Vesti iz NFL

Nema više neporaženih, Dolfinsi nastavljaju da obaraju rekorde

komentari (0)

Izvor: Vanja Milićević

17.10.2023 08:56
Nema više neporaženih, Dolfinsi nastavljaju da obaraju rekorde Tanjug/AP Photo/Reed Hoffmann/Jason Behnken /Bryan Woolston/Rebecca Blackwell

Nova nedelja, novo ludilo i nova iznenađenja na NFL stadionima. Nemamo više neporaženih timova zahvaljujući Klivlend Braunsima i Njujork Džetsima, odigrana je treća i poslednja utakmica u Londonu za ovu sezonu, dok Majami Dolfinsi i Džeksonvil Džeguarsi nisu imali problem da pronađu end zonu.

Imamo nove timove na samom vrhu, dosta pomeranja i tumbanja uz duž i popreko u ovonedeljnom rangiranju.

1. MAJAMI DOLFINS (5-1)

 

 

Spor početak nije zaustavio Majami da na kraju pregazi ekipu Karolina Pantersa 42-21. Iako su gubili u jednom momentu 14-0, napad Dolfinsa je postigao 35 uzastopnih poena i tako rešio pitanje pobednika već u trećoj četvrtini. Rahim Mostert je ponovo bio sjajan (17 nošenja, 115 jardi i tri tačdauna) i sada predvodi NFL po broju tačdaunova sa 11. Majami Dolfinsi su postali prvi tim od Koltsa iz 1958. godine koji je postigao po 15 tačdaunova dodavanjem i trčanjem u prvih šest utakmica u sezoni.

2. DETROIT LAJONS (5-1)

Tanjug/AP Photo/Chris O'Meara

 

 

Lajonsi izgledaju sve opasnije iz nedelju u nedelju. Nova pobeda za tim iz Detroita i 15. uzastopni meč u kojem postižu 20 ili više poena (rekord franšize). Igra na zemlji nije bila faktor ovog puta zbog povrede Dejvida Montgomerija, ali je zato Amon-Ra Seint Braun (12 hvatanja, 124 jarde i jedan TD) odigrao sjajnu utakmicu. Odbrana je odradila odličan posao na 3. daunu (2-12) protiv Bakanirsa i imala jedno presečeno dodavanje.

3. SAN FRANCISKO FORTINAJNERS (5-1)

 

 

Povrede su glavna priča u prvom porazu Fortinajnersa ove sezone. Kristijan Mekefri (rebro) i Dibo Semjuel (rame) se nisu vraćali nakon svojih povreda, dok je Trent Vilijams (desni skočni zglob) nekako izdržao i ostao u igri. Kombinacija povreda i lošijih vremenskih uslova je glavni razlog zašto se mučio Brok Pardi i odigrao svoju najgoru utakmicu. Mada, moram dodati, da je ovo bila retka pojava da tim iz San Franciska nije bio fizički dominantnija ekipa.

4. KANZAS SITI ČIFS (5-1)

Nastavljaju dominaciju Čifsi nad Denver Bronkosima. Zabeležili su 16. uzastopnu pobedu protiv Denvera i petu pobedu zaredom ove sezone. Napad i dalje pokušava da sklopi sve delove slagalice. Videlo se to na trećem daunu (4-13) i u crvenoj zoni gde su bili neefikasni, samo jedan uspešan pokušaj iz pet puta.

Kris Džouns i odbrana su odradili veći deo posla, zaustavili su Bronkose na osam poena, oduzeli tri lopte i sekovali Vilsona četiri puta.

5. FILADELFIJA IGLS (5-1)

Nekarakteristično loše izdanje Džejlena Hurtsa uz puno grešaka protiv Džetsa. Hurts je imao tri presečena dodavanja, ali između ostalog nije izgledao komforno u džepu i bio je nestrpljiv u drugom poluvremenu. Mnogo povreda za Filadelfiju na utakmici, najvažnija svakako povreda desnog tekla Lejna Džonsona. Prve prognoze ukazuju da nije ozbiljna povreda, ali treba obratiti pažnju na to jer Iglsima sledi paklen raspored i utakmice protiv Dolfinsa, Čifsa, Bilsa i Fortinajnersa.

6. DŽEKSONVIL DŽEGUARS (4-2)

Tanjug/AP Photo/John Raoux

 

 

Treća uzastopna pobeda za Džeguarse, uz dominantno izdanje odbrane još jednom. Imali su četiri osvojene lopte, bili su odlični na trećem daunu, ali najvažnija stvar jeste da su zaustavili trčanje Koltsa (17 nošenja za 44 jarde). Napad je to iskoristio i postigao četiri tačdauna, mada povrede se polako gomilaju čak se i Trevor Lorenc povredio pred sam kraj ove utakmice.

7. BALTIMOR REJVENS (4-2)

 

 

Dominacija u prvom poluvremenu Rejvensa, koji su imali više poena (18) nego Tajtansi jardi trčanjem (14). Lamar Džekson i napad Baltimora je sjajno pomerao lance i kontrolisao vreme poseda, ali nisu bili efikasni u crvenoj zoni (1 od 6 u crvenoj zoni). Najbolji šuter u ligi Džastin Taker je zbog toga ima puno posla, ali je bio savršen i svih šest šuteva za tri poena pogodio. Lamar Džekson je imao svoju 50. utakmicu u kojoj je istrčao 50 ili više jardi, samo Majkl Vik (54) ima više na poziciji kvoterbeka.

8. BAFALO BILS (4-2)

Pobedi se u zube ne gleda i u to moraju da veruju Bilsi, nakon što su je jedva izvukli u drugom poluvremenu protiv Džajantsa. Napad je izgleda užasno u prvom poluvremenu i prvi put nisu uspeli da postignu poene od 17. kola 2019. godine. To se promenilo u drugom delu igre, gde je Džoš Alen bio skoro savršen (samo jedno nekompletno dodavanje). Odbrana u crvenoj zoni je najzaslužnija za pobedu, jer nije dozvolila Džajantsima da postignu tačdaun iako su bili četiri puta u crvenoj zoni.

9. KLIVLEND BRAUNS (3-2)

Prvi šok koji se desio u ovom kolu je bio u Klivlendu, gde su Braunsi izdržali i u poslednjim sekundama zabeležili pobedu protiv najboljeg tima u ligi. Odbrana Braunsa je još jednom pokazala zašto se smatra najboljom u NFL, tako što je zaustavila San Francisko na samo 17 poena, iako su postizali 30 ili više u poslednjih osam utakmica. Pritom, dozvolili su im samo 215 jardi u napadu, što je skoro duplo manje od njihovog proseka.

10. DALAS KAUBOJS (4-2)

Veoma važna pobeda za Kaubojse, nakon debakla koji su doživeli prošle nedelje. Dak Preskot je odigrao veoma dobru utakmicu (21/30, 272 jardi i dva tačdauna) i postao 30. kvoterbek u istoriji NFL koji je bacio dodavanje za TD protiv 31 ili više ekipa. Si Di Lemb je bio najbolji pojedinac u redovima Kaubojsa (sedam hvatanja, 117 jardi), mada je odbrana takođe bila odlična pogotovo na 3. daunu (5-14). Stefon Gilmor i Majka Parsons su imali ključne defanzivne poteze u poslednjem posedu, što je i obezbedilo pobedu za Dalas.

11. SIJETL SIHOKS (3-2)

Odličan prvi posed su imali Sihoksi i nakon toga ofanzivno nestali u porazu protiv Bengalsa u gostima. Ðino Smit (27/41, dva presečena dodavanja i paser rejting od 65.9) je možda odigrao najgoru utakmicu u poslednje dve sezone za Sijetl. Napad je uspeo da postigne samo šest poena u narednih 10 poseda. Ofanzivno moraju biti konstantniji, jer odbrana radi svoj posao i ponovo je bila odlična protiv trčanja (dozvolili su samo 46 jardi iz 15 nošenja).

12. TAMPA BEJ BAKANIRS (3-2)

Isti problem se pojavljuje za ovaj tim Tampa Beja, koji ponovo nije uspeo da uspostavi igru na zemlji. Uspeli su samo da istrče 46 jardi na 16 nošenja, pritom niti jednom ove sezoni nisu imali meč gde su imali preko 3,5 jardi po nošenju. Mejfild se dosta mučio na ovoj utakmici da pronađe Majka Evansa (4 kompletirana dodavanja iz 10 pokušaja), iako je ofanzivna linija ponovo bila veoma dobra u protekciji. Bakanirsi jesu prvi u svojoj diviziji i to je za svu pohvalu, ali je očigledno da su limitiran tim.

13. NJUJORK DŽETS (3-3)

Spektakularno izdanje odbrane i tačdaun u poslednjim momentima Brisa Hola je donelo šokantnu pobedu Džetsima protiv Filadelfija Iglsa. Elitna odbrana Džetsa je osvojila četiri lopte i kompletno ugasila Džejlena Hurtsa i napad Iglsa. Da, napad se i dalje mučio, ali najvažnija stvar za njih jeste da nisu gubili lopte i na kraju uspeli da postignu tačdaun za pobedu.

Ako ovako odbrana nastavi da igra, Džetsi su sposobni sa prosečnim napadom da pobede bilo koga.

14. PITSBURG STILERS (3-2)

Pitsburg Stilersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

15. SINSINATI BENGALS (3-3)

Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

 

 

Napad je odlično započeo utakmicu sa 14 poena u prva dva poseda, ali je odbrana bila ta koja je bila bolji deo tima i obezbedila pobedu. Odbrana je imala dva presečena dodavanja, četiri puta sekovala Ðina Smita i nije dozvolila tačdaun u drugom poluvremenu. Džo Buro jeste izgledao bolje, ali vidi se da još nije na 100% svojih mogućnosti.

16. LOS ANĐELES REMS (3-3)

Balans je ključ uspeha za napad Šona Mekveja i Remsa. Izgleda da su pronašli još jednu mladu zvezdu u napadu pored Puke Nakue, a to je Kajren Vilijams koji je imao rekord karijere sa 158 jardi trčanjem. Kuper Kap je bio standardno odličan (sedam hvatanja, 148 jardi, jedan TD) i ovo mu je bila 18. utakmica sa 100 ili više jardi hvatanjem u poslednje tri sezone. Samo Džastin Džeferson ima više.

17. HJUSTON TEKSANS (3-3)

Treća pobeda ove sezone za mladi tim Teksansa i ovog puta nisu morali da se oslone na Si Džeja Strauda. Igra trčanjem je proradila u ovom meču (31 nošenje za 120 jardi) dok se Straud mučio i prvi put u svojoj karijeri imao ispod 200 jardi dodavanjem i ispod 50% kompletiranih dodavanja. Kontrolisali su liniju skrimidža i limitirali Seintse na samo 89 jardi trčanjem, kao i na lošem procentu na 3. daunu (6-15).

18. LOS ANĐELES ČARDŽERS (2-3)

Još jednom ove sezone, Čardžersi u poslednjem posedu i prilikom da pobede na utakmici, pokazuju zašto nisu ozbiljna ekipa u NFL. Mnogo ofanzivnih prekršaja i loših pokušaja obaranja od strane odbrane je na kraju rezultiralo u porazu kod kuće protiv Dalas Kaubojsa. Na svoj, sada karakterističan način, Čardžersi gube tesne utakmice i samo sebe mogu da krive. Kada je bilo najpotrebnije ofanzivna linija je popustila i dozvolila jedini sek na utakmici u poslednjem drajvu. Ipak na kraju jeste bio krivac Džastin Herbert, koji je pod pritiskom bacio presečeno dodavanje što je okončalo utakmicu.

19. INDIJANAPOLIS KOLTS (3-3)

Koltsi nisu mogli da uspostave igru na zemlji i oslonili su se na Gardnera Minšua. Minšu je imao čak 55 pokušaja dodavanjem, ali to nije recept za uspeh Koltsa. Indijanapolis je imao četiri izgubljene lopte. Čak ni odbrana nije igrala dobro, jer je dozvolila tri poseda preko 65 jardi za tačdaun Džeguarsima.

20. VAŠINGTON KOMANDERS (3-3)

Veoma čudna sezona se nastavlja za Komanderse, koji uspeli da zabeleže pobedu u gostima protiv Falkonsa. Ofanzivna linija je i dalje jedna od najgorih (dozvolili su 34 seka u šest utakmica), ali Sem Hauvel je imao tri tačdauna dodavanjem i niti jednu izgubljenu loptu. Odbrana se napokon pojavila i dozvolila samo 16 poena, nakon što su u četiri utakmice pre ove primili 144 poena ukupno.

21. ATLANTA FALKONS (3-3)

Atlanta mora da bude spremna na ovakve partije kvoterbeka Dezmonda Ridera, koji je ponovo igrao prosečno i donosio loše odluke. Kolo nakon što je odigrao svoj najbolji meč, Rider je imao tri presečena dodavanja i paser rejting od 66.5. Deo krivice za ovaj poraz ide na Artura Smita koji je imao par upitnih odluka tokom utakmice. Defanzivni end Kalais Kembel je zabeležio 100. sek u karijeri.

22. NJU ORLEANS SEINTS (3-3)

Ofanzivno su imali puno jardi (430) i uspeli da pomeraju lance (24 prva dauna), ali nedostajao im je završni udarac u crvenoj zoni. Nisu uspeli da postignu tačdaun u crvenoj zoni iz tri puta, a stvar koja još više brine jesu izgubljene lopte. Deo krivice pada i na šutera Blejka Grupija, koji je promašio dva šuta za tri poena.

23. LAS VEGAS REJDERS (3-3)

 

 

Nova pobeda, ali i nova povreda Džimija Garopola za Rejderse. QB Las Vegasa je doživeo povredu leđa i morao je biti prebačen u bolnicu, a njega je zamenio iskusni veteran Brajan Hojer koji je uspeo da privede utakmicu kraju, iako su bili veoma neefikasni u crvenoj zoni. Odbrana je imala četiri seka, presečeno dodavanje, na kraju utakmice stigla do sejftija (dva poena kada oboriš protivničkog napadača u njihovoj end zoni) i tako osigurala pobedu. Džoš Mekdenijels je uspeo da zabeleži svoju treću pobedu protiv Bila Beličika.

24. GRIN BEJ PEKERS (2-3)

Grin Bej Pekersi nisu igrali ovo kolo, imali su slobodnu nedelju (bye week).

25. MINESOTA VAJKINGS (2-4)

Vajkingsi jesu pobedili, ali ništa bolji utisak nisu ostavili na terenu. Pitanje je da li bi Minesota pobedila da nije bilo dve izgubljene lopte od strane rezervnog kvoterbeka Tajsona Bejdženta, jer su se ofanzivno mnogo mučili bez Džastina Džefersona. Samo 220 jardi u napadu za Vajkingse, koje je spasio šuter Greg Džozef pogodivši dva dugačka šuta za tri poena.

26. TENESI TAJTANS (2-4)

Izgubljene lopte, spor početak i povreda Rajana Tenehila je obeležilo ovo putovanje u London za Tenesi. Odbrana je izdržala i odličan posao odradila u crvenoj zoni, ali napad nije mogao da pronađe ikakav ritam tokom cele utakmice i njihovi kvoterbekovi su bili sekovani šest puta. Samo 40 ofanzivnih akcija su imali Tajtansi i krajem treće četvrtine je ušao Malik Vilis umesto Tenehila, koji je doživeo povredu desnog skočnog zgloba.

27. NJUJORK DŽAJANTS (1-5)

Uprkos porazu, Njujork Džajantsi su odigrali odličnu utakmicu u odbrani. Bobi Okereke je leteo na sve strane (11 obaranja, dva obaranja za gubitak jardi, iznuđen fambl, dva izblokirana dodavanja), dok je Majka Mekfaden to iskoristio i osvojio dve lopte. Vratio se na teren Sejkvon Barkli, iako se mučio u prvom poluvremenu, u drugom je pronašao svoj ritam i meč završio sa 93 jardi trčanjem. Džajantsi su tek četvrti tim od 1950. godine koji nije uspeo da postigne TD u prvom poluvremenu u prvih šest utakmica u sezoni.

28. ARIZONA KARDINALS (1-5)

Iako su se borili i igrali dobro u većini mečeva, ovo je surova realnost za Kardinalse ove sezone. Arizoni fali dosta talenta i to postaje jasnije svakog kola. Na ovoj utakmici Kardinalsi nisu uspeli da postignu tačdaun u crvenoj zoni i osetio se nedostatak Džejmsa Konora. Odbrana se sjajno držala u prvom poluvremenu, ali je kasnije neiskusan sekunderi pokazao svoje slabosti.

29. ČIKAGO BERS (1-5)

Nakon ofanzivne eksplozije u poslednje dve utakmice, napad Čikaga nije uspeo da pronađe bilo kakav ritam dok je Džastin Filds bio u igri. Samo šest poena za poluvreme, Filds se mučio da uspostavi konekciju sa Di Džejem Murom, čak je imao jedno presečeno dodavanje. Još uvek ne znamo koliko je ozbiljna povreda palca bacačke ruke Fildsa, ali je makar odbrana pokazala znake života, dozvolila je samo 220 jardi i odlična bila na trećem daunu (2-13).

30. DENVER BRONKOS (1-5)

Još jedno razočaravajuće izdanje Bronkosa, ali ovoga puta u napadu. Rasel Vilson je imao veoma loše izdanje (95 jardi, dva presečena dodavanja i QBR od 10.1), mada ni hvatači nisu uspeli da stvore separaciju. Sve je očiglednije da će ovo biti poslednja sezona Vilsonu u Denveru i da će Šon Pejton birati svog novog QB na NFL draftu sledeće godine.

31. NJU INGLAND PETRIOTS (1-5)

Nastavljaju se ofanzivne muke za Nju Ingland i ovo je prvi put od 2000. godine da su započeli sezonu sa pet poraza i jednom pobedom. Mek Džouns je ponovo imao izgubljenu loptu i napad je imao samo 259 ukupnih jardi. Jesu postili 17 poena, ali je više nego očigledno da im fale eksplozivni plejmejkeri na toj strani lopte. Bil Beličik još uvek čeka svoju 300. pobedu u trenerskoj karijeri, ali kada pogledamo raspored ne deluje da će to biti uskoro.

32. KAROLINA PANTERS (0-6)

Ovo je bio očekivan ishod za Panterse, ali makar se video napredak u igri Brajsa Janga. Jang nije imao sada fenomenalnu statistiku (23/38, 217 jardi i jedan TD) ali ključna stvar je da nije imao izgubljenu loptu. Igra na zemlji je bila bolja (25 nošenja, 108 jardi), ali defanzivno prosto nisu imali dovoljno talenta da zadrže najbolji napad u ligi.