Vesti iz NFL

NFL POWER RANKING: Iglsi lete visoko, Rejvesni su najbolji u AFC, dok je San Francisko sve opasniji

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

28.11.2023 09:59
NFL Tanjug/AP Photo/Ryan Sun
NFL

Zima formira naš karakter i izvlači ono najbolje iz nas. To su bile reči Toma Alena, koje svakako važe za nekoliko timova nakon još jednog uzbudljivog kola. 

Dvanaesta NFL nedelja je počela na Dan Zahvalnosti sa tri utakmice, pobede su zabeležili Pekersi, Kaubojsi i Fortinajnersi. Bila je utakmica i u petak, u kojoj su Dolfinsi bez većih problema savladali Džetse. Nedeljni program je bio obeležen divizijskim duelom između Džeguarsa i Teksansa (kao i prečkom u poslednjoj sekundi) u prvom terminu, dok su nam Iglsi i Bilsi priredili pravi spektakl u Filadelfiji, a noćni termin je obeležila sjajna odbrana Rejvensa protiv Čardžersa.

Dvoboj između Vajkingsa i Bersa je zatvorilo ovo kolo, u kojem je tim iz Čikaga slavio protiv divizijskog rivala i na taj način prekinuo niz od 12 uzastopnih poraza protiv rivala iz sopstvene divizije.

Decembar nam je pred vratima, a pred vama je NFL Power ranking izdanje broj 13.

1. FILADELFIJA IGLS (10-1)

Na muci se poznaju junaci, a Iglsi su to iznova pokazali i prvi su tim do 10 pobeda ove sezone. Uprkos činjenici da su u četvrtoj utakmici zaredom gubili na poluvremenu, Filadelfija je na leđima Džejlena Hurtsa uspela da izbori prvo produžetak zatim i odnese pobedu. Hurts (200 jardi dodavanjem, 65 jardi trčanjem i pet tačdaunova) je odigrao jednu od svojih najboljih partija i zacementirao sebe kao glavnog favorita za MVP nagradu. Odbrana jeste dozvolila preko 500 jardi napadu Bafala, ali kada je bilo najbitnije nije dozvolila tačdaun u produžetku i tako pružila napadu šansu da pobede.

2. BALTIMOR REJVENS (9-3)

 

 

Rejvensi su još jednom pokazali zašto imaju jednu od najboljih (ako ne i najbolju) odbranu u ligi. Ta odbrana Baltimora je imala četiri osvojene lopte, tri seka, čak devet puta udarila Džastina Herberta i odbranila se kada je bilo najvažnije u poslednja dva minuta na meču. Rejvensi ne pokazuju dominaciju protiv loših timova kao što su Čardžersi, već dominiraju protiv timova sa više pobeda nego poraza. Dokaz toga jeste činjenica da imaju četiri pobede ove sezone sa dva tačdauna ili više razlike protiv tih timova. Za bolje poređenje, Petriotsi iz 2014. godine su imali pet takvih utakmica i osvojili Superboul, kao i Petriotsi iz 2007. godine koji su imali 16 pobeda i niti jedan poraz te sezone.

3. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (8-3)

Deseta uzastopna pobeda u diviziji i četvrta zaredom protiv Sihoksa za tim iz San Franciska koji je sve bliži svojoj 22. divizijskog tituli. Brok Pardi (21/30, 209 jardi, po jedan TD i INT) je odigrao dovoljno dobro, pre svega jer je igra na zemlji (33 nošenja, 169 jardi) bila skoro savršena. Kristijan Mekefri (139 jardi sa linije skrimidža) je briljirao i postigao dva tačdauna, on trenutno predvodi NFL po broju tačdaunova. Otkako su doveli Čejsa Janga u svoje redove, Fortinajnersi imaju 15 sekova u poslednje tri utakmice i ponovo dozvoljavaju najmanji broj poena po meču (15,5).

4. DALAS KAUBOJS (8-3)

Kaubojsi nastavljaju da budu nemilosrdni kod kuće zabeleživši 13. uzastopnu pobedu. Dalas beleži 36,3 poena u proseku u tih 13 utakmica, dok je Dak Preskot postao tek drugi kvoterbek ikada (Dru Bris prvi) sa 300 ili više jardi dodavanjem i četiri tačdauna u tri uzastopne utakmice kod kuće. Preskot je takođe imao najbolju ocenu za jednog kvoterbeka (97,0) na utakmici od 2007. godine. Treba pohvaliti i kornerbeka Derona Blenda koji je oborio NFL rekord po broju vraćenih presečenih dodavanja za tačdaun u jednoj sezoni, uradivši to pet puta pritom ima još sedam utakmica da taj rekord dodatno popravi.

5. KANZAS SITI ČIFS (8-3)

Jedno od najboljih izdanja napada Kanzas Čifsa, nakon što su postigli 31 poena, bez izgubljenih lopti i samo jednim ispuštenim dodavanjem. Patrik Mahoums (27/34, 298 jardi i dva TD) je kompletirao 79,4% dodavanja što je njegov najbolji procenat ove sezone, dok je Ajzeja Pačeko imao 89 jardi sa linije skrimidža i dva tačdauna. 
Novajlija Raši Rajs (osam hvatanja, 107 jardi i TD) je odigrao najbolju utakmicu u svojoj mladoj NFL karijeri. 

6. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (8-3)

Deluje da su Džeguarsi preuzeli kontrolu nad južnom divizijom u AFC, nakon što su uspeli da pobede direktnog rivala za divizijsku titulu. Trevor Lorenc (23/38, 364 jarde i dva TD) igra sjajno u poslednje dve nedelje, ali igra na zemlji (30 nošenja, 81 jard) mora da bude bolja ako misle da doguraju daleko u plej-ofu. Odbrana je vršila dobar pritisak i sekovala Si Džeja Strauda četiri puta.

7. DETROIT LAJONS (8-3)

Problem sa izgubljenim loptama nastavlja da muči Lajonse drugu utakmicu zaredom. Detroit je izgubio sedam lopti u poslednje dve utakmice, ali ovoga puta nisu mogli da se izvuku protiv Pekersa. Džered Gof je bio pod konstantnim pritiskom, nije izgledao komforno u džepu i prvi put u svojoj karijeri je imao tri izgubljena fambla. Ovaj poraz je malo i na ofanzivnog koordinatora Bena Džonsona koji je morao da uradi bolji posao i uključi više u igru Džamira Gibsa koji je imao samo 15 dodira sa loptom.

8. MAJAMI DOLFINS (8-3)

Dolfinsi su zadržali prvo mesto u diviziji pobedom protiv Njujork Džetsa, ali ekipu Majka MekDenijela treba malo da zabrine forma kvoterbeka Tue Tagovailoe. Tagovailoa ima pet izgubljenih lopti i četiri tačdauna dodavanjem u poslednje tri utakmice, dok napad beleži u proseku skoro 22,6 poena po meču što je znatno manje od skoro 33,8 poena po meču koliko su beležili u prvih osam utakmica. Dobra stvar za Majami jeste da je odbrana proradila i igra sve bolje povratkom Džejlena Remzija. Otkako se vratio Remzi, Dolfinsi su imali sedam osvojenih lopti i dozvoljavaju 16,0 poena po meču.

9. KLIVLEND BRAUNS (7-4)

 

 

Poraz obeležen povredama za Braunse, nakon što meč nisu uspeli da završe Dorijan Tomson-Robinson i Amari Kuper, plus njihov najbolji igrač Majls Geret je povredio levo rame. Ofanzivno je malo toga funkcionisalo što pokazuje činjenica da su postigli samo 12 poena, imali 269 jardi u napadu i bili veoma loši na trećem pokušaju (2-13). Odbrana je takođe popustila, pre svega protiv trčanja jer je dozvolila 169 jardi i dva tačdauna na zemlji.

10. HJUSTON TEKSANS (6-5)

Propustili su zlatnu priliku Teksansi da pobedom stignu do prvog mesta u diviziji. Si Džej Straud (26/36, 304 jarde i dva TD) postao je prvi novajlija ikada sa četiri uzastopne utakmice sa 300 ili više jardi dodavanjem. Nedostajao je doprinos od strane trkača na meču, pošto su Dejmion Pirs i Devin Singlteri imali svega 32 jarda na zemlji. Kiker Met Amendola je imao priliku da izjednači rezultat i pošalje utakmicu u produžetak, ali je bio kratak i pogodio prečku sa udaljenosti od 58 jardi.

11. BAFALO BILS (6-6)

Još jedan poraz u produžetku za Bilse i Džoša Alena, koji sada ima najviše poraza bez pobede u produžecima za startnog kvoterbeka (0-6). Nije krivica Džoša Alena (420 jardi u napadu i četiri tačdauna) koji je bio senzacionalan i oborio par rekorda na ovoj utakmici, već ostatka tima. Odbrana je dozvolila 30 poena u drugom poluvremenu i produžetku, dok su kao ekipa imali veliki broj prekršaja (11 prekršaja). Napad svakako izgleda bolje sa novim ofanzivnim koordinatorom u poslednje dve utakmice, ali je pitanje za Bilse da li će moći da se izvuku iz rupe koju su sami stvorili i izbore plej-of. 

12. DENVER BRONKOS (6-5)

Bronkosi su vezali pet uzastopnih pobeda i nalaze se nadomak plej-ofa. Nešto što je bilo nezamisivo pre dva meseca, sada deluje itekako stvarno pre svega zbog odlične odbrane. Odbrana ima 15 osvojenih lopti u poslednje četiri utakmice, dok napad sa druge strane u tom periodu ima tri izgubljene. To je recept za pobede i Šon Pejton je svestan toga. Još jedan zanimljiv podatak koji pokazuje koliko bolje odbrana igra, dozvolili su samo devet tačdaunova u poslednjih šest utakmica.

13. PITSBURG STILERS (7-4)

 

 

Stilersi su uspeli da prekinu niz od 58 utakmica zaredom bez 400 jardi u pobedi protiv Sinsinati Bengalsa. Napad nije bio savršen, da se razumemo. Imali su 421 jard to jeste za pohvalu, ali su postigli samo 16 poena, bili ispod 50% uspešnosti na trećem daunu (8-17) i samo jednom postigli tačdaun u crvenoj zoni iz četiri posete. 
Utakmicu života je imao tajt end Pet Frajermut sa devet hvatanja i 120 jardi. Veliku pohvalu zaslužuje Majk Saliven koji je pozivao ofanzivne akcije, ali i Keni Piket koji u sedmoj utakmici zaredom nema izgubljenu loptu.

14. SIJETL SIHOKS (6-5)

U sve težoj situaciji se nalaze Sihoksi, čak su i u opasnosti da propuste plej-of. Sijetl (bez Keneta Vokera i sa povređenim Ðinom Smitom) je bio nadigran i nije imao šanse kod kuće protiv divizijskog rivala. Imali su svega 220 jardi u napadu i jedini tačdaun je postigla odbrana nakon što je Džordin Bruks presekao dodavanje i vratio u endzonu. Tek je krenuo težak raspored za Sihokse, jer ih u narednom periodu čekaju dueli protiv Kaubojsa, Iglsa i ponovo Fortinajnersa. 

15. INDIJANAPOLIS KOLTS (6-5)

Veoma važnu pobedu su zabeležili Koltsi i trenutno se nalaze u plej-of slici. Malo ljudi je očekivalo ovakav scenario ali sve pohvale za Šejna Stajkena koji radi fenomenalan posao kao glavni trener. Koltsi su mnogo disciplinovanija ekipa ove sezone i uprkos činjenici da igraju sa rezervnim kvoterbekom Gardnerom Minšuom, Stajken pronalazi inovativne načine da uključi svoje najbolje ofanzivne igrače i maksimalno iskoristi njihov talenat. Treba da se istakne u odbrani Semjuel Ebukam koji je imao dva seka na ovoj utakmici i izforsiran fambl. Odlično potpisivanje u međusezoni za Koltse.

16. GRIN BEJ PEKERS (5-6)

Pekersi su sve bliži plej-ofu nakon što su zabeležili treću pobedu u poslednje četiri utakmice. Džordan Lav (22/32, 268 i tri TD) igra sve bolje, sigurnije i sa sve većim samopouzdanjem. Lav ima sedam tačdaunova dodavanjem u poslednje tri utakmice, ali važnije za Pekerse jeste da stvara sve bolju konekciju sa mladim hvatačima kao što su Kristijan Votson, Romeo Dabs, Dontejvion Viks i Džejden Rid. Da podsetim, Grin Bej ima ubedljivo najmlađi napad u ligi (u proseku 25 godina i 51 dan).

17. MINESOTA VAJKINGS (6-6)

Nastavlja Džošua Dobs da gubi lopte i samim time da gubi pobedive utakmice za Minesotu. Dobs ima osam izgubljenih lopti u poslednje četiri utakmice, od kojih četiri presečena dodavanja protiv Bersa. Napad se dosta mučio na ovaj utakmici, pogotovo ih je koštala neefikasnost na trećem pokušaju (2-9). Odbrana je pružila šanse napadu sa dve osvojene lopte, ali kada je bilo neophodno da se prelomi utakmica na trećem pokušaju na tri minuta do kraja meča, napad nije isporučio.

18. ATLANTA FALKONS (5-6)

Falkonsi su pronašli način da pobede uprkos još jednoj ispod prosečnoj partiji Dezmonda Ridera. Artur Smit je napokon shvatio da mora da pojednostavi ofanzivni plan i koristi svoje trkače što je više moguće. Atlanta je imala 228 jardi na zemlji, a novajlija Bižan Robinson (123 jarda sa linije skrimidža i dva TD) je ponovo bio odličan. Džesi Bejts je takođe imao sjajnu partiju, sa defanzivnim tačdaunom, izforsiranim famblom i 12 obaranja. Bejts izgleda kao jedno od najboljih potpisivanja u međusezoni.

19. LOS ANĐELES REMS (5-6)

 

 

Ovo je bila najbolja odigrana utakmica Remsa ove sezone, a glavni razlog zbog toga je povratak novajlije Kajrena Vilijamsa na teren. Vilijams je imao 204 jarde sa linije skrimidža uz dva tačdauna, postavši prvi igrač u istoriji NFL sa makar 140 jardi trčanjem, 60 jardi hvatanjem i dva uhvaćena tačdauna. Metju Steford (25/33, 229 jardi i četiri TD) je imao svoju najbolju partiju ove sezone, čak je i Tajler Higbi (pet hvatanja, 29 jardi i dva TD) prekinuo svoj niz od 12 utakmica bez tačdauna. Remsi su i dalje u plej-of trci. 

20. NJU ORLEANS SEINTS (5-6)

Muke u crvenoj zoni nastavljaju da proganjaju Seintse čitave sezone, u ovoj utakmici ništa se nije promenilo. Nju Orleans nije uspeo da postigne tačdaun iz crvene zone, iako su pet puta bili u njoj uz to imali su dve izgubljene lopte kada su bilo unutar protivničkih 20 jardi. Derik Kar (24/38, 304 jarda i jedan INT) je imao presečeno dodavanje koje je vraćeno za tačdaun, pritom nesporazum sa hvatačima se nastavio i na ovom meču. Napad je čitave sezone nekonstantan, pogotovo na trećem daunu i u crvenoj zoni, pitanje je da li će se to promeniti do kraja sezone ako uzmemo u obzir da je Majkl Tomas već povređen dok se na ovoj utakmici povredio Rašid Šahid.

21. LAS VEGAS REJDERS (5-7)

 

 

Rejdersi su veoma dobro pripremljen tim od kako ih je preuzeo Antonio Pirs, ali moraju da imaju bolja prilagođavanja u toku utakmice da bi bili bolji tim. Poveli su rezultatom 14-0, dok su u drugom poluvremenu postigli samo tri poena. Dobra stvar za napad što se Džoš Džejkobs razigrao u poslednje četiri utakmice (363 jarda trčanjem i tri TD), jer je novajliji Ejdenu O'Konelu potrebna pomoć.

22. LOS ANĐELES ČARDŽERS (4-7)

Sezona za zaborav se nastavlja za Čardžerse nakon još jednog poraza u poslednjim minutama utakmice. Uprkos tome što je odbrana igrala dobro i držala se protiv Rejvensa, napad je taj koji je posustao i imao četiri izgubljene lopte (pre ove utakmice su imali svega osam za čitavu sezonu). Ostin Ekeler je ponovo imao izgubljeni fambl, prvi put u njegovoj karijeri da je u dva meča zaredom imao izgubljenu loptu. Čardžersi su ovim porazom maltene sebe izbacili iz plej-of trke, biće im neophodno čudo da se to promeni.

23. TAMPA BEJ BAKANIRS (4-7)

Bakanirsi su izgubli šest od svojih poslednjih sedam utakmica, zbog toga što je NFC jug najgora divizija u ligi, i dalje imaju šanse da se nađu u plej-ofu. Bejker Mejfild (20/30, 199 jardi i dva TD) je bio solidan ali je ponovo imao izgubljene lopte koje su skupo koštale Bakanirse. Nakon prve su Koltsi postigli tačdaun, a druga izgubljena lopta je bila u poslednjem posedu Tampa Beja, koja je odlučila meč. Dve svetle tačke u napadu su bili Račad Vajt (prvi put ove sezone imao 100 jardi trčanjem) i Majk Evans koji je uhvatio svoj 90. tačdaun u karijeri.

24. SINSINATI BENGALS (5-6)

Na žalost, ovo je trenutna realnost za Bengalse nakon što smo saznali da će Džo Burou propustiti ostatak sezone. Džejk Brauning (19/26, 227 jardi i jedan TD) nije dovoljno dobar kvoterbek da pomogne Bengalsima da uđu u plej-of. Loša realizacija na trećem daunu (2-10), kao i nedostatak igre na zemlji (svega 25 jardi trčanjem) su glavni razlozi zašto su Bengalsi postigli svega 10 poena. Uz jedan od najtežih rasporeda do kraja, ne postoji spas da se sačuva ova sezona za tim iz Sinsinatija.

25. TENESI TAJTANS (4-7)

Iako su i dalje neporaženi kod kuće (na svom stadionu), napad Tajtansa je i dalje anemičan, i biće neophodno dosta stvari da se promene u međusezoni. Zanimljivo je da Tenesi beleži 24,7 poena na svom stadionu, a svega 12,2 poena u gostima.
Derik Henri (18 nošenja, 76 jardi i dva TD) je imao svoju prvu utakmicu ove sezone sa više od jednog postignutog tačdauna i postao je tek osmi igrač u istoriji NFL sa makar 9,000 jardi trčanjem i 80 tačdaunova trčanjem u svojih prvih devet sezona.

26. NJUJORK DŽAJANTS (4-8)

Nedraftovani novajlija Tomi Devito nastavlja da pruža dobre partije i pomaže Džajantsima da pobeđuju, iako nisam siguran koliko je to dobra stvar za dugoročne planove tima iz Njujorka. Duel protiv Petriotsa direktno je uticao na raspored na predstojećem NFL draftu i koji tim će imati boljeg pika, samim tim Petriotsi zbog poraza se nalaze u boljoj situaciji da izaberu novo lice franšize. 
No, da se držimo striktno ove utakmice, treba pohvaliti novajliju Džejlina Hajata (pet hvatanja, 109 jardi) koji je bio odličan i postao prvi hvatač Džajantsa sa 100 ili više uhvaćenih jardi na utakmici ove sezone.

27. ČIKAGO BERS (4-8)

 

 

Kiker Kairo Santos je doneo pobedu Bersima, šutem za tri poena u poslednjim sekundama na ovoj utakmici i na taj način su Bersi prekinuli loš niz od 12 uzastopnih poraza protiv rivala iz divizije. Odbrana je bila fantastična sa četiri osvojene lopte, uz to su dozvolili Vajkingsima samo 242 jarda i kontrolisali vreme poseda. Ovo je 
prva pobeda Čikago Bersa od 1993. godine bez postignutog tačdauna na utakmici i prvi tim koji je ove sezone zabeležio pobedu a da nije postigao tačdaun.

28. VAŠINGTON KOMANDERS (4-8)

Znali smo da Komandersi nemaju šanse na Dan Zahvalnosti u gostima protiv Kaubojsa, ali smo makar očekivali više otpora od njih. Odbrana Komandersa je dopustila 431 jard i 45 poena Kaubojsima (ruku na srce, jedan tačdaun je postigla odbrana Dalasa). Sada bivši defanzivni koordinator Džek Del Rio je dobio otkaz i sav pritisak je na glavnog trenera Rona Riveru. Ako Rivera ne popravi situaciju u odbrani, pošto će on od sada pozivati defanzivne akcije, očekuje ga ista sudbina kao Del Rija na kraju sezone.

29. NJUJORK DŽETS (4-7)

 

 

Noćna mora se nastavlja za Roberta Salaha i Džetse. Više nije ni važno ko igra kvoterbeka jer ofanzivna linija dozvoljava stalno pritisak i nije sposobna da blokira konstantno u igri trčanjem. Džetsi su imali svega 29 jardi iz 10 nošenja, dok sa druge strane Tim Bojl je bio sekovan čak sedam puta. Odbrana je dala sve od sebe, čak je postigla tačdaun uz tri osvojene lopte, ali sve je bilo besmisleno kada imate napad koji nije sposoban da postigne poene.

30. ARIZONA KARDINALS (2-10)

Nekonstantnost u napadu i loša igra odbrane protiv trčanja su glavni razlozi zašto je Arizona zabeležila svoj 10. poraz ove sezone. Nakon odličnog prvog poseda i postizanja tačdauna, Arizona je pantovala pet puta, izgubila posed i promašila šut za tri poena u narednih sedam poseda. Izgubili su vreme poseda pre svega jer nisu uspeli da uspostave igru na zemlji (samo 73 jarda), dok sa druge strane nisu uspeli da zaustave Remse koji su imali 228 jardi trčanjem.

31. NJU INGLAND PETRIOTS (2-9)

Ništa ne valja i skoro sve treba menjati u ekipi Petriotsa nakon novog poraza. Ofanzivna nemoć i problemi se nastavljaju za Nju Ingland koji je postao prvi tim u poslednjih 30 sezona da je protivnika spustio na 10 poena ili manje u dve uzastopne utakmice i da je izgubio u tim utakmicama. Mek Džouns i Bejli Zepi sigurno neće biti članovi Petriotsa sledeće sezone, zato bih dao priliku Maliku Kaninhemu do kraja sezone da pokaže da li može biti rezervni kvoterbek sledeće godine.

32. KAROLINA PANTERS (1-10)

Pantersi su otpustili Frenka Rajha nakon desetog poraza u 11 utakmica ove sezone. Kris Tejbor će biti glavni trener do kraja sezone i on je peti glavni trener od kako je vlasnik Pantersa postao Dejvid Tepers. Napad nastavlja da se muči i u poslednjih pet utakmica beleže 12,2 poena u proseku, dok novajlija Brajs Jang nije pokazao napredak u svojoj igri. U Jangovu odbranu, ofanzivna linija Karoline je jedna od najgorih u ligi (druga najgora rangirana pred početak ovog kola).