Najave i događaji

ARENA SPECIJAL, gost Dejan Tomašević: Malo je falilo da uzmemo zlato u Manili, ali neka onda zlato bude na Olimpijskim igrama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

15.12.2023 20:11
Dejan Tomašević MN Press
Dejan Tomašević

Proslavljeni srpski košarkaš, Dejan Tomašević, bio je gost u studiju TV Arena sport, u kome je pričao o košarkaškim uspesima u 2023, ali i o planovima za novu, 2024. godinu.

Srbija je u svetu poznata kao zemlja košarke, a takvog stava je i Tomašević. 

"Mislim da je to neki kontinuitet još iz nekadašnje Jugoslavije koji je jedino Srbija uspela na pravi način da održi i da se u toj tranziciji snađe i pogotovo u 90-im i početkom 2000-ih napravi sjajne rezultate. Sa dolaskom Saše Đorđevića i sada ovih generacija, ponovno smo se vratili na postolja i osvajamo medalje. Takođe jako je značajno što smo se plasirali na sledeću Olimpijadu i to daje nadu da ćemo nastaviti sa dobrim rezultatima. Svakako možemo da kažemo da jesmo košarkaška sila, ali moramo da budemo svesni da druge zemlje, mnogo bogatije, sa većim brojem i stanovnika i aktivnih košarkaša, rade i kvalitetnije i sa više novca, tako da će osvajanje medalja u budućnosti biti sve teže". 

Iza nas je Svetsko prvenstvo u Manili, gde je Srbija osvojila srebrnu medalju, a na takmičenje je otišla bez nekih velikih očekivanja, a Tomašević je istakao da Srbiji zamalo izmaklo zlato. 

"Kari zna kako se osvajaju medalje, to je pokazao mnogo puta. Meni je uvek drago da kada odemo bez nekih velikih očekivanja, vraćamo se sa nekim dobrim rezultatom. I kontra, ako smo unapred proglašavani za prvog favorita, za sigurnog osvajača medalje, uvek bi se desio nekakav kiks, pogotovo u tim najbitnijim utakmicama četvrtfinala ili osmine finala. Tako da sam zaista presrećan, mislim da nam je čak i malo falilo da uzmemo to zlato, ali neka to zlato onda bude u sledeće godine na Olimpijskim igrama". 

O očekivanjima na Olimpijskim igrama. 

"Sada će pažnja cele javnosti biti usmerena na košarku. Očekuju se veliki rezultati i mislim da je jako dobro što smo se plasirali direktno na Olimpijske igre, jer bez onih dodatnih kvalifikacionih utakmica imamo više vremena. Pre svega za naše najbolje i najiskusnije igrače koji igraju u NBA, da imaju oni period za oporavak i pripremu. I da Kari Pešić u miru ima veći broj dana za pripremu za te Olimpijske igre. Tako da trebamo da ostavimo Karija i ljude iz Saveza da na miru pripreme prvo te pripreme i prijateljske utakmice, a onda da iz utakmice u utakmicu očekuje sve više od njih". 

Košarka je postala veoma popularna, Zvezdu i Partizana svaku utakmicu prati preko 20.000 gledalaca. Uprkos tome, Tomašević ne veruje da "igra pod obručima" može da prestigne fudbal kada je u pitanju popularnost.

"Da budemo realni, teško da će se to ikada desiti, mi smo pre svega fudbalska nacija iako smo mnogo bolje rezultate postizali u košarci i u nekim drugim sportovima, ali fudbal je nešto što je neki globalni sport, iznad svih ostalih, tako da se ja ne bih poredio sa fudbalom, ali sam zaista presrećan što imamo pune dvorane i kada igra Zvezda i kada igra Partizan". 

Tomašević je nastavio da priča o klupskoj košarci.

"Posle dužeg niza godina čini mi se da se košarka polako vraća u te manje gradove. Nedavno sam dobio informaciju da ljudi koji vode košarkaški klub Spartak iz Subotice imaju budžet od 2 miliona eura. Novi Sad je takođe dosta uložio u svoj košarkaški klub, predvođeni Željkom Rebračom. Borac iz Čačka sa Markom Ivanovićem i ostalim ljudima radi fantastične stvari. Imamo prelepu halu u Kraljevu, takođe to je jedna bitna sredina za razvoj naše košarke i mislim da polako možemo da se vratimo u ono srećno vreme 90-ih godina kada smo u svakom malo manjem imali razvijenu košarku". 

Govorio je i o budućnosti klupske i reprezentativne košarke u Srbiji.

"Mi ćemo uvek imati igrače kvalitetne za reprezentaciju i što se tiče reprezentacije nikada neću biti u nekom strahu da nećemo biti favoriti za neku od medalja. Možda će nam se desiti da neko veliko takmičenje propustimo, ali uvek ćemo imati dobru ekipu. Jako je bitno da se napravi nekakva strategija razvoja košarke u tim manjim sredinama jer to je taj zamajac. To su sredine u kojima se stvaraju igrači, jer jako je teško sada očekivati da će Crvena zvezda i Partizan koji imaju pritisak pobeđivanja svake utakmice, moći da razviju naše mlade igrače. Za njih je jako bitno da imaju sredine poput Leskovca, Kraljeva, Subotice, Novog Sada, Vršca i mislim da bi u nekoj skoroj budućnosti fokus trebao da bude na razvoju košarke u tim gradovima. Dok sam bio u Košarkaškom savezu, radili smo neka istraživanja i bez obzira na rezultate koje postižu Crvena zvezda ili Partizan, ipak je glavni zamajac uspeha reprezentacija i s obzirom da smo mi sada svetski vicešampioni, siguran sam da će veliki broj dece ove godine početi da trenira košarku". 

O infrastrukturi i ulaganjima

"Mislim da je jako bitno da Košarkaški savez dobije svoj trenažni centar. Vidim da je bokserski savez započeo gradnju svog centra, fudbalski savez naravno već ima. Mislim da su ulaganja države norma. Bio sam nedavno na ovim fudbalskim terenima, fudbalskim stadionima koji su napravljeni i znam da još nekoliko gradova treba da dobije fudbalski stadion, a na kraju treba da dobijemo i nacionalni stadion. Ali sam siguran da će država naći i vremena i pre svega novca da izgradi košarkaške, tačnije sportske dvorane u kojima mogu da se igraju svi zatvoreni sportovi. Mislim da je to jako bitno. Mislim da u današnje vreme mladi zahtevaju vrhunske i maksimalne uslove da bi se bavili sportom". 

Na kraju je istakao da je zadovoljan ostvarenim u ovoj godini

"Mislim da i muška i ženska reprezentativna selekcija postižu zapažene rezultate. I najbolji smo u basketu 3x3, bilo bi dobro da i ženska 3x3 reprezentacija u neko dogledno vreme osvoji neku medalju. Ono što bi trebalo da bude prioritet je upravo rad na toj infrastrukturi, na razvoju košarke u tim manjim sredinama. To su neki planovi za 2024. Ali u svakom slučaju, čestitam svima, naravno, pre svega Košarkaškom savezu na sjajnim rezultatima, na stogodišnjici košarke koje je Košarkaški savez nedavno proslavio. Malo koji savez, ne samo ovde u regionu, nego i u svetu može da se pohvali rezultatima kao što ima Košarkaški savez Srbije".