Vesti iz NFL

Dominacija San Franciska, budućnost Bila Beličeka i konkurentnost u AFC. Šta smo naučili iz 5. kola?

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

10.10.2023 09:30
Dominacija San Franciska, budućnost Bila Beličeka i konkurentnost u AFC. Šta smo naučili iz 5. kola? Guliver

Polako dobija oblik ova NFL sezona i videli smo dosta odličnih stvari (sve pohvale za San Francisko) i puno loših stvari (gledam ka vama Petriotsi i Kaubojsi) u 5. kolu. Ovo kolo su otvorili fantastičan Džastin Filds i Čikago Bersi koji su zabeležili svoju prvu pobedu, dok su u nedelju Džeguarsi ostali savršeni u Londonu, Majami Dolfinsi oborili još jedan ofanzivni rekord, a u derbiju kola San Francisko je rutinski i sa lakoćom savladao Dalas Kaubojse.

Dobrodošli u novo izdanje rangiranja NFL timova nakon pet odigranih kola.

1. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (5-0)

Iz nedelje u nedelju, Fortinajnersi pokazuju zašto su ove sezone najbolji tim u ligi. Napad je u petoj uzastopnoj utakmici postigao više od 30 poena, Brok Pardi je bio sjajan, Kitl je uhvatio tri tačdauna i Kristijan Mekefri postigao tačdaun u 14. utakmici zaredom. Sve to dok je odbrana San Franciska obrukala napad Kaubojsa, dozvolila im je samo 10 poena, 197 jardi i oduzela loptu četiri puta.

Guliver

 

 

2. FILADELFIJA IGLS (5-0)

Iglsi ostaju savršeni i deluje mi da iz nedelje u nedelju postaju opasniji. Hurts je sam imao 375 jardi, Dalas Godert (osam hvatanja, 117 jardi, jedan TD) je odigrao najbolju utakmicu ove sezone. Kontrolisali su vreme poseda, ali Filadelfija mora da popravi još jedan aspekt u svojoj igri, a to je efikasnost u crvenoj zoni. Pre ovog meča bili su 24. u ligi, a protiv Remsa to nije izgledalo bolje i samo su dva puta bili uspešni iz šest pokušaja u crvenoj zoni.

3. MAJAMI DOLFINS (4-1)

Još jedna nedelja, još jedan ofanzivni rekord koji obaraju Majami Dolfinsi. Dolfinsi sada imaju 2,568 jardi u napadu što je najviše kroz pet utakmica u istoriji NFL. Uprkos činjenici da Tua Tagovailoa nije igrao dobro (dva presečena dodavanja), napad je postigao 31 poen. Glavni razlozi za to su bili Devon Ejčejn (11 nošenja, 151 jard) i Tajrik Hill (osam hvatanja, 181 jard), obojica su imali po tačdaun.

Guliver

 

 

4. DETROIT LAJONS (4-1)

Čak i bez Amona Ra Seint Brauna i Džamira Gibsa, napad Detroita je izgledao nezaustavljivo protiv Pantersa. Gof je bacio tri tačdauna, od kojih je dva uhvatio novajlija Sem Laporta. Igra na zemlji je ponovo bila ozbiljan faktor (30 nošenja, 159 jardi i dva tačdauna). Odbrana je odradila svoj deo isto i iznudila tri izgubljene lopte.

5. KANZAS SITI ČIFS (4-1)

Ponovo ne najbolje izdanje, ali ponovo pobeda Čifsa protiv slabijeg protivnika. Mahoums je bio solidan (31/41, 281 jard i dva TD), ali Endi Rid i on moraju da pronađu drugu hvatačku opciju pored Kelsija koji se povredio na ovoj utakmici. Odbrana i specijalni tim su pravili previše prekršaja i tako održavali u igri Minesotu.

Patrik Mahoums je pobedom protiv Vajkingsa zvaničnom pobedio svaki tim u NFL (pored sopstvenog) i postao prvi QB kojem je to pošlom za rukom pre 30. rođendana.

 

 

6. SIJETL SIHOKS (3-1)

Sjietl Sihoksi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

7. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-1)

Tampa Bej Bakanirsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

8. BAFALO BILS (3-2)

Traljava igra, par ozbiljnih povreda u odbrani i manjak igre trčanjem, nisu se lepo proveli u Londonu Bafalo Bilsi.

Napad nije uspeo da uspostavi duže posede, Džoš Alen se mučio protiv pritiska i odustali su od igre na zemlji (14 nošenja za 29 jardi, najmanje od 2014. godine). Met Milano je doživeo ozbiljnu povredu kolena, ali se odbrana dobro držala uprkos tome. Ej Džej Epenesa je bio fantastičan sa dva seka, tri izblokirana dodavanja i izforsiran fambl (prvi igrač od Džej Džeja Vota sa ovim brojkama).

Guliver

 

 

9. BALTIMOR REJVENS (3-2)

Izgubljene lopte i ispuštena dodavanja su glavna priča ove godine za Baltimor. Rejvensi imaju osam izgubljenih lopti i predvode ligu po broju ispuštenih dodavanja. Lamar Džekson je igrao veoma dobro protiv Stilersa, ali na kraju je i on imao dve izgubljene lopte. Ključnu ispuštenu loptu je imao Nelson Agolor, kada je imao priliku da postigne tačdaun i poveća prednost na 17-3, umesto toga lopta mu prolazi kroz ruke i Stilersi su uspeli da preokrenu rezultat i odnesu važnu pobedu u diviziji.

 

 

10. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (3-2)

Vraćaju se iz Londona savršeni Džeguarsi. Nakon pobede protiv Atlante, Džeksonvil je uspeo da pobedi i Bafalo Bilse. Džeguarsi su kontrolisali vreme poseda i imali mnogo više 1. daunova (29 prema 18). Trevis Etien (26 nošenja, 136 jardi i dva TD) i Kelvin Ridli (sedam hvatanja, 122 jarda) su bili najbolji igrači u napadu, dok je odbrana uspela da zaustavi drugi najbolji napad u ligi i dozvoli im samo 20 poena.

11. LOS ANĐELES ČARDŽERS (2-2)

Los Anđeles Čardžersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

12. KLIVLEND BRAUNS (2-2)

Klivlend Braunsi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

13. INDIJANAPOLIS KOLTS (3-2)

Bilo je dosta uzbuđenja u redovima Koltsa jer se vratio Džonatan Tejlor i potpisao novi ugovor. Ali ipak je ostao gorak ukus u ustima (iako su pobedili), zbog povrede Entonija Ričardsona. Mladi QB je doživeo ozbiljniju povredu ramena i propustiće narednih mesec dana. Ipak, na samoj utakmici, Zek Mos je izdominirao i imao 195 jardi sa linije skrimidža uz dva tačdauna. Dok je odbrana sa druge strane, zaustavila Derika Henrija (13 nošenja, 43 jarda) i imala ključno presečeno dodavanje na kraju utakmice.

Guliver

 

 

14. DALAS KAUBOJS (3-2)

Ako je nešto pokazao ovaj sramotni poraz Kaubojsa, to je da je razlika između njih i San Franciska velika koliko i država Teksas. Dalas je izgledao bespomoćno i nadjačano u svakom segmentu igre. Ofanzivno su imali svega osam prvih daunova i posed lopte nešto manji od 23 minuta. Odbrana je dozvolila 42 poena, nakon što su primili 41 u prve četiri utakmice. Ovo je bio najveći poraz Kaubojsa u istoriji protiv San Franciska.

 

 

15. NJU ORLEANS SEINTS (3-2)

Kompletna partija Seintsa i apsolutno dominacija protiv Petriotsa. Derik Kar je bio siguran, Alvin Kamara i Kris Olave su postigli po tačdaun i napad je kontrolisao vreme poseda. Odbrana je bila još bolja, kompletno je zatvorila napad Nju Inglanda (0 poena, osam prvih daunova, i 1 od 14 na trećem daunu).

Seintsi su prvi put postigli više od 30 poena od 20. oktobra 2022. godine.

16. PITSBURG STILERS (3-2)

Odbrana i Džordž Pikens su recept za pobedu ove sezone za Stilerse. S obzirom da je napad postigao samo pet tačdaunova u pet utakmica (Pikens ima dva od tih pet), odbrana je morala protiv Rejvensa da stvara poene i osvaja lopte. U drugom poluvremenu, odbrana Stilersa nije dozvolila poen Baltimoru, osvojila tri lopte i sejftijem donela još dva poena. Pikens je bio sjajan sa 130 uhvaćenih jardi i jednim tačdaunom.

17. ATLANTA FALKONS (3-2)

Nakon dve veoma loše partije, Dezmond Rider je odigrao najbolju utakmicu u svojoj NFL karijeri. Mladi QB je imao 329 jardi (28/39), dva tačdauna i nekoliko ključnih dodavanja u poslednjem posedu, što je omogućilo šuteru Janghou Kuu da pogodi šut za pobedu u poslednjim sekundama.

 

 

18. TENESI TAJTANS (2-3)

Tajtansi su još jednom zbog neefikasnosti u crvenoj zoni izgubili meč. Samo su jednom bili uspešni iz četiri puta, što je zaista neverovatno za tim koji ima Derika Henrija i Deandrea

Hopkinsa. Odbrana protiv trčanja sa druge strane je bila katastrofalna i treba da se zapitamo koliko je zaista dobra. Iako su pre ovog meča bili jedni od najboljih, treba reći da su igrali protiv timova kojima su falili najbolji trkači (Ostin Ekeler, Alvin Kamara, Nik Čab).

19. NJUJORK DŽETS (2-3)

Džetsi su odbranili čast svog ofanzivnog koordinatora Natenijela Heketa pobedom protiv Denver Bronkosa i Šona Pejtona. Bris Hol je bio sjajan (22 nošenja, 177 jardi i jedan tačdaun) i odbrana je odradila veoma dobar posao, osvojivši tri lopte i na kraju meču uspela da postigne tačdaun i tako rešila pitanje pobednika.

Guliver

 

 

20. SINSINATI BENGALS (2-3)

Najbolja utakmica ove sezone za Džoa Buroa i napad Sinsinatija. Bengalsi su postigli 34 poena, a Džamar Čejs (15 hvatanja, 192 jarda i tri tačdauna) je oborio rekord po broju uhvaćenih lopti na jednoj utakmici u istoriji Bengalsa. Ovaj performans će dosta značiti za njihovo samopouzdanje u narednim nedeljama.

 

 

21. LOS ANĐELES REMS (2-3)

Remsi su bili korektni protiv Iglsa i nema sramote da se izgubi od jednog od najboljih timova u ligi. Kuper Kap se vratio i odmah doprineo (osam hvatanja, 118 jardi), Puka Nakua je pored Kapa takođe bio uspešan (sedam hvatanja, 71 jard, jedan TD) i napad Remsa ima potencijal da bude jedan od najbolji uz Mekveja i Steforda. Ofanzivna linija mora da igra konstantnije, a odbrana da bude bolja na trećem daunu, jer su Iglsi uspeli skoro svaki put da produže njihov posed (13/18 na trećem daunu).

22. HJUSTON TEKSANS (2-3)

Uprkos porazu, Teksansi imaju svoje novo lice franšize, a to je Si Džej Straud. Straud je oborio rekord po broj uzastopnih dodavanja bez presečenog za novajliju, uspeo da preuzme vodstvo pred kraj meča i još jednom pokaže svoju smirenost i zrelost. Sledeći korak je da se popravi efikasnost u crvenoj zoni i da ozdravi ofanzivna linija.

23. LAS VEGAS REJDERS (2-3)

Prvi put su, još od 1987. godine, Rejdersi uspeli da pobede Grin Bej Pekerse nakon osam uzastopnih poraza. Tada su bili Los Anđeles Rejdersi, ali ovi Las Vegas Rejdersi su ipak uspeli da izvuku pobedu. Glavni razlog zbog toga je bila odbrana, koja je imala tri presečena dodavanja. Meks Krozbi je celo veče maltretirao ofanzivnu liniju i Džordana Lava, a napad je odradio dovoljno dobar posao da se obezbedi pobedi uprkos činjenici da je Denijel Karlson promašio dva šuta za tri poena.

Guliver

 

 

24. GRIN BEJ PEKERS (2-3)

Nastavljaju se problemi za Pekerse u prvom poluvremenu. Grin Bej je samo postigao šest poena u poslednja tri prva poluvremena i Džordan Lav mora da donosi bolje odluke. Ovakva loša ofanzivna partija u prvim poluvremenima se nije desila od 1990. godine za Pekerse. Lav je odično započeo sezonu, ali u poslednje tri utakmice ima šest presečenih dodavanja. Pozitivna stvar za napad Pekersa na utakmici je bila ta što je proradio Ej Džej Dilon.

 

 

25. VAŠINGTON KOMANDERS (2-3)

Komandersi su izgubili treću utakmicu zaredom i ponovo su primili preko 30 poena. Odbrana se dosta muči sa promašenim obaranjima i lošom igrom sekunderija. Dodajmo na to da je napad izgubio dve lopte i bio veoma neefikasan u prvom poluvremenu postigavši samo tri poena. Ronu Riveri se trese trenerska stolica.

26. MINESOTA VAJKINGS (1-4)

Još jedna utakmica na jedan posed i još jedan poraz Minesote. Vajkingsi su ponovo uspeli da izgube loptu i to u prvoj akciji na utakmici, kada je loptu izgubio tajt end Džoš Oliver. Uz sve to, Džastin Džeferson je povredio zadnju ložu i postoji mogućnost da će propustiti par mečeva. Moraće Kazins da se osloni na novajliju Džordana Edisona, koji je imao veoma dobru utakmicu sa šest hvatanja za 64 jarde i jednim tačdaunom.

27. NJUJORK DŽAJANTS (1-4)

Njujork Džajantsi nisu imali nikakve šanse protiv Dolfinsa na Floridi. Denijel Džouns je ponovo dobio mnogo batina (šest puta sekovan) i na kraju je morao da izađe iz igre zbog povrede vrata. Skoro ništa ne funkcioniše u napadu Džajantsa i moraće da promene skoro sve za sledeću godinu. Čak ni povratak Sejkvona Barklija neće puno pomoći timu iz "Velike jabuke" ove sezone.

28. ARIZONA KARDINALS (1-4)

Ovo je realnost za Kardinalse, koji u svakom meču igraju tvrdo, ne predaju se ali veliki je iskorak između toga i pobeđivanja. Tri izgubljene lopte za Džošuu Dobsa (jedan vraćen za defanzivni TD), promašen šut za ekstra poen su sve greške koje mogu da se isprave. Napad na zemlji je bio ponovo odličan (22 nošenja, 144 jarde), ali će im dosta nedostajati u narednim utakmicama Džejms Koner koji je povredio koleno.

29. ČIKAGO BERS (1-4)

Spektakl Fildsa i Mura za prvu pobedu Bersa nakon 347 dana. Džastin Filds je nastavio svoju sjajnu igru i vezao drugu utakmicu sa četiri tačdauna dodavanjem (prvi QB od Džoa Buroa od 2021. godine). Di Žej Mur je bio nezaustavljiv, postavivši novi rekord po broju uhvaćenih jardi (230) na jednom meču u istoriji Čikago Bersa. Uz sve to, odbrana je zabeležila pet sekova i osvojila dve lopte.

30. DENVER BRONKOS (1-4)

Još jedno loše izdanje odbrane Bronkosa, ponovo su primili preko 30 poena. Pogotovo je bila loša odbrana protiv trčanja (234 jarde na 32 nošenja za Džetse). Rasel Vilson i napad Denver su izgledali korektno i pomerali lance, ali tri izgubljene lopte (Vilson izgubio fambl u poslednjem napadu na utakmici) su ih koštale pobede ove nedelje.

31. NJU INGLAND PETRIOTS (1-4)

Sada su zvanično dotakli dno dna Petriotsi. Nikada nisu izgledali ovoliko loše od kada je Bil Beličik glavni trener. Napad nije postigao tačdaun poslednje dve nedelje, Mek Džouns izgleda katastrofa (šest presečenih dodavanja, od koja su četiri vraćena za tačdaun) i nema naznaka da će stvari biti bolje. Primili su 72 poena u poslednje dve utakmice, dosta povređenih igrača. Svi smo svesni da je vreme Meka Džounsa gotovo u Petriotsima, ali sada treba da se zapitamo koja je sudbina Bila Beličika?

Guliver

 

 

32. KAROLINA PANTERS (0-5)

Novi poraz Karoline i sada su jedini tim u ligi bez pobede. Izgubljene lopte Brajsa Janga dosta koštaju Panterse i protivnici su ove sezone postigli 31 poen nakon njih. Glavni trener Frenk Rajh mora da odluči šta će da radi na poziciji trkača, jer za sada Majls Senders igra veoma loše. Čak je i odbrana protiv dodavanja popustila protiv Lajonsa. Pre ove utakmice su dozvolili samo četiri tačdauna dodavanjem, a Detroit ih je imao tri na utakmici.