci. Igra na zemlji je bila sjajna sa 202 jarda i tri postignuta tačdauna, dok su Stilersi sve ukupno imali 468 jardi u napadu (najviše jardi u regularnoj sezoni od 25. novembra 2018. godine). Džordž Pikens je ponovo bio sjajan i u poslednje dve utakmice ima 326 jardi hvatanjem i dva tačdauna. Pitsburg ne kontroliše svoju sudbinu i biće im neophodna pomoć od drugih ekipa da bi se nadali plej-of učešću ako pobede Rejvense u poslednjem kolu.

11. LOS ANĐELES REMS (9-7)

Ponovo ćemo gledati Remse u plej-ofu, nakon što su uspeli da se izvuku u veoma tesnoj utakmici protiv Džajantsa i zabeleže šestu pobedu u poslednjih sedam mečeva. Metju Steford (24/34, 314 jardi i tačdaun) je imao dve izgubljene lopte, ali kvoterbek Remsa igra na MVP nivou u poslednjih sedam utakmica pošto ima 16 tačdaunova dodavanjem i samo četiri presečena dodavanja. Najbolja stvar za tim iz Los Anđelesa jeste da Steford možda nije i najveća pretnja u napadu već trkač Kajren Vilijams koji ove godine ima na samo 12 utakmica ima 1,350 jardi sa linije skrimidža i 11 tačdaunova.

12. HJUSTON TEKSANS (9-7)

Si Džej Straud se vratio na teren nakon dve propuštene utakmice zbog potresa mozga i odmah se video njegov uticaj na igru u pobedi Teksansa. Hjuston je bez problema savladao Tajtanse, napad izgledao solidno ali je odbrana ta koja je briljirala na ovom meču. Dozvolili su samo tri poena, imali šest sekova i čak osam obaranja za gubitak jardi, prava defanzivna klinika u režiji Demika Rajansa. Jednostavan scenario čeka Hjuston u poslednjem kolu, ako pobede Indijanapolis Koltse ulaze u plej-of.

13. INDIJANAPOLIS KOLTS (9-7)

Prekopotrebna pobeda za Koltse, koji na taj način su zadržali sedmo i poslednje mesto koje vodi u plej-of. Nemaju jasan identitet u napadu Koltsi, ali deluje da ga pronalaze u poslednja tri meča pošto beleže 132 jarda trčanjem po meču u tom periodu. Treba da se oslone na Džonatana Tejlora koji je uprkos povredama imao svoj najbolji meč sa 96 jardi na 21 nošenju.

Vrlo prost scenario postoji za Koltse u poslednjem kolu, ako pobede Teksanse u obezbediće plej-of učešće.

14. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (9-7)

Prekinuli su niz od četiri poraza i zadržali prvo mesto u diviziji Džeguarsi, nakon što su sa lakoćom savladali Karolina Panterse. Nije igrao na ovoj utakmici Trevor Lorenc, zbog toga su se oslonili na igru trčanjem i to se isplatilo. Trevis Etien je imao 118 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna. Odbrana je bila veoma impresivna, dozvolivši svega 124 jarde i sedam prvih daunova protivniku. Ovo je tek deveti put u istoriji franšize da Džeguarsi nisu dozvolili protivniku da postigne poene.

15. TAMPA BEJ BAKANIRS (8-8)

Bakanirsi su razočarali i propustili prvu priliku da obezbede plej-of učešće. Loša priprema i još gora egzekucija, to je priča Tampa Beja u ovom susretu. Bakanirsi su imali četiri izgubljene lopte, dok defanzivno maltene nije postojao pritisak nad protivničkim kvoterbekom. Bejker Mejfild je imao dve izgubljene lopte, Račad Vajt jednu, a Majk Evans je bio meta svega četiri puta iako nije igra Maršon Latimor. Bakanirsi još uvek imaju jednostavan put ka plej-ofu, ako pobede Panterse u poslednjem kolu osvojiće diviziju treću godinu zaredom i biće četvrti nosilac u konferenciji.

16. GRIN BEJ PEKERS (8-8)

Ovom pobedom Pekersi su na korak od plej-ofa i sada kontrolišu sopstvenu sudbinu. Džordan Lav će u sledećem kolu odigrati najvažniji meč u karijeri, ali mladi QB Pekersa igra fenomenalno u poslednjih devet utakmica. Lav ima 19 tačdaunova dodavanjem i samo tri presečena dodavanja u tom periodu, ali je možda najvažniji igrač napada Eron Džouns. Od kako se vratio na teren, trkač Grin Beja ima 300 jardi trčanjem i pruža prekopotrebnu novu dimenziju napadu.

Ako zabeleže pobedu u poslednjem kolu, Pekersi će igrati u plej-ofu.

 

 

17. SIJETL SIHOKS (8-8)

Peti poraz u poslednjih sedam utakmica stavlja Sihokse u veoma nezahvalnu situaciju. Sijetl više ne kontroliše svoju plej-of sudbinu, pošto sada i ako pobede u poslednjem kolu moraće da se nadaju da će Čikago Bersi pobediti Grin Bej Pekerse. Glavni problem Sihoksa u poslednjih sedam utakmica jeste ofanzivna neefikasnost i loša egzekucija na trećem daunu. Sijetl je postigao više od 23 poena samo jednom u tih sedam mečeva. Ovoga puta je i odbrana bila kompletno nadigrani, pošto su dozvolili Stilersima da se šetaju terenom i kontrolišu vreme poseda.

18. SINSINATI BENGALS (8-8)

Propustiće plej-of Bengalsi ove sezone, nakon što su bili učesnici Superboula i finala konferencije u prethodne dve godine. To jeste bilo očekivano nakon povrede Džoa Buroa, iako im je Džejk Brauning dao šansu da se bore za plej-of. Na ovom meču je ipak napad zakazao i izgledao bez ideje. Nisu uspeli konstantno da pomeraju lance u drugom poluvremenu i ostali su bez poena u tom periodu. Ofanzivna linija je popustila u poslednjih 30 minuta i dozvolila pet sekova, dok su sve skupa imali samo 100 jardi u napadu u drugom poluvremenu.

19. NJU ORLEANS SEINTS (8-8)

Kada je bilo najpotrebnije, Seintsi su imali jedno od njihovih najboljih izdanja ove sezone u pobedi protiv Bakanirsa. Odbrana je bila fantastična sa četiri osvojene lopte, dopustili samo 13 prvih daunova i nisu dozvolili Bakanirsima da uđu u crvenu zonu. Derik Kar (24/32, 197 jardi i dva tačdauna) je odigrao veoma dobar meč i nije gubio lopte, dok su Seintsi uspeli da kontrolišu vreme poseda i dozvolili Bakanirsima samo 50 ofanzivnih akcija. Nju Orleans ne kontroliše svoju sudbinu, čak i da pobede u poslednjem kolu biće im neophodni porazi Pekersa i Sihoksa da bi obezbedili plej-of ili poraz Bakanirsa da bi osvojili diviziju.

20. DENVER BRONKOS (8-8)

Promena kvoterbeka nije donela iskru kojoj se nadao Šon Pejton kada je stavio na klupu Rasela Vilsona i zamenio ga sa Džeredom Stidamom. Denver jeste zabeležio pobedu, ali je napad izgledao anemično sa malim brojem eksplozivnih akcija. Stidam (20/32, 224 jarde i tačdaun) nije imao izgubljenu loptu, ali su ofanzivno Bronkosi imali samo 16 prvih daunova i bili su neefikasni na trećem daunu (6-17) i u crvenoj zoni (0-2). Odbrana je opet bila bolji deo ekipe, pošto je dozvolila samo devet poena i bila je odlična na zaustavljanju protivnika na trećem pokušaju (2-11).

21. ČIKAGO BERS (7-9)

U sjajnoj formi se nalaze Bersi pošto su pobedili na četiri od poslednjih pet mečeva, ali ipak je zimska hibernacija predugo trajala jer su Bersi zvanično eliminisani iz plej-of trke. Džastin Filds (20/32, 268 jardi i ukupno dva tačdauna) izgleda sve bolji, podiže nivo svoje igre i pokazuje da poseduje kvalitet da bude franšizni kvoterbek Čikaga. Di Džej Mur (devet hvatanja, 159 jardi i tačdaun) je zabeležio svoj peti meč ove sezone sa 100 ili više jardi hvatanjem. Mur sada ima 1,300 jardi hvatanjem ove sezone i postao je tek treći hvatač Bersa u 21. veku koji je to uspeo (Brendon Maršal i Alšon Džefri).

 

 

22. LAS VEGAS REJDERS (7-9)

Rejdersi su zvanično eliminisani iz plej-ofa, ali imaju svetlu budućnost pod vodstvom Entonija Pirsa koji je zaslužio da ostane i zvanično postane njihov glavni trener. Tim iz Las Vegasa je u mnogim aspektima nadigrao protivnika, a posebno impresivan je bio novajlija Ejden O'Konel.

Mladi kvoterbek Rejdersa je imao 299 jardi dodavanjem i dva tačdauna bez izgubljene lopte, dok je Davante Adams imao standardnu utakmicu za njega sa 126 jardi hvatanjem i dva tačdauna.

23. ATLANTA FALKONS (7-9)

Uprkos činjenici da imaju jedan od najtalentovanijih napada u ligi, ispod prosečna igra kvoterbekova Falksona ih sprečava da ostvare svoj puni potencijal.

Tejlor Hajniki i Dezmond Rider kombinovano ove godine imaju ukupno 21 tačdaun i 21 izgubljenu loptu. Ništa bolje nije bilo na ovom meču, pošto su zajedno Hajniki i Rider imali četiri presečena dodavanja. Atlanta još uvek ima minimalne šanse da se domogne plej-ofa. Teška odluka očekuje vlasnika Artura Blenka na kraju sezonu, da li da zadrži Artura Smita ili ne.

 

 

24. MINESOTA VAJKINGS (7-9)

Ringišpil na poziciji kvoterbeka se nastavio za Vajkingse i iz utakmice u utakmicu se vidi koliko ekipi fali Kirk Kazins. Od kako se povredio franšizni kvoterbek, Minesota je promenila trojicu kvoterbekova, ima pet poraza i čak 17 izgubljenih lopti u osam utakmica. Vajkingsi su zvanično eliminisani iz plej-of priče, sada mogu da se fokusiraju na međusezonu, da razmisle koji su sledeći koraci i šta je neophodno učiniti da bi se ponovo našli u doigravanju.

25. NJUJORK DŽETS (6-10)

Još jedna razočaravajuća sezona se bliži kraju za Njujork Džetse i još jedno razočaravajuće izdanje u porazu od Braunsa. Greške specijalnog tima, izgubljene lopte, loš procenat na trećem daunu (6-16) i veliki broj prekršaja (12 prekršaja, 74 jarda kazne) su glavni razlozi za poraz Džetsa. Čak je i odbrana posustala, dozvolivši preko 300 jardi protivniku i 34 poena u prvom poluvremenu. Prekinut je niz odbrane Džetsa od 33 uzastopne utakmice u kojima nisu dozvolili protivničkom kvoterbeku 300 ili više jardi dodavanjem.

26. ARIZONA KARDINALS (4-12)

Iznenađenje kola su nam priredili Kardinalsi, koji su uspeli da pobede Filadelfija Iglse u gostima. Kajler Marej (25/31, 232 jarda i tri TD) je ponovo pokazao da ima sposobnosti da bude lice franšize i predvodnik ove ekipe. Arizona je bila dominantna na liniji skrimidža i uspela je da ima 221 jard na zemlji, uz to je kontrolisala vreme poseda (skoro 40 minuta su imali loptu u svom posedu) i imali čak 32 prva dauna (najviše prvih daunova za njih od 2008. godine).

27. NJU INGLAND PETRIOTS (4-12)

Ova utakmica je najbolji pokazatelj kako je izgledala čitava sezona za Nju Ingland Petriotse. Traljav ofanzivni fudbal, izgubljene lopte i loša igra kvoterbeka je obeležila ovu sezonu, protiv Bilsa se to ništa nije promenilo. Odbrana je uradila dovoljno dobar posao na ovom meču da se stigne do pobede, čak su limitirali Džoša Alena na samo 169 jardi dodavanjem i imali jedno presečeno dodavanje.

 

 

28. NJUJORK DŽAJANTS (5-11)

Odlično su se držali Džajantsi i na kraju imali šut za pobedu, ali je njihov šuter Mejson Krozbi promašio šut za tri poena sa 54 jarda udaljenosti. Odbrana ih je držala i stvarala prilike tokom čitave utakmice. Džajantsi su imali tri osvojene lopte, četiri seka i pet obaranja za gubitak jardi. Jasne su limitacije u napadu, pogotovo je to bilo očigledno na trećem daunu i vidljivoj neefikasnosti u crvenoj zoni.

29. TENESI TAJTANS (5-11)

Skoro ništa nije funkcionisalo za Tajtanse, koji su bili kompletno nadigrani protiv divizijskog rivala. Ofanzivna linija je bila grozna na ovom meču, pošto je dozvolila šest sekova i nisu uspeli da uspostave igru na zemlji (samo 2,5 jardi po nošenju).

Povreda novajlije Vila Levisa u drugoj četvrtini je možda još veći problem za Tenesi, pošto franšiza i dalje nije sigurna da li je pronašla kvoterbeka budućnosti ili ne.

30. LOS ANĐELES ČARDŽERS (5-11)

Sedmi poraz u poslednjih osam utakmica za tim iz grada anđela, ali makar deluje da se odbrana konsolidovala od kako je ekipu preuzeo Gil Smit. Ove sezone je Kalil Mek pokazao da još uvek može da igra na elitnom nivou. Mek je zabeležio svoj 16. sek ove sezone (novi lični rekord u sezoni) i postao je tek 19. igrač u istoriji NFL sa 100 sekova u prvih deset sezona.

Napad je bio limitiran, što je bilo i za očekivati sa rezervnim kvoterbekom i hvatačkim opcijama. Nije pomogla činjenica da je Ostin Ekeler izgubio loptu na ovom meču, četvrtu ove sezone.

 

 

31. VAŠINGTON KOMANDERS (4-12)

Sem Hauvel je ponovo bio starter i malo je toga učinio da zadrži svoj posao za sledeću sezonu. Kvoterbek Komandersa je imao 169 jardi dodavanjem, tačdaun ali i dve izgubljene lopte, dok se napad sve vreme mučio i osvojio samo 12 prvih daunova na meču. Ni drugi aspekti u igri Komandersa nisu bili impresivni, ali Hauvel je pod ozbiljnom lupom. Ako uzmemo u obzir da sada Komandersi imaju drugi odabir na predstojećem NFL draftu, sve su manje šanse da će Sem Hauvel biti njihov startni kvoterbek sledeće godine.

32. KAROLINA PANTERS (2-14)

Na veoma sramotan način su završili 2023. godinu Pantersi. Karolina je imala samo sedam prvih daunova, 124 jarde u napadu, jednu uspešnu konverziju na trećem daunu i svega 2,3 jarda po akciji.

Ovaj poraz je najbolji pokazatelj kakva je bila sezona za Karolinu, pritom ovo je tek četvrti put u istoriji franšize da nisu uspeli poen da postignu na meču, prvi put još od 2002. godine.